Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vitásková: Cílem změn energetického zákona je ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami

Vitásková: Cílem změn energetického zákona je ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami

04.03.2014 12:06, aktualizováno: 4.3. 15:46
Autor: ČTK

Aktualizováno

Cílem navrhovaných úprav energetického zákona je podle předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové její odstranění a ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami. Pozměňovací návrh k novele zákona, který ve Sněmovně předložil poslanec ČSSD Milan Urban, prý ohrožuje nezávislost ERÚ a není v souladu s evropskou legislativou. Vitásková to dnes řekla na tiskové konferenci. Urban ČTK sdělil, že návrh na zřízení rady ERÚ považuje za standardní. Podle něj odpovídá zvyklostem v Českém telekomunikačním úřadu (ČTÚ), kde rada existuje již mnoho let. 

Návrh byl podle Vitáskové předložen bez odborné diskuse a se snahou obejít meziresortní připomínkové řízení. "Z mého pohledu jde o pokusy rozvrátit činnost regulátora a umožnit ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami," uvedla Vitásková. Napsala proto v této věci otevřený dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). 

Vitásková se domnívá, že snahou Urbana není zájem o lepší funkčnost energetického trhu a rovných podmínek pro všechny jeho účastníky. "Je to pouze další pokus jak mě dostat z pozice předsedkyně ERÚ. Nevychází celá dlouhá řada pokusů, tak změníme zákon," napsala Vitásková v dopise. 

Pozměňovacích návrh k novele energetického zákona, který předložil Urban, by nově zavedl pětičlenné kolektivní vedení, kdy by radní po roce rotovali ve funkci předsedy rady. Návrh by také významně omezil nezávislost ERÚ na výkonné moci. Zatímco byl dříve předseda úřadu odvolatelný prezidentem jen v případě, že půl roku nevykonával funkci či vážně narušil nezávislost či nestrannost ERÚ, nově by bylo možností víc. 

Podle Urbana má jeho návrh vést k tomu, aby ERÚ fungoval profesionálně, nezávisle a transparentně. Reakce Vitáskové jsou podle něj účelové a nesvědčí o její profesionalitě. Urban upozornil, že návrh do Sněmovny již jednou předložil. Návrh připravoval ještě před nástupem Vitáskové do čela ERÚ. "Je to návrh, o kterém se diskutuje minimálně tři čtyři roky," dodal Urban. Hospodářský výbor sněmovny nyní čeká na stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu. Výbor se tím bude znovu zabývat 18. března. 

Ministerstvo průmyslu považuje návrh Urbana na zřízení rady ERÚ za vhodný krok k posílení profesionality i nezávislosti ERÚ jako celku. "Případné zřízení Rady podle názoru MPO nesníží nezávislost ERÚ, ale stabilizuje činnost regulátora a zajistí kontinuitu výkonu regulace na delší období, než je jedno funkční období jeho vedení," uvedl ředitel energetické sekce ministerstva Pavel Gebauer. Dodal, že MPO ale považuje za vhodné diskutovat o časovém účinku takového opatření i o organizaci navrhované Rady. Podrobnější stanovisko zašle nejdříve Hospodářskému výboru Sněmovny. 

Podle Vitáskové může mít Urban na změně vedení úřadu i osobní zájem. "V této souvislosti jsem poslancem Milanem Urbanem vydírána, za mou podporu biometanu na oplátku nabízel zapomenout na radu," uvedla dnes předsedkyně ERÚ. 

Vitásková upozornila na zájem Urbana v oblasti biometanu jako nového obnovitelného zdroje podporovaného z veřejných peněz, což se mu nepodařilo prosadit. "S tímto 'zájmem' může souviset i připravovaná regulace vodního hospodářství nezávislým regulátorem, ke které jsme připravili v uplynulých týdnech možný harmonogram postupu a náš zájem se tohoto úkolu ujmout," uvedla šéfka ERÚ. 

V čele ERÚ stojí předseda, kterého podle nového zákona na dobu šesti let jmenuje prezident republiky na návrh vlády. Předsedu zastupují tři místopředsedové, které si vybral předseda. 

ERÚ vznikl na základě nového energetického zákona od 1. ledna 2001 vyčleněním oddělení z ministerstva průmyslu a obchodu a z ministerstva financí. ERÚ zahájil činnost 28. února 2001. Vitásková je v čele úřadu od srpna 2011. Před ní funkci zastávali Josef Fiřt, Pavel Brychta a Jana Novotná.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data