Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krym v referendu rozhodne, zda bude součástí Ukrajiny nebo Ruska. Parlament chce Rusko

Krym v referendu rozhodne, zda bude součástí Ukrajiny nebo Ruska. Parlament chce Rusko

06.03.2014 11:05, aktualizováno: 6.3. 11:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Krymský vicepremiér oznámil, že se 16. března uskuteční referendum o tom, zda Krym zůstane součástí Ukrajiny, nebo se připojí k Rusku. Krymský autonomní parlament rozhodl, že chce připojení Krymu k Rusku.

Místopředseda krymské autonomní vlády Rustam Temirgalijev ve čtvrtek řekl, že referendum o budoucím statusu regionu se uskuteční příští neděli. Dle Bloomberg budou v referendu postaveny dvě otázky: na podporu propojení Krymu a Ruska a na setrvání Krymu jako součásti Ukrajiny. Ta z otázek, která získá většinu kladných hlasů, bude přijata jako vyjádření krymského lidu.

Ruské jednotky na Krymu posilují své pozice a zpevňují blokádu ukrajinských vojenských objektů. Podle místních médií na několika místech budují okopy. Agentura Unian oznámila, že v přístupu k ukrajinské námořní základně Novoozerne na západě Krymu ruská armáda potopila vrak protiponorkové lodi Očakov, aby kotvícím ukrajinským plavidlům zabránila ve vyplutí na volné moře.

Vstup do západokrymského zálivu Donuzlav, kde kotví část ukrajinské flotily, je podle ukrajinských médií zcela zablokován. Hloubka moře v ústí zálivu dosahuje jen deseti metrů a vrak potopené ruské lodi vyčnívá nad hladinu. Na jeho odtažení podle ukrajinské armády bude zapotřebí nemálo času a peněz. Podle listu Ukrajinska pravda Rusové na přístupech k základně Novoozerne potopili i vlečný člun Šachťor.

Agentura Interfax-Ukrajina dnes napsala, že výsadkové lodi ruské armády v noci dopravily do Sevastopolu 50 kusů vojenské techniky a 500 vojáků. Ozbrojenci byli přepraveni do kasáren ruské Černomořské flotily.

Do obytných domů v Sevastopolu, kde žijí důstojníci ukrajinského námořnictva, byla dnes v noci přerušena dodávka elektřiny, oznámil ukrajinský list Fokus. Neznámí útočníci poškodili místní trafostanici, a protože v objektech není zaveden plyn ani dálkové topení, musely místní úřady asi stovku rodin evakuovat.

Ukrajinská policie dnes ráno v Doněcku vytlačila ze sídla oblastní správy proruské radikály, kteří budovu obsadili ve středu a na její střeše vyvěsili ruskou vlajku. Policisté podle místních médií rázným zákrokem budovu vyklidili a zadrželi 70 lidí. Mezi zatčenými je údajně i vůdce radikálů, "lidový gubernátor" Pavel Gubarev.

EU zmrazila majetek Janukovyče a 17 bývalých prominentů Ukrajiny

Evropská unie zmrazila majetek ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a dalších 17 bývalých předních představitelů této země. Brusel tak dnes učinil publikací tohoto nařízení v Úředním věstníku EU, kde zveřejnil jména všech osob, proti nimž uplatnil finanční sankce. Unie tím vyhověla žádosti nového vedení země. Sankce platí ode dneška.
Na seznamu lidí, jejichž majetek žádal Kyjev obstavit kvůli podezření ze zpronevěry miliardy dolarů ze státních peněz, je například bývalý premiér Mykola Azarov, exministr vnitra Vitalij Zacharčenko či někdejší generální prokurátor Viktor Pšonka. Mezi bývalé prominenty bez přístupu ke svému majetku v EU patří ode dneška také dva Janukovyčovi synové Oleksandr a Viktor.

Podobný krok již učinily minulý týden Švýcarsko a Lichtenštejnsko a samostatně jako první členská země EU také Rakousko. Švýcarsko vyšetřuje Janukovyče kvůli podezření z praní špinavých peněz, bývalý ukrajinský lídr přitom minulý pátek na tiskové konferenci v ruském Rostově na Donu popřel, že by měl v zahraničí nějaké bankovní účty. 

Postihy pro představitele bývalého ukrajinského režimu chystá také Kanada.

Americká diplomacie: Putin na Ukrajině překrucuje fakta

Ruský prezident Vladimir Putin podle Spojených států zdůvodňuje okupaci ukrajinského Krymu směsicí nepravdivých tvrzení a překroucených faktů. Americké ministerstvo zahraničí publikovalo ve středu "souhrn faktů", které podle úřadu uvádějí na pravou míru Putinovu manipulaci s informacemi. Podobná aktivita a nařčení lídra některé ze světových zemí z nepravdivých tvrzení je pro americký úřad zcela nezvyklá, uvedla agentura Reuters.

Washington se sankcemi i diplomatickou aktivitou snaží Moskvu přimět, aby stáhla své vojáky z poloostrova Krym, který od minulého týdne fakticky okupuje. Rusko však dosud na žádná jednání nechtělo přistoupit.

Dokument vydaný tiskovým odborem ministerstva obsahuje desítku Putinových tvrzení a jejich americký výklad. "Pan Putin říká: Ruské jednotky na Krymu jednají pouze ve snaze bránit majetek ruské armády. Jsou to ´skupiny občanské domobrany´, nikoli ruské jednotky, které se zmocnily infrastruktury a vojenských zařízení na Krymu," uvádí úřad první tvrzení ruského prezidenta. "Fakta: Existují jasné důkazy, že v jádru vysoce organizovaných protiukrajinských sil na Krymu jsou příslušníci ruských tajných služeb," oponuje ministerstvo na dalším řádku Putinově verzi.

V dalších bodech se americká diplomacie vyjadřuje k tématům dohody o vojenských operacích mezi Ruskem a Ukrajinou, kterou podle Putina Rusové dodržují, k údajným útokům na etnické Rusy či na kostely a synagogy na Ukrajině či o Putinově tvrzení, že zemi kvůli humanitární krizi opouštějí statisíce lidí. "V současnosti neexistují absolutně žádné důkazy o humanitární krizi ani o záplavě uprchlíků mířících za azylem z Ukrajiny do Ruska," uvádí ministerstvo.

Jeden z amerických činitelů Reuters sdělil, že USA hodlají dokument přeložit do ruštiny.

(Zdroj: RIA Novosti, Reuters, čtk, ČT, Focus)


Čtěte více:

Putin: Rusko neusiluje o připojení Krymu, použití síly je
04.03.2014 12:33
Rusko necítí potřebu použít na Krymu ozbrojené síly, i když taková kra...
Ukrajinská krize... Patria vydala nový Třicetník
04.03.2014 18:40
Události na Ukrajině nabraly v posledních týdnech spád. Po revoluci v ...
Ruský parlament chystá odvetu za uvalení sankcí: Zákon o zabavení majetku firem z USA a EU
05.03.2014 10:50
Horní komora ruského parlamentu připravuje zákon, který by v případě p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách