Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úspěšného investora nedělají jeho úspěchy, ale chyby

Úspěšného investora nedělají jeho úspěchy, ale chyby

07.03.2014 18:08

I do FT se dostal podivný komentář, který před několika dny umístil „dluhopisový král“ ze společnosti Pimco Bill Gross na Twitter (55 USD, 0,83%). Ten komentář říká, že čínská centrální banka PBOC udržuje čínský jüan silný tím, že nakupuje americké vládní dluhopisy. A následuje otázka: „Když by chtěli, aby byl jüan slabší, nepřikročili by k tedy prodeji amerických dluhopisů?“. 
 
soustruh

O kurzu čínské měny se nyní vedou poměrně intenzivní diskuse, o které nebyli ochuzeni ani naši zdejší čtenáři – viz třeba „Čínská měna oslabuje – „noční můra“, či jen hrozba pro spekulanty?“. Proč je uvedený komentář podivný? Dlouhodobý čínsko – americký a i globální příběh vypadá v kostce následovně:


 
Čínský ekonomický model stál a do značné míry stále stojí na investicích a také na exportech. Exportní úspěšnost obecně ale po čase vede k její kanibalizaci – tlaku na posílení kurzu měny exportně úspěšné země. Německo se tomu brání členstvím v eurozóně. Čína tomuto tlaku systematicky čelila tím, že z exportů získávané dolary (a jiné měny) recyklovala tím, že za ně nakupovala většinou americké vládní dluhopisy. Pokud je poptáváno jen něco ode mne, kurz mojí měny je tlačen nahoru. Pokud tomu chci zabránit, musím poptávat/nakupovat něco od nich. Tato „výměna“ v principu probíhá na úrovních zboží – zboží, zboží – cenné papíry, či cenné papíry – cenné papíry.

Čína tedy efektivně půjčuje USA na to, aby si Američané mohli kupovat její produkty. Kdyby tato její ochota k půjčkám klesla, na trhu by byl přebytek dolarů a nedostatek jüanů, což by vedlo k oslabování prvního a posilování druhého. „Ochota“ ale není to pravé slovo – Čína si tím dováží poptávku a zaměstnanost – tedy komodity nejvzácnější (a financují to oklikou čínské domácnosti). V určitou dobu koloval vtip o tom, že Čína do USA vyváží toxické výrobky a Američané jí za to dávají toxické cenné papíry. To je v jádru jinak řečeno to samé, co v předchozím odstavci. Čína chce nakupovat americké obligace (půjčovat USA), aby jüan neposiloval (či aby neposiloval tak rychle). Pokud by chtěla, aby jüan dokonce oslabil, nákupy by musela zintenzivnit. To mimo jiné ukazuje na to, že úvahy o tom, jakou katastrofou by pro USA bylo to, kdyby jim Čína přestala půjčovat, jsou dost parciální. Přišlo by totiž oslabení dolaru a možná i exportní boom, který by byl mimo jiné měl snížit potřebu půjčovat si. Čína půjčuje hlavně ve vlastním zájmu a pokud by chtěla oslabit svou měnu, musela by půjčovat ještě více.

Na to, že ekonomické úvahy šéfa Pimca jsou někdy dost eklektické, jsem zde již upozorňoval. Výše uvedený komentář byl krátce po zveřejnění smazán a byla vydána zamlženější verze. Chyby děláme všichni a z výše uvedeného je celkem jasné, že hrubky se nevyhýbají ani „králům“. Cílem této úvahy není ani v nejmenším posměch (a pan Gross přichází i s přínosnými úvahami). Chci je uklidnit všechny, kdo se trápí tím, že jim jejich investice někdy nevyjdou. Klidně bych šel až tak daleko, že prohlásím, že úspěšného investora nedělají jeho úspěchy, ale jeho chyby. A to na dvojí úrovni. První z nich se týká toho, jak dovede určit pravou podstatu chyb a tu eliminovat. Druhá úroveň se týká toho, zda v delším období dovedeme i při nejlepší snaze udělat alespoň o něco málo méně chyb než úspěšných tahů (váženo objemem vsazených prostředků). Snažit se o více je příliš ambiciózní.

Představu o tom, jak vypadá ta druhá úroveň a co je ta správná míra ambic nám tu před časem nastínil Ján Tonka z Patria Direct SK. Psal o studii CXO Advisory Group, která se zabývala tím, zda investiční guruové (či jak se to zmnožuje) dovedou odhadnout vývoj na trhu. CXO použila 6.582 predikcí od 68 finančníků a to většinou z let 2005-2012. Průměrný „guru“ dosáhl úspěšnosti 47,4 % (tedy horší než onen klasický 50:50 hod mincí). Rozložení úspěšnosti ukázal následující graf: 
 
002

Zdroj: CXO Advisory Group

Tokem mých úvah unavený čtenář zde může s klidným srdcem skončit. Nic převratného (opět) nepřijde. Rád bych ale přece jen zmínil, že u investic (a vlastně všude jinde) děláme dvojí druh chyb. Ten první můžeme nazvat ex post chybami, chybami napůl, či chybami zdánlivými. Jde o situaci, kdy (s ohledem na náklady) správně zvážíme všechny dostupné informace a podle nich se co nejlépe rozhodneme. Vývoj je ale i přesto jiný, než jsme předpokládali. Za čas se tak ukáže, že naše rozhodnutí nebylo správné – nevedlo tak, kam jsme chtěli. To ale nic nemění na tom, že v bodě nula jsme se rozhodli správně: Vrtám do zdi v místě, kde podle všech dostupných informací skutečně neměl být rozvod elektřiny. Převrtaný drát ukazuje, že jsem chybu udělal, ale moje rozhodnutí bylo přesto v bodě nula správné. Druhý druh chyb jsou chyby ex ante, neboli chyby od začátku. Vrtajíc kousek od zásuvky směrem k hodinám nemohu být překvapen, že po chvíli narazím na měď.

V úvodu prezentovaná úvaha Pimca je chybou od samého počátku, uvedený graf se (snad) většinou týká oněch chyb z půli. Můžeme doplnit, že existuje ještě situace, kdy vrtám na tom nejblbějším místě a přesto na měď nenarazím. Šlo by tedy o situaci jasné rozhodovací chyby, která se ale nakonec nepotvrdila. Tento jev je na trzích vlastně dost častý – někdo učiní předpověď (třeba „půjde to dolů“) a ta se skutečně vyplní (jde to dolů). Dotyčný je oslavován bez ohledu na to, že jím dané důvody pro propad byly úplně jiné od skutečných důvodů propadu (to je ale pod rozlišovací schopností slavících i oslavovaného). My si přejme, abychom spadli alespoň do oné skupiny s úspěšností 52 – 56 %. A zde nejde o hru s nulovým součtem.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Čínská měna oslabuje – „noční můra“, či jen hrozba pro spekulanty?
06.03.2014 7:57
„V posledních dnech došlo k výraznému oslabení kurzu čínské měny. Tent...

Váš názor
  • Úspěšného investora
    09.03.2014 11:59

    dělá to, že umí vydělávát peníze. Umělce oceňujeme podle toho, kolik peněz vynesou jejich díla. Politiky oceňujeme podle, kolik peněz dokáží získat pro své politické cíle, a politici často oceňují sami sebe podle toho, kolik pěněz si dokáží vydělat bokem.
    Pound
  •  
    09.03.2014 10:42

    Díky, líbilo se. Snad dojde i některým zdejším diskutérům to, že zvyšovat investice do infrastruktury i do vzdělání (pastelkovné ;-) v době těsně po vstupu do EU a během světového boomu, jehož bublinovitost nepředpokládal dle svých předvčerejších slov v paví telce ani velký AG, bylo správné rozhodnutí v bodě nula ;-)
    Kalka.
  • a jaké z toho plyne poučení?
    08.03.2014 7:27

    Čím víc chyb uděláte milí invesoři, tím více jste úspěšní :-)
    Jesse
    • Re: a jaké z toho plyne poučení?
      08.03.2014 15:44

      .....že vůbec nejůspěšnější jsou ti, kteří investuji podle rad Patrie. Mimochodem - kam zmizel P.Ž. Jak můžeme úspěšně investovat, když tu není aby poradil.
      xxx
      • řešení
        09.03.2014 10:30

        Možná uděláš nejlíp, když se budeš v mezičase věnovat českému pravopisu a syntaxi...
        Kalka.
        • řešením
          10.03.2014 11:35

          je přiznat chybu a příště ji neopakovat. Je jedno, zda se jedná o platbu DPH, i když jejím důsledkem je pouze spousta prožvaněného času, nebo o řízení rizikového fondu, kde chybu platí někdo jiný, že?
          lime
          • Re: řešením
            13.03.2014 8:33

            včas poznat chybu a vydělat a budeš úspěšný investor. Úspěšní investoři nedělají moc chyb.
            Pound
Aktuální komentáře
07.05.2024
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)