Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.03.2014 10:26:52

Komentáře k inflaci - cenové bezvětří trvá, obavy z deflace se nenaplňují

Meziroční inflace zůstává bez hnutí na 0,2 procenta a výrazněji se nezmění ani v nejbližších měsících. Zvolna růst by měla až v druhé polovině letošního roku.

Index spotřebitelských cen se minulý měsíc zvýšil o 0,2 procenta. Hlavní podíl na tom mělo sezónní zvýšení cen služeb souvisejících s rekreací, což je uprostřed zimní turistické sezóny obvyklé. Letošní zima sice nenabídla ideální podmínky k lyžařským radovánkám, ceny za ubytování a jiné služby horských středisek zvýšily stejně jako každou zimu. V části spotřební koše zahrnující ceny služeb a zboží v oblasti rekreace a kultury se minulý měsíc zvýšily ceny o 0,9 procenta, pro srovnání loni to bylo o 0,8 procenta. K opačnému sezónnímu pohybu dochází v únoru v cenách oblečení, i když v mírnějším rozsahu než v lednu. Tentokrát se ceny oblečení a obuvi snížily o 1,1 procenta.

Vliv zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky je prozatím v inflaci nepatrný a minimální byl minulý měsíc i vliv změn regulovaných cen. Měnově-politická inflace zůstává na hodnotě 0,1 procenta, jádrová inflace je stále mírně záporná, tj. česká ekonomika je v makroekonomickém slova smyslu stále v deflaci, a to již 56 měsíců.

Postupně by se v inflaci měl projevovat vliv slabšího kurzu koruny po intervenci ze strany ČNB. Tento faktor by měl tlačit na zvýšení inflace v druhé polovině roku k jednomu procentu a dále mírně nad tuto úroveň. Přesto bude průměrná inflace v letošním roce velmi nízká, pravděpodobně nejnižší za posledních 11 let.

V příštím roce by mělo inflaci podpořit oživení ekonomiky, které nahradí intervenci centrální banky coby hlavní inflační sílu. Žádné drama však nečekejme, inflace se bude pohybovat kolem 2 procent.

David Marek, Patria Finance


Inflace v únoru potvrdila stejný výsledek, jako byl v lednu. Pro ekonomiku dobrá známka, protože obavy, že by mohla spadnout do deflace, se nepotvrdily. Meziroční míra inflace 0,2 % je tak stabilní, a pokud nepřijdou nečekané cenové šoky, tak by ani výrazně klesat neměla. Pokud je cílem vyšší inflace, tak dobrá zpráva je i to, že meziměsíčně ceny vzrostly také o 0,2 %. I když ekonomika nepadá do deflace, tak je inflace stále v oblastech, které jsou pro běžného spotřebitele nejcitlivější. To znamená potraviny. Naopak u zboží dlouhodobé spotřeby, jako je například bytové vybavení, ceny stále klesají. Jen o desetinku meziročně vzrostly ceny v dopravě. Prozatím tak vidíme přešlapování na místě a čekání na změnu. I když je poptávka silnější než vloni, tak stále není natolik silná, aby přinesla inflační tlak.

Ing. Michal Kozub
analytik Home Credit a.s.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688