Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Padne „dynastie“ USA, jako padla dynastie Ming?

Padne „dynastie“ USA, jako padla dynastie Ming?

10.03.2014 18:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Za dynastie Ming byla Čína zdaleka nejvýznamnější civilizací na světě. Šlo o největší a nejbohatší zemi, jejíž technologie sahaly daleko před Evropu i Blízký východ. Čínská armáda dobyla Mongolsko, Koreu i Vietnam a zabránila invazi Japonců. Rychle se vypořádala i s dobyvateli z Portugalska a Nizozemí. Číňané platili nízké daně a měli silný výrobní sektor. Společnost byla mírumilovná a stabilní. Po bezmála 300 let se mohla Čína dynastie Ming právem považovat za střed světa.

Při zpětném pohledu zde ale nalezneme i problémy. Zatímco si Čína udržovala stabilitu, v Evropě se rozvíjely nové myšlenky a technologický pokrok. Čínská vláda zakázala plavby na dlouhé vzdálenosti a silně omezila zahraniční obchod. Evropské země naopak objevovaly nové kontinenty a budovaly obchodní říše. Když v 17. století dynastie Ming padla, Evropa byla již na cestě ke světové dominanci. Tento vývoj může představovat významné ponaučení pro dnešní supervelmoci. I Spojené státy jsou dnes obrovskou a bohatou zemí, která má moc a po většinu své historie hrála dominantní roli. Proto je jisté, že si Američané nepřejí následovat dynastii Ming.

Jeden z důvodů pádu čínské dynastie byl pravděpodobně izolacionismus. Vláda se stavěla velmi nepřátelsky vůči zahraničním cestám a obchodu, což se o Spojených státech dá říci jen těžko. I tak si ale musí dát pozor na to, aby se nezahleděly příliš do sebe. V posledních letech roste negativní sentiment vůči imigraci. Američané jsou proslaveni tím, že nehovoří cizími jazyky a jen 30% z nich má pas. Do USA přijíždí studovat mnoho cizinců, avšak jen málo Američanů studuje v zahraničí. Čína sama sebe vnímala jako „pupek světa“, tehdejší mapy zobrazovaly svět jako Čínu s několika cizími oblastmi na samé periferii. Tento sebestředný přístup má podle všeho i mnoho Američanů. Četné průzkumy ukazují, jak málo zeměpisných znalostí Američané mají.

Dalším pravděpodobným důvodem pádu dynastie Ming byla její skepse vůči technické vědě. Její vzdělávací systém kladl důraz spíše na studium konfuciánské filozofie. Spojené státy vykazují znepokojivé známky pohybu podobným směrem. Konzervativní síly se například snaží o omezení výuky evoluce, či problému změny klimatu, ale jde jen o špičku ledovce. Američané se masově obracejí zády k vědě, technologii a matematice. Naše přední univerzity a společnosti získávají lidi ze zahraničí stejně, jako Čína získávala jezuitské matematiky.

Proč se dynastie Ming stala tak izolovanou a stagnující? Historici se na příčinách neshodnou, někdo hovoří o „paradoxu rozvoje“. Jednoduše řečeno jde o to, že pokud se nějaká země domnívá, že dosáhla zlatého věku, přestane se snažit o další pokrok. Zdá se, že Spojené státy do této pasti padají také. Američané si myslí, že mají nejlepší zdravotní systém na světě, když ve skutečnosti zaostávají za většinou vyspělých zemí. Když se dostanou do Japonska, nebo Švýcarska, překvapeně hledí na to, jak všechny vlaky jezdí přesně na čas. Američané si pochvalují svou svobodu a neví, že v Japonsku si můžete v parku vypít pivo bez toho, aby vás zatkli. Američané si myslí, že budou i nadále jedničky, ale jiné země už Spojené státy v některých oblastech předhonily. Pokud se nezmění, skončí jako dynastie Ming.

(Zdroj: The Week)


Váš názor
  •  
    11.03.2014 18:56

    Prirovnavat dynastii Ming k USA je opravdu stupidni. Americani cestuji vice nez kdo jiny, ale prevazne po sve vlastni zemi, kde najdou uplne vsechno, co chteji. Proc by jezdili studovat do zahranici (a nasledne museli delat rozdilove zkousky), kdyz nejlepsi svetove univerzity maji doma. A merit svobodu pitim piva v parku? To zrovna muzeme svobodu merit mocenim a zvracenim na namesti, pokrikovanim na kolemjdouci a rozbijenim prazdnych lahvi. Piti alkoholu na verejnosti je mimochodem zakazano ve vetine zemi Evropy vcetne vetsiny mest v CR. Amerika je velmi dynamicka spolecnost, ktera se meni velmi rychle tak, jak je potreba.
    Dan
    •  
      11.03.2014 21:02

      je to opět suchý a neúplný překlad z the Week. Větší význam než Ming/ ve své době / měla dynastie Tchang. 300 let rozkvětu říše Ming neskončil /to nám Noah zatajil/ jen uváděnými důvody k pádu. Ale i nezměrnou korupcí, mezi vládními úředníky a eunuchy, jelikož císaři se již opájeli svým bohatstvím. Krizi pocítily následně široké masy poklesem životní úrovně totálně nekoordinovanou politikou. A dokonáním útěku posledního Ming císaře a jeho zavražděním. Uváděný Izolacionismus - jako důvod pádu - je v Evropě spojován s jiným filosofickým směrem, s - ismem, svázaným s prvním mudrcem této říše. Jehož Tao - kde první kritérium je odpovědnost, rozum, přátelský postoj ke světu, ale i podřízenost řádu. Pokud i těmto myšlenkám bude přisuzován ústup ze slávy, kterékoli velmoci, tak to je to poslední, co by mělo lidstvo trápit.
      AMN
    • Jáj, veru hej, USA sa menia tak ako je potrebné
      11.03.2014 19:11

      http://zpravy.idnes.cz/americkym-migrantum-se-narodilo-vic-deti-nez-bile-vetsine-usa-puc-/zahranicni.aspx?c=A120518_131001_zahranicni_ts
      Šaňo
      • Re: Jáj, veru hej, USA sa menia tak ako je potrebné
        11.03.2014 19:16

        Nečti tolik ten český bulvár šaňko, nečti, budeš pak blbý jako naši politici a to bych nerad:-))) btw: pokud nějaká civilizace zanikne, tak je to otázka mnoha desítek, snad i stovek let a to se spolehni, že v tak pestré zemi jako jsou USA nic podobného nehrozí. To dřív zanikne EU a Rusko :-))
        Jesse
        •  
          11.03.2014 19:22

          Jáj, Jasejko, ja o zániku nehovorím nič, iba toľko, že USA sa mení ako je potrebné. Pochopily, že treba viac a ešte viac multikultúry, preto sú tak dynamický, veru tak, dobre ja hovorím
          Šaňo
          •  
            11.03.2014 19:31

            Já mám ameriku rád, páč umí naplnit hispáncama kriminály až po střechu a vůbec jim to nedělá starosti :-))
            Jesse
            •  
              11.03.2014 19:38

              No dačo shnilého v tom americkom väzeňstve možno bude, pozri, oni tam používajú tie 70 rokov staré ruské AK 47 http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/330073-americky-ucitel-jenz-si-natacel-deti-na-toaletach-dostal-25-let.htm
              Šaňo
              •  
                11.03.2014 19:41

                404 - Stránka nenalezena
                Jesse
                •  
                  11.03.2014 21:39

                  http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/330073-americky-ucitel-jenz-si-natacel-deti-na-toaletach-dostal-25-let.html
                  Šaňo
Aktuální komentáře
29.04.2024
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y