Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína vybrala majitele pro pět nových soukromých bank, do dvou let uvolní úročení vkladů

Čína vybrala majitele pro pět nových soukromých bank, do dvou let uvolní úročení vkladů

11.03.2014 13:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínští regulátoři vybrali tamní internetovou společnost Alibaba a několik dalších domácích podniků, aby investovaly do prvních pěti čínských bank v soukromém vlastnictví. Jde o součást pilotních programů, které mají otestovat vznik a vývoj soukromých bank ve čtyřech oblastech země. Pro Čínu je to podle agentury Reuters první opatrný krok, který má otevřít její střežený bankovní sektor soukromým investorům.

Projekt je součástí rozsáhlého programu reforem, které byly oznámeny loni. Chystané banky by měly fungovat nezávisle a v souladu s tržními principy, řekl podle agentury AP předseda Čínské komise pro regulaci bank (CRBC) Šang Fu-lin. Každá nová banka bude podle něj muset mít nejméně dva soukromé investory, sdělil na okraj výročního zasedání čínského parlamentu. Přípravné práce ale prý ještě neskončily a podrobnosti k tomu, jak by tyto finanční ústavy mohly být velké a kdy by mohly otevřít, Šang neuvedl.

CRBC jmenovala celkem deset společností, které se do pilotního projektu mohou zapojit. Je mezi nimi Alibaba, což je jeden z největších internetových prodejců na světě, ale také společnost Tencent Holdings, která je provozovatelem nejoblíbenějších internetových her v Číně. Obě tyto firmy již poskytují internetové finanční služby s vyššími úroky než státní banky a soupeří s nimi o klienty. Alibaba uvedla, že hodlá s dalším vybraným podnikem Wanxiang China Holdings, který je výrobcem autodílů, spolupracovat na vytvoření banky, která bude poskytovat půjčky malým podnikům, především v oblasti on-line prodeje.

Čínští regulátoři loni oznámili, že Peking umožní vznik soukromých bank v rámci snah vlády prohloubit tržní reformy, a podpořit tak výkonnost domácí ekonomiky. Obhájci reforem si stěžují, že státní banky brání dalšímu vývoji ekonomiky, když poskytují půjčky většinou státním podnikům spíše než podnikatelům, kteří vytváří nová pracovní místa.
Čínská centrální banka dnes také uvedla, že by měla uvolnit tvorbu úrokových sazeb z vkladů do jednoho až dvou let. Guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan uvedl, že po uvolnění sazeb z vkladů si budou moci banky samy stanovovat veškeré úrokové sazby.

"Liberalizace úrokových sazeb z vkladů je v našem programu. Osobně si myslím, že je velmi pravděpodobné, že se uskuteční do jednoho až dvou let," prohlásil Čou. Dodal, že očekává zvýšení úroků z vkladů.

Centrální banka zatím umožňuje komerčním bankám pouze stanovení vlastního úroku z úvěrů. Kvůli kontrole výše depozitní sazby však mají banky pouze omezený prostor při tvorbě úrokových sazeb z úvěrů.

Peking oznámil rozsáhlé reformy koncem loňského roku v rámci posunu ekonomiky od závislosti na investicích a vývozu na vyšší zaměření na spotřebu a služby. Vývoz a investice táhly ekonomický růst země po tři desetiletí, vláda však nyní doufá, že domácí spotřeba a služby jí pomohou k udržitelnému dlouhodobému růstu.

Víkendová statistika vyvolala obavy o další výhled ekonomického růstu druhé největší ekonomiky světa. Vývoz se v únoru propadl meziročně o více než 18 procent a aktivita v továrnách stagnuje. Vláda očekává, že se hrubý domácí produkt letos zvýší o 7,5 procenta, což bude nejpomalejší růst za 24 let. Loni ekonomika vzrostla o 7,7 procenta, napsala agentura Reuters.

(Zdroj: Reuters, AP, čtk, Xinhua)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách