Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bolestí ke štěstí

Bolestí ke štěstí

14.03.2014 18:38

V dobrých ekonomických časech se nás někdy zmocňuje pocit, že ke spokojenosti se prokonzumujeme. Když přijde krize, či větší problémy, sklouzáváme do druhého extrému, který můžeme nazvat „bolestí ke štěstí“. Pozoruhodné je mimo jiné to, že tento přístup většinou káží a prosazují lidé, kterých by se ona bolest dotkla jako posledních. Jedním z řady příkladů je reakce na problémy v eurozóně, v podstatě netradičním způsobem potvrzující keynesovy „zvířecí pudy“. Pudová proto, že nebyla zvažována míra a šlo se do utahovacího extrému.

Na periferii se často „žilo nad poměry“ (oproti obecnému přesvědčení většinou soukromým sektorem). Toto žití nad poměry bychom ale zjednodušeně neměli přirovnávat k tomu, když se tak děje na úrovni domácností, či jedinců (což je častá chyba i v řadě dalších případů). Žití na dluh totiž znamenalo poptávku a práci pro země, které si „žily na úspory“. Což již dlouhou dobu není žádná ctnost, protože pokud žiji na úspory (mám přebytky), musím někde získat poptávku, jinak nebudu mít práci, příjmy a ani to žití na úspory. A mimochodem na úspory se nežije jen díky lepší konkurenceschopnosti.

Obecně se hovoří o tom, že periferie eurozóny měla (a stále má) na výběr dvě možnosti: vnitřní, či vnější devalvaci. Náklady a nezamýšlené důsledky obou bylo a je těžké domyslit, vše se tak do značné míry ze setrvačnosti vydalo cestou vnitřní devalvace –propad poptávky a ekonomiky, tlak na mzdy a náklady. Na konci tohoto procesu mělo být kýžené obnovení konkurenceschopnosti a růst a zaměstnanost. Co naplat, že třeba porovnávání jednotkových nákladů práce v absolutní hodnotě (tedy ne jen pouze jejich tak často ukazovaný růst po roce 2000) ukazovalo z hlediska konkurenceschopnosti úplně jiný obrázek. Co naplat, že vedle nákladové konkurenceschopnosti tu je také konkurenceschopnost kvalitativní a jejímu zlepšení neschumpeterovská „destruktivní destrukce“ moc nepomáhá.

Následující dva grafy ukazují, kam ona strategie „bolestí ke štěstí“ zatím dospěla. V prvním je vývoj nominálních mezd, v druhém jednotkových nákladů práce. Vybrány jsou země, kde v těchto oblastech došlo k nejprudší změně:

bol1

Změny to jsou pozoruhodné, cena vysoká. Následující tabulka už je hodnotící – shrnuje, co si země touto strategií pořídily. Natixis v ní ukazuje, jak se po oné prudké vnitřní devalvaci změnila řada klíčových oblastí a faktorů. Ve sloupcích jdou za sebou HDP relativně k roku 2007, růst HDP, nezaměstnanost relativně k roku 2007, životní standard relativně k Německu, růst podílu na exportních trzích, destrukce výrobních kapacit, ziskovost firem, investice relativně k roku 2007, vládní výdaje a veřejné investice. Kolonky pak u jednotlivých zemí ukazují, jaký dopad měla hluboká vnitřní devalvace. Vezměme Řecko: HDP je níže, růst byl negativní, nezaměstnanost je stále výrazně výše, životní standard prudce poklesl, k růstu podílu na zahraničních trzích nedošlo, naopak došlo k destrukci výrobních kapacit. Ziskovost firem je sice vyšší, investice ale ne, došlo k prudkému poklesu vládních výdajů i veřejných investic.

bol2

Celkově jsou dosavadní výsledky pro Řecko velmi negativní, podobné je to u Irska. Smíšená je pak situace u Litvy, Lotyšska a Estonska. Nabízí se otázka, zda už stačilo, nebo toho naopak ještě nebylo dost? A pokud stačilo, co to vlastně znamená? Odpověď na druhou otázku je celkem jasná – odepsání části dluhů. Jinak řečeno, uznání toho, že věřitelské země nepůjčovaly, ale kupovaly si přes periferii svou práci.

K uvedenému bychom mohli dodat řadu věcí, včetně toho, že například ve Španělsku se situace zdá být jiná. Celá věc je ale každopádně symptomem toho, že nejvzácnější komoditou současné světové ekonomiky je poptávka. Země se snaží o její dovoz (tj. přebytky obchodu), aby udržely nízko svou nezaměstnanost. Je pro ně snad dokonce někdy přijatelnější, že vyváží své úspory s tím, že je ani nedostanou všechny zpět (Německo, Čína). Je to daň oklikou za to, že lidé mají práci (chci splatit dluhy, ale poptávku vám nedám, takže my je nesplatíte). Je tato moderní verze merkantilismu (zaměstnanost místo hromadění zlata) ale skutečně ten nejefektivnější způsob, jak dotovat práci?

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    14.03.2014 22:04

    Jako teoretická úvaha je to kvalitní článek. Ale.......... pomíjí, že třeba Řecko bylo na cestě ke dnu (rozuměj mělo vysoké schodky v rozpočtech) přibližně od roku 1984. Podobně Itálie žila se svými problémy léta nebo spíše desetiletí. A teď si autor vezme období pouhých 5 let (2008-2012) a chce v něm vidět kompletní nápravu tak hlubokých a dlouhotrvajících nedostatků. Řecko, Portugalsko, v menší míře i Španělsko a Itálie musí své mzdy prizpůsobit své produktivitě práce. Pár let to bude bolet ale jinak to nejde. Jenže žijeme v internetové době a tak se výsledek žádá hned.
    Vladok
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)