Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharský regulátor pokutuje a tvrdí: K odnětí licence ČEZ máme důvod. Existuje tlak na zestátnění

Bulharský regulátor pokutuje a tvrdí: K odnětí licence ČEZ máme důvod. Existuje tlak na zestátnění

18.03.2014 12:13, aktualizováno: 18.3. 17:18
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bulharský energetický regulátor DKEVR se rozhodl pokutovat distributory elektřiny v zemi, kterými jsou české společnosti ČEZ a Energo Pro a rakouská EVN, pokutou po jednom milionu leva a dál tvrdí, že má důvod k odnětí licence. O tomto kroku chce rozhodnout DKEVR zítra. Pokuta zatím směřuje na EVN a Energo Pro, do týdne má být dle Bloomberg uvalena ve stejné výši také na ČEZ.

„Existují důvody k odnětí licence pro Energo Pro, EVN a ČEZ, protože tyto tři společnosti dluží mnoho peněz. Zítra rozhodneme, zda to učiníme,“ uvedl současný šéf DKEVR Boyan Noev pro lokální server FOCUS. „Pokuty ještě nevstoupily v platnost, protože existuje lhůta odvolací lhůta pro předložení relevantních dokumentů. Ta má skončit na konci měsíce března, DKEVR tedy dle slov Noeva rozhodne v dubnu.

Bulharsko o víkendu přišlo s tvrzením, že distributoři elektřiny v zemi, což jsou uvedené tři zahraniční společnosti ČEZ, EVN a Energo Pro, mají do tří dnů (konce dneška) zaplatit 318 milionů leva. To mají být dlužné poplatky směrem ke státní energetické společnosti NEK. ČEZ a EVN toto tvrzení odmítly a reagovaly naopak tím, že dlužna je NEK.

ČEZ i EVN odmítají, že by státní NEK něco dlužily, a naopak tvrdí, že jim NEK nevyplatil peníze, které mají ze zákona obdržet za instalaci větrných a solárních elektráren. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová uvádí, že k odebrání licence neexistuje důvod a že ČEZ vždy postupoval plně v souladu s bulharskou legislativou. 

Podle Půlpánové mají v Bulharsku podle energetického zákona všechny prodejní společnosti nárok na plnou kompenzaci částky vyplacené na podporu výroby z obnovitelných zdrojů. "Není logické, aby toto břemeno nesl na svých bedrech prodejce, což potvrdil v listopadu 2013 i Nejvyšší správní soud," uvedla Půlpánová. 

Systém podpory obnovitelných zdrojů v Bulharsku je podle Půlpánové špatně nastaven. "Částku, na kterou jsme měli nárok, jsme si stejně jako ostatní prodejní společnosti započetli a o tomto postupu jsme včas informovali bulharského regulátora i státní energetickou společnost NEK. Jsme veřejně obchodovatelnou společností a nemůžeme se vystavit riziku poškození majoritních ani minoritních akcionářů," dodala Půlpánová pro čtk.

Později odpoledne nicméně agentura Bloomberg vydala zprávu, podle které bulharská distribuční společnost EVN rozhodla o platbě NEK v rozsahu 32 milionů leva za účelem "pomoci s krátkodobou likviditou". ČEZ Bulgaria dle zprávy schválil platbu 8 milionů leva s tím, že do konce měsíce směrem k NEK realizuje další dvě platby.

Lokální manažer ČEZ Petr Dokládal potvrdil, že ČEZ Bulgaria zaplatil NEK celkem 8.072.719 BGN a prislíbil další dvě platby do konce měsíce. "Vítáme přístup energetického regulátora (DKEVR) a snahu nalézt pragmatické a profesionální řešení problému ve vyjednávání s NEK. Pro bulharskou energetiku a bezpečnost jde o otázku klíčového významu," uvedl mimo jiné Dokládal.  

"Jestliže distributoři elektřiny nezaplatí do úterý, budu nucen informovat generálního prokurátora o možných trestných činech," uvedl k tomu v úvodu týdne bulharský ministr energetiky Dragomir Stojnev. "Energetický regulátor má také právo zahájit řízení o odebrání licence těmto třem společnostem."

Nebezpečím současného rozložení politických sil v Bulharsku je nacionalistická strana Útok, která udržuje rovnováhu sil v parlamentu. Ta chce tamní distribuční společnosti zestátnit. Současné vládní koalici, která zahrnuje Bulharskou socialistickou stranu a Stranu turecké etnické menšiny MRF, chybí v parlamentu do většiny dva hlasy, takže bohužel závisí na neoficiální podpoře strany Útok, která má 23 poslanců.

„Pokud trojice distributorů neuhradí své dluhy společnosti NEK a jejich licence posléze budou ukončeny, stát tyto licence může zpětně převzít na sebe,“ nechal se slyšet ministr energetiky Stoynev. Na námitku, že společnosti jakékoli dluhy odmítají, odpověděl, že „účty podávají jiný obraz“ a dodal, že nikdo, kdo porušuje právo, nesmí čekat podporu vlády.

NEK je silně zadlužená, na konci loňského roku její dluh podle agentury Reuters činil dvě miliardy leva (cca 28 miliard Kč). Server Novinite v pondělí citoval šéfku Bulharské fotovoltaické asociace (BPVA), podle které je NEK ve stavu technického bankrotu. Bulharský energetický expert Atanas Tasev pro FOCUS uvedl, že NEK čelí vážné a nikoli nereáné hypotéze, že jeho věřitelé, kterými jsou dodavatelé energií, mohou být nuceni vyhlásit bankrot. Problém označil pro bulharskou energetiku za systematický. Tasev zpochybnil tvrzení oficiálních míst, opřené o poplatky (takzvané EDC) a upozornil na problém nákupu elektřiny od státní společnosti NEK, její dodávky koncovému zákazníkovi a současně dle zákona nuceného nákupu obnovitelné elektřiny. ČEZ v Bulharsku obsluhuje zhruba dva miliony klientů z domácností i firem na západě země.

Stoynev se také sešel se zástupci Schneider Electric. Diskutoval s nimi vstup francouzské společnosti do projektu plynovodu South Stream a jaderné elektrárny Kozloduy.

(Zdroj: FOCUS, Novinite, DKEVR, Bloomberg, čtk) 


Čtěte více:

Bulharsko hrozí distributorům elektřiny včetně ČEZ a Energo Pro odebráním licence, pokud
17.03.2014 8:41
Bulharské ministerstvo energetiky pohrozilo zahraničním distributorům ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data