Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je eurozóna vůbec ještě měnovou unií?

Je eurozóna vůbec ještě měnovou unií?

18.03.2014 18:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropská centrální banka není schopna dosáhnout svého vlastního cíle týkajícího se cenové stability. Problém spočívá v tom, že Rada guvernérů zřejmě nemůže dosáhnout konsenzu ohledně efektivních kroků, a to hlavně z důvodu jejího rozdělení podle národní příslušnosti. Takový stav může být velmi nebezpečný. Cíl ECB není tak jasný jako u jiných centrálních bank - v delším období by měla zajistit inflaci, která bude „pod, ale blízko 2 %“. V únoru letošního roku ale celková inflace dosahovala pouze 0,8 %, což je od 2 % velmi vzdáleno. Takto nízká inflace je odrazem slabé poptávky. Ta stagnuje i v zemích jako Německo, což ztěžuje situaci na periferii i v celé eurozóně.

Existuje také riziko, že eurozóna spadne do deflace. Draghi ji popsal jako situaci, kdy ceny klesají v řadě zemí a u širokého spektra zboží. Podle této definice deflace neexistuje, protože negativní inflace nyní panuje jen ve třech zemích a ceny klesají pouze u pětiny položek spotřebního koše. Inflační očekávání dnes sice naznačují, že v delším období ceny porostou o 2 % ročně. Podobně ale tato očekávání hovořila před vlnou deflace v Japonsku. Eurozónu tak od deflace dělí jen jeden negativní šok.

Tato situace velmi nízké inflace je velmi nákladná. Pokud je inflace v zemích jádra pozitivní, na periferii musí být blízko nuly či negativní. Angel Ubide z Peterson Institute for International Economics odhaduje, že v přebytkových zemích dnes inflace dosahuje 1,5 %, v deficitních zemích 0,6 %. Klesající ceny sice zlepší konkurenceschopnost, zároveň ale zvyšují reálnou dluhovou zátěž soukromého i veřejného sektoru. To může vyvolat další vlnu finanční krize.

Nejenže ECB umožnila pád do dlouhého útlumu, není ani schopna dosáhnout svého inflačního cíle a nechává stagnovat peněžní a úvěrovou nabídku. Bundesbanka tyto proměnné sledovala, protože v delším období tlačily nahoru aktivitu, mzdy a ceny. ECB je ale ignoruje a neplní svůj mandát. Co by dnes mohla udělat? Musí zvednout poptávku i inflaci, a to zejména v zemích s přebytky. Měla by tak ohlásit symetrický inflační cíl ve výši 2 % a tím dát najevo, že nízká inflace představuje stejně vážný problém jako rychle rostoucí ceny. Měla by také začít s kvantitativním uvolňováním a nakupovat dluhopisy vlád zemí eurozóny v proporci k jejich podílu v ECB. A měla by také učinit kroky k podpoře úvěrové nabídky menším společnostem.

Není pravděpodobné, že v přebytkových zemích by tyto kroky výrazným způsobem zvedly poptávku. Přínosy by byly patrné zejména na periferii. To by obratem posílilo dojem, že nezodpovědným zemím se opět dostává nemístné podpory. V ECB by zřejmě došlo k hlubokému rozkolu, a to by mohlo podkopat její politickou legitimitu. Panuje tak riziko, že ECB bude předstírat, že nízká inflace není problém, protože ve skutečnosti neví, co s ní udělat. Někteří z jejích guvernérů se přitom domnívají, že úkolem ECB není stabilizovat eurozónu, ale německou ekonomiku. Pak už se ovšem nebavíme o měnové unii.

Autorem je Martin Wolf.

(Zdroj: FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data