Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomické dopady mafie

Ekonomické dopady mafie

18.03.2014 18:07
Autor: Michal Putna, Patria Online

Jenom v Rusku existuje přibližně 6000 skupin, které se zabývají organizovaným zločinem. Celkový počet jednotlivců zapojených do těchto skupin je pak odhadován na více než 3 miliony aktivních členů. Podle časopisu Economist japonská Yakuza roce 2010 „hospodařila“ s rozpočtem větším než 21 miliard dolarů a dle stejného zdroje pokrývaly aktivity italské mafie přibližně 7 % domácího produktu (údaje za rok 2010). Mění se navíc metody, kterými organizovaný zločin získává a zejména jak obhospodařuje svoje finanční prostředky. Investice na burze, do cenných papírů a exotických investičních instrumentů představují v současné době standardní nástroj „mafiánského“ asset managementu. Podívejme se tedy podrobněji na ekonomické dopady organizovaného zločinu, konkrétně italské mafie.

Etymologická vsuvka: původ slova mafie je prý odvozen ze zoufalého výkřiku sicilským matek, kterým členové mafie unášeli a znásilňovali dcery. V italštině: „mia figlia“ (moje dcera), zkomoleně pak mafia.

Existuje pouze velmi málo studií, které by se zabývaly kvantifikací ekonomických dopadů organizovaného zločinu. Jednou z výjimek je práce Paola Pinottiho, který se ve své studii zaměřil na ekonomický vývoj po druhé světové válce v italských regionech. Srovnával přitom hospodářskou výkonnost v regionech, které nebyly mafií (příliš výrazně) postiženy s regiony, které byly působením organizovaného zločinu zasaženy nejvíce (konkrétně se jedná o kraje Apulia a Basilicata). Obrázek ukazuje přítomnost organizovaného zločinu v Itálii mezi roky 1983-2007. Tmavší barva znamená výraznější přítomnost mafie v daném regionu.

mafia1

Závěry studie poukazují na (statisticky významně) nižší tempo ekonomického rozvoje v regionech, které byly „ovládány“ mafií. Kromě nižší ekonomické výkonnosti, byl v těchto regionech podstatně vyšší počet vražd, které jsou použity jako proxy proměnná pro popis přítomnosti mafie v daném kraji. Studie také poukazuje na téměř dokonalou positivní lineární závislost mezi průměrným počtem spáchaných vražd v konkrétním regionu a přítomností organizovaného zločinu na daném území.

Pinotti dále dodává, že pokles ekonomické výkonnosti způsobený přítomností mafie se prosazoval přes kanál snížených soukromých investic a nárůst neoficiálního - šedého sektoru. Přítomnost mafie měla vliv na změnu vnímání důležitosti oficiálních institucí a posílila neformální – mafiánské vazby. Je však možné, že nižší tempo růstu HDP, které bylo naměřeno v regionech ovládaných mafií, bylo zapříčiněno pouze odlišným složením hrubého produktu. Část HDP byla jednoduše realizována mimo oficiální statistiky, a tudíž byl celkový (oficiálně) vykazovaný výkon daného regionu o tuto „šedou zónu“ nižší.

Přítomnost mafie způsobila pokles HDP na hlavu, který byl realizován z velké části realokací a snížením soukromých investic ve prospěch (méně produktivních) veřejných výdajů. Následující graf ukazuje mezeru výstupu (HDP na hlavu) mezi regiony ovládanými mafií a ostatními kraji, kde nebyla přítomnost organizovaného zločinu tak významná (roky 1951-2007).

mafia2

Jiný způsob měření dopadů organizovaného zločinu na hospodářství představuje text autorů Barone a Narcisa, kteří se zaměřili na (re)alokaci veřejných financí v důsledku působení italské mafie. Hlavním závěrem jejich studie je zjištění, že mafie, resp. organizovaný zločin v Itálii, výrazně zvyšuje (o 35 %) objem veřejných prostředků, které jsou přerozdělovány ve prospěch soukromého sektoru. Přerozdělování veřejných financí tak představuje další z transmisních kanálů, kterým se projevuje vliv mafie na ekonomickou (ne)výkonnost.

Na závěr uvádíme tabulku, která srovnává odhady velikosti šedé ekonomiky (na které se organizovaný zločin podílí) ve vybraných zemích.

mafia3

(Zdroj: Pinotti, P. (2012): The Economic Costs of Organized Crime: Evidence from Southern Italy, Working Papers 054, Carlo F. Dondena" Centre for Research on Social Dynamics (DONDENA), Universita Commerciale Luigi Bocconi, Barone a Narciso (2013): The Effect of Mafia on Public Transfers, Working Paper Series 34_13, The Rimini Centre for Economic Analysis, Economist)




Čtěte více:

Italské úřady bojují s masivními daňovými úniky, provedly razii v luxusním lyžařském letovisku
06.01.2012 15:47
Italské úřady si došláply na návštěvníky luxusního lyžařského středisk...
Itálii podle FT čeká políček od EK za slabý pokrok v boji s daňovými úniky
28.05.2012 11:48
Technokratická vláda italského premiéra Maria Montiho učinila významný...
Šéfka financí Philip Morris ČR na Patria.cz: Devítina trhu EU je černá, desetinu produktů ohrožují zákazy
21.05.2013 18:17
Dosud jsme vypláceli téměř 100 procent čistého zisku běžného roku s vý...
Černá ekonomika v Evropě se rozpíná. Na truc daním i regulaci
05.06.2013 17:33
Nové a nové daně, vyšší daně, rostoucí regulace trhu práce, nedůvěra v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data