Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pokud byste měli vědět jedinou věc o americké ekonomice...

Pokud byste měli vědět jedinou věc o americké ekonomice...

24.03.2014 12:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud byste měli o americké ekonomice vědět jednu jedinou věc, měl by to být následující graf. Modře je v něm vyznačen dlouhodobý vývoj produktivity, druhá křivka ukazuje vývoj mediánu reálných příjmů domácností: 
 
house

Z obrázku je patrné, že přínosy, které přinášel růst produktivity, byly ve společnosti mezi roky 1947–1980 rozloženy rovnoměrně. Reálné příjmy domácností měřené jejich mediánem se během tohoto období zdvojnásobily, stejným vývojem prošla produktivita. Příliv v té době zvedal všechny lodě stejně.

Po roce 1980 ale došlo k prudkému rozdělení vývoje produktivity a příjmů. Spojené státy nyní dosahují na hodinu práce dvojnásobného produktu než v roce 1980. Pouze malá část takto generovaných příjmů ale míří k domácnostem. Propast mezi produktivitou a mediánem příjmů domácností je tak v současné době na historických maximech. Kam tedy všechno to zvýšení produktivity směřuje?

Vlastníci kapitálu mají dnes mnohem vyšší podíl na celkových příjmech v ekonomice než dříve. Jinak řečeno, podíl zisků na HDP rostl mnohem rychleji než podíl mezd. Vedle toho rostl podíl, který na příjmech domácností mají lidé s vysokými příjmy. Výsledkem je to, že nejbohatší rodiny dostávají největší část příjmů generovaných celou ekonomikou od 80. let. Prohlubující se mezera mezi produktivitou a mediánem příjmů je rozhodně hlavním problémem naší doby. Nejde pouze o příjmovou nerovnost, i když i ta je důležitá. Tato prohlubující se mezera má totiž vážný negativní vliv na stabilitu celé ekonomiky a finanční krize.

Autory jsou Atif Mian z Princeton University a Amir Sufi z Chicago Booth School of Business.

(Zdroj: houseofdebt.org)


Váš názor
  • To vše je přirozené. Rovnost šancí nikdy neexistovala. Viz např.
    24.03.2014 13:19

    To vše je přirozené. Rovnost šancí nikdy neexistovala. Viz např. "Všeobecně akceptovaný mýtus o tom, že v moderních západních společnostech mají téměř všichni srovnatelné šance uspět, je v rozporu se skutečným stavem. Pro naprostou většinu z nás platí, že naše životní šance jsou v zásadě určeny tím, do jaké společenské vrstvy jsme se narodili. Právě tato kombinace třídní struktury a rétoriky rovnosti šancí působí zmatení a umožnila vyšším třídám přeměnit „sociální stát“ v gigantický nástroj na vysávání těch, kdo by na tom byli hůř i za přirozených podmínek. Projekty typu společné evropské OBměny jsou jen vystupňováním tohoto trendu..." http://finmag.penize.cz/ekonomika/266883-proc-metternich-prinesl-rozkvet-a-merkelova-prinasi-zbidaceni-i-kdo-tady-vlastne-vladne http://finmag.penize.cz/ekonomika/266869-proc-metternich-prinesl-rozkvet-a-merkelova-prinasi-zbidaceni-ii-princove-a-chudasove Proč Metternich přinesl rozkvět a Merkelová přináší zbídačení III: Zdi mezi třídami Nemožnost přijmout opatření, která by vedla k obnovení hospodářského růstu, není otázkou selhání určité skupiny politiků, ale přímo vyplývá ze Asociální struktury společnosti. Vládnoucí Jelita sestávající ze stá:Dních zaměstnanců, intelektuálů, manažerů korporací a aktivistů neziskovek nedokáže ubránit své postavení bez těch opatření, která brání pracujícím třídám podnikat, vyrábět, obchodovat a vytvářet pracovní místa. http://finmag.penize.cz/ekonomika/266858-proc-metternich-prinesl-rozkvet-a-merkelova-prinasi-zbidaceni-iii-zdi-mezi-tridami Budoucnost je otevřená, nicméně některé věci se zdají být jisté. Kapitalistická revoluce reaganovského typu se již nebude opakovat. Sociálně třídní struktura brání obnovení prosperity a není nikoho, kdo by měl motivaci a možnost tuto strukturu změnit. Nejpravděpodobnější varianta spočívá ve vytvoření masivní šedé ekonomiky bez jakékoliv regulace za fasádou evropského či světového neosocialistického režimu. http://finmag.penize.cz/ekonomika/266851-proc-metternich-prinesl-rozkvet-a-merkelova-prinasi-zbidaceni-iv-co-prijde-po-kapitalismu Viz diskuse http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2544891/oxfam-85-nejbohatsich-ma-tolik-co-chudsi-polovina-lidstva.html
    king
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.