Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Asijskou závislost na zahraničním kapitálu má vyřešit domácí dluhopisový trh

Asijskou závislost na zahraničním kapitálu má vyřešit domácí dluhopisový trh

26.03.2014 11:55
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

V podmínkách západoevropských trhů mohou společnosti zcela běžně využít k získání dodatečných finančních prostředků dluhopisových cenných papírů. Jejich vydání je poměrně jednoduché a mezi investory se stále těší slušné oblibě. Pro asijské společnosti je však situace daleko komplikovanější. Asijský trh podnikových dluhopisů je totiž relativně nerozvinutý oproti západním normám. Může za to nesourodost systému a neznalost samotných podnikatelů. „V současnosti je pro malajsijskou společnost komplikované vydat dluhopisy denominované v thajském bahtu, nebo pro filipínskou třeba v indonéské rupii – částečně za to můžou rozdílné zákony a částečně skutečnost, že podnikatelé vlastně ani neví, jak to udělat,“ uvedla Karen Lane z Asian Development Bank (ADB).
 
A právě ADB hodlá, ve snaze zlepšit přístup asijských společností ke kapitálu, nefunkční systém napravit. Současná situace i historické zkušenosti k tomu totiž přímo vybízí.

Rozvíjející se asijské trhy počátkem roku zažily déja vu. To když západní investoři začali stahovat do té doby přitékající kapitál. Stahování z počátku roku nápadně připomnělo krizi z let 1997-1998, kdy investoři opuštěním svých pozic způsobili asijských zemím nemalé potíže. Původně poskytnuté zahraniční půjčky se tehdy s depreciací měny, která po odlivu kapitálu následovala, staly nesplatitelnými. Hrozba opakování historie, kterou událost ze začátku roku výrazně připomněla, vede ADB ke snaze zabránit v budoucnosti podobným potížím. V případě, že kapitál bude přitékat ze spřízněných zemí v asijském regionu, jejichž ekonomiky se často vyvíjí v obdobném trendu, riziko odlivu kapitálu a s ním spojená hrozba nesplácení půjček v důsledku depreciace měny klesne. Stejně tak nehrozí riziko, kterému byly v 90. letech vystaveny latinské země, když jejich úroky ze zahraničních půjček byly navázány na sazby západoevropských centrálních bank (primárně LIBOR). Jejich růst (v důsledku odlišného ekonomického trendu) znamenal výrazný nárůst úrokové zátěže a vznikl problém s jejich splácením.

Dalším důvodem snahy ADB je zvyšující se poptávka asijských společností po kapitálu. Trh dluhopisů zaznamenal v regionu od globální finanční krize rapidní nárůst. Dle lednové zprávy Deutshce Bank v roce 2012 dosáhl 24,2 % asijského HDP ve srovnání s 16,7 % v roce 2008. Banka však zároveň upozornila, že trh podnikových dluhopisů je až na výjimky malý a nelikvidní a financování je tak v regionu z většiny postavené na bankovních půjčkách. Navíc chybí dostatečné objemy obchodů na sekundárním trhu, které by mohly přidat dluhopisovým emisím na atraktivitě. Dalším problémem je silná koncentrace v rukou několika málo hráčů. Například na Taiwanu a v Indonésii, je 10 největších emitentů dluhopisů zodpovědných za 80 % celkové nabídky.
 
Podle ekonomů je zlepšení podnikového trhu s dluhopisy jedním z klíčových faktorů budoucího hospodářského růstu na rozvíjejících se trzích v Asii. Může totiž znamenat rozkvět doposud poměrně zaostalého finančního trhu. Rozsah stínového bankovnictví a neznalost spotřebitelů by tak mohly být postupně odstraněny. Asijské ekonomiky by se pak snáze vymanily ze závislosti na zahraničním kapitálu.

(Zdroje: cnbc, bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba