Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  31.03.2014 08:08:00

Euro před blížícím se zasedáním ECB ztrácí

Společná evropská měna proti dolaru v minulém týdnu ztratila zhruba tři desetiny procenta a zaznamenala tak druhou týdenní ztrátu v řadě. To se stalo naposledy v listopadu loňského roku. Zatímco na počátku minulého týdne se euro ještě zvedlo, když krátce atakovalo 1,3850 USD/EUR, po zbytek týdne ztrácelo a v jeho závěru se již kurz krátce dostal dokonce až k 1,3700 USD/EUR. Takto slabé bylo euro naposledy před měsícem.
Euro sráží sílící očekávání, že ECB bude muset nějak reagovat na rozevírající se nůžky mezi hospodářskou výkonností eurozóny a Spojených států, což platí i o inflačním vývoji. Silné desinflační trendy v eurozóně vyvolávají obavy, zda nevyústí v realizaci deflačních rizik. V posledních týdnech si toto riziko v kontextu silného eura začínají uvědomovat i evropští centrální bankéři. Nicméně zatím to nevypadá na to, že by se jednalo o převažující názor. Co lze tedy od čtvrtečního zasedání ECB očekávat? Domníváme se, že centrální bankéři zopakují slib zasáhnout v případě, že se budou výrazným způsobem kumulovat rizika na spodní straně hospodářského růstu, v případě koncentrace inflačních překvapení do oblasti extrémně nízké inflace či v případě neadekvátně vysokých sazeb peněžního trhu. Očekáváme, že březnová inflace za eurozónu bude skutečně velmi nízká (0,5 % y/y), nicméně pouze dočasně kvůli bazickému efektu. Ve výsledku tedy nepřepokládáváme, že by ECB tento týden nastavení měnové politiky změnila. Zkušenost posledních měsíců je taková, že euro má před zasedáním ECB tendenci ztrácet, respektive korigovat ze svých silných úrovní. Pokud skutečně nezasáhne, je možné čekat reakci v podobě zhodnocení eura.
Z fundamentálního pohledu by měla americká data podporovat dolar, což by mělo být vidět na dolarovém indexu, méně již zřejmě na kurzu USD/EUR , jak vyplývá z diskuse v předchozím odstavci. Březnové ISM indexy by měly vzrůst s tím, jak se v USA zvyšovala teplota a s tím i aktivita (začátek roku byl kvůli extrémním mrazům poznamenán dočasným poklesem aktivity). V průmyslovém sektoru by se PMI měl dostat na nejvyšší hodnotu za poslední tři měsíce, v sektoru služeb dokonce na maximum od října loňského roku. Klíčové statistiky z USA přijdou v pátek v podobě reportu z březnového trhu práce. Zatímco v předchozích třech měsících činil průměrný měsíčný počet nově vytvořených pracovních míst 129 tisíc, za samotný březen očekáváme silných 275 tisíc.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688