Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zapomeňte na jednolitou skupinu rozvíjejících se ekonomik, jejich vývoj bude značně rozdílný

Zapomeňte na jednolitou skupinu rozvíjejících se ekonomik, jejich vývoj bude značně rozdílný

01.04.2014 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Rozvíjející se trhy (EM) procházejí složitým obdobím. Zhoršují se podmínky jejich vnějšího financování, měnové kurzy oslabují, roste volatilita cen komodit a politické riziko. Cyklická pozice všech těchto trhů ale není stejná. Za hlavní regiony můžeme považovat následující:

Zaprvé jsou tu země rozvíjející se Asie. Ty pak můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin. První z nich letos pravděpodobně čeká stabilizace, či dokonce zlepšení růstu. Oživení je zde již nastartováno, i když zatím je jen mírné. Pomáhá jim zejména oživení globálního obchodu patrné od poloviny roku 2012. Mezi tyto země patří Jižní Korea, Singapur, Hong Kong, Tchaj-wan a Čína. U posledně jmenované země je ale situace složitější, a to zejména kvůli rostoucímu finančnímu riziku. I tak je ale pravděpodobné, že růst čínské ekonomiky bude stabilní. Do druhé skupiny asijských ekonomik můžeme zařadit země s méně povzbudivým růstovým výhledem. Filipíny a Malajsie čelí mírnějšímu zvolnění tempa růstu. Indonésie, Indie a Thajsko tíží problémy s vnějšími nerovnováhami či politická rizika.

Druhou velkou skupinu rozvíjejících se trhů tvoří země Latinské Ameriky, i když jejich jednotlivé cykly se dost liší. Je pravděpodobné, že tempo růstu se bude zvyšovat v Mexiku, které bude těžit ze sílícího oživení v USA. Peru a Kolumbie budou zase těžit z pozitivního vývoje na domácím trhu. Růst HDP naopak zpomalí v Chile, na jehož ekonomiku dolehnou slábnoucí ceny mědi. Fiskální a monetární utahování se zase projeví na růstu ekonomiky Brazílie. Hluboké fundamentální problémy pak pravděpodobně povedou k recesi v Argentině a zejména ve Venezuele, kde jsou velmi intenzivní i politické tlaky.

Nakonec jsou tu evropské rozvíjející se trhy. Cyklus ve střední a východní Evropě dosáhl svého dna na konci roku 2012 a na počátku roku minulého. Oživení v eurozóně, zlepšující se fundament a nízké sazby by měly nadále podporovat ekonomickou aktivitu v tomto regionu. Rusko bude naopak trpět strukturálními i cyklickými problémy, mezi které patří zejména utahování monetární politiky. K tomu se přidává riziko ekonomické izolace. Zpomalení se dá čekat i v Turecku, bude důsledkem utažených finančních podmínek, a to jak vnitřních, tak vnějších. Následující graf shrnuje vývoj meziročního růstu ve vybraných evropských ekonomikách: 
 
001
 

Zdroj: Natixis


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data