Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie jsou pro odvážné a trpělivé

Akcie jsou pro odvážné a trpělivé

02.04.2014 18:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Odvážnému štěstí přeje. A kdo si počká, ten se dočká. Tato dvě známá přísloví dávají základ dvěma rozdílným přístupům k hodnotovému investování. Obě mají něco do sebe, umění spočívá v tom, jak je správně zkombinovat. Hodnotové investování je populární od doby, kdy jej začal ve 30. letech prosazovat Benjamin Graham. Ten v té době tvrdil, že cena akcií mnoha firem klesla během deprese velmi nízko a je tak možné koupit je za méně, než jaká je jejich hodnota.

V 70. letech pak Eugene Fama a Kenneth French ve své známé studii ukázali, že levné akcie (měřeno poměrem ceny akcie a její účetní hodnoty) si vedou obvykle lépe než celý trh. Tento jev nazvali „efektem hodnoty“. Fama, který v loňském roce obdržel Nobelovu cenu za ekonomii, tento efekt vysvětluje tak, že jde o rizikovou prémii. Děje se tak přesně to, co bychom na efektivním trhu čekali – vyšší riziko sebou nese vyšší návratnost. Druhé možné vysvětlení nabízí behaviorální finance. Ty hovoří o tom, že trhy jsou neefektivní: Investoři podléhají módním vlnám a pak zapomínají na nudné akcie, které mají predikovatelné zisky a dividendy. Pokud takové akcie nakupujeme, využíváme toho, že v dlouhém období se jejich hodnota projeví. Oba přístupy můžeme považovat za hodnotové, ale jsou velmi rozdílné.

Andrew Lapthorne ze Société Générale nazývá popsané přístupy jako strategie „pro odvážné“ a „pro trpělivé“. Ten druhý stojí na nákupu firem se silnou rozvahou a dividendami a měl by fungovat v dlouhém období. Jeho nevýhoda spočívá v tom, že dividendové akcie si obvykle vedou hůř během býčího trhu. Ten jsme viděli i během posledních pěti let. První ze zmíněných přístupů pak znamená nákup 200 nejlevnějších akcií (relativně k příslušnému sektoru). Každé čtvrtletí se složení tohoto portfolia mění, aby nedocházelo k tomu, že bude delší dobu zahrnovat akcie, jejichž cena se vydá prudce nahoru. Takové portfolio odráží index SG Value Beta.

Lapthorne tvrdí, že obě strategie se dobře doplňují. Portfolio pro odvážné má vysokou betu a veze se tedy s trhem. Vede si lépe v dobrých časech a naopak. Zisky jsou generovány hlavně pohybem ceny akcie. Portfolio trpělivých je s trhem korelováno méně a zisky jsou tvořeny pohybem ceny akcie i dividendami. Za posledních dvacet let dosáhlo toto portfolio návratnosti 11,9 % ročně, první portfolio 14,3 %, ale jeho volatilita byla mnohem vyšší. Dohromady vynesly 13,4 %, zatímco index celého trhu dosáhl návratnosti 8,4 % a vyšší volatility. Lapthorne poukazuje na skutečnost, že kdybychom investovali podle Grahama, našli bychom v indexu MSCI World jen asi 20 zajímavých akcií. Mezi ně patří známá jména jako Intel, BHP Billiton či Vodafone. Dále by sem patřila skupina japonských akcií. Graham sám pak v 50. letech řekl, že již nedoporučuje složitou analýzu a výběr akcií by prováděl pouze na základě historického PE a výnosů obligací s ratingem AAA. „Zdá se to být prakticky bezchybný způsob, jak dostat dobré výsledky s minimem práce,“ uvedl tehdy investor.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  •  
    03.04.2014 11:15

    To je ale zaujimave. Ani Intel ani BHP ani Vodafone nesplnuju ani len NTAV (net tangible asset value) podmienku, o splneni omnoho prisnejsej NCAV (net current asset value) nemoze byt ani rec. Vsetky tri spomenute spolocnosti maju NCAV zaporny.
    Eco
Aktuální komentáře
03.05.2024
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách