Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Minimálně do roku 2015 se Armagedon nekoná

Minimálně do roku 2015 se Armagedon nekoná

11.04.2014 18:12

Čerstvý globální výhled od MMF je velmi výživným čtením pro každého, kdo chce (nebo musí) sledovat dění ve světové ekonomice. V podstatě každé téma by stálo za rozebrání, já jsem pro dnešek vybral to, které podle mne tvoří nejvýbušnější jádro pokrizových ekonomicko – investičních debat a spekulací. První z následujících grafů ukazuje vývoj veřejného dluhu v poměru k HDP ve vyspělých ekonomikách, rozvíjející se (EM) Asii, zemích G7, Latinské Americe, ostatních EM zemích a nakonec v našem světě. Druhý graf ukazuje vývoj celkové inflace v EM zemích, vyspělých ekonomikách a opět v celé globální ekonomice:

sou
Zdroj: MMF

Proč jsem vybral uvedené proměnné? Podle zjednodušených výmarských rovnic, selektivní paměti a příliš zjednodušené ekonomické teorie mělo krátce po rozjetí krizové monetární stimulace dojít k prudkému růstu inflace. Hypersupermegainflace se ale ne a ne dostavit, což potvrzuje relevantní teorii, která poukazuje na následující: Mezi růstem monetární báze (současnou stimulací) a vysokou inflací stojí proces multiplikace a rychlost obratu peněz (a produkční mezeře nemluvě). Tyto dvě proměnné způsobují to, že ani prudký růst báze nemusí vést k hypersupermegainflaci a naopak nemusí vyvážit deflační hrozbu.

Uvedený graf je důležitý i proto, že ti, kteří se ani pod tíhou důkazů nechtějí pustit svých názorů, neustále posouvají datum inflačního Armagedonu do budoucna. Pode projekcí MMF (které jsou v podstatě středním proudem) bude ale nutno používat datum znatelně za rokem 2015. Ve světové ekonomice by se měla totiž inflace pohybovat kolem 3 %, ve vyspělých ekonomikách stále pod 2 %. To je znatelně pod předkrizovými úrovněmi a nepamatuji se, že by před krizí zněly mohutné hlasy varující před vysokou inflací.

První graf pak ukazuje, že v následujících letech by mělo dokonce dojít k postupnému poklesu výše veřejného dluhu relativně k HDP (pokud pohlédneme na předchozí mohutný nárůst, buďme si vědomi toho, že na vině je do značné míry i soukromý sektor). To neznamená, že klesne absolutní výše dluhu, ale že jeho akumulace bude stále více udržitelná ve vztahu k tomu, jak rychle roste produkt. Zde se samozřejmě můžeme dlouze bavit o tom, jak relativní úspěch to je. Ale krátká bude diskuse na téma, zda přichází dluhový armagedon: Ne, nepřichází. Což úzce souvisí i se zmíněnou hypersupermegainflací: Pokud byl nějaký její scénář alespoň trochu životaschopný, pak to byl ten, kdy se veřejné dluhy vymknou kontrole a centrální banky budou efektivně donuceny k tomu, aby dluh monetizovaly tou nejbrutálnější možnou formou. MMF v podstatě říká, že k tomu plošně nedojde. Pokud bychom chtěli být za každou cenu skeptiky, dodáme „ne v dohledné budoucnosti“, popř. „a co Japonsko?“ Ale to je tak maximum z přijatelného ultraskepticismu v této oblasti.

Není mým cílem kreslit zde budoucnost jako bezproblematickou (nejvíce nyní hrozí Čína, zajímavé bude Japonsko). Minulost se neopakuje, pouze se rýmuje. Najít ten správný rým někdy není tak přímočaré, jak se zdá. Předně bychom neměli bojovat války minulé, ale ty současné. Ten rým zde totiž možná spočívá v tom, že se budeme zaměřovat na to, co bylo problémem dříve (inflace, vysoké dluhy) a budeme ignorovat novou černou labuť až do chvíle, kdy si sedne přímo před nás a bude chtít nakrmit.

Co uvedené znamená pro investory? Z hlediska inflační strategické mapy to, že komodity žádné oživení inflačním elektrošokem jen tak nečeká. Je tu poměrně slušná naděje, že vše se bude stabilizovat, hrany se budou obrušovat. Na akciové investory budou z jedné strany tlačit poměrně dost vysoké valuace, na druhé straně pokles nejistoty a relativně dobrý růstový výhled. Zbude tak staré dobré vybírání jednotlivých akcií, na které jsme během posledních let skoro zapomněli.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)