Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zajistí deflace vyšší reálné příjmy?

Zajistí deflace vyšší reálné příjmy?

22.04.2014 7:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Inflace v eurozóně byla v březnu nižší, než se čekalo, a z toho důvodu vzrostly obavy z deflace či nízké inflace. Jurgen Stark, který působil ve vedení ECB, ale na stránkách Financial Times tvrdí, že deflace či nízká inflace problémem nejsou. Jeden z jeho argumentů zní následovně: „Pravděpodobně žijeme v delší periodě cenové stability. To jsou dobré zprávy. Dochází ke zvýšení reálných disponibilních příjmů a nakonec i spotřeby.“ Mimochodem Mario Draghi použil podobný argument. Ekonomická logika stojící za podobným tvrzením je ale v nejlepším případě hodně nejasná. Nic na tom nemění ani fakt, že podobná tvrzení slyšíme hodně často.

Stark v první řadě předpokládá, že ceny rostou pomaleji než mzdy. Zapomíná tedy na to, že příjmy a ceny jsou vzájemně propojeny. Je možné, že nízká inflace jde ruku v ruce s rostoucími reálnými příjmy určitých skupin, ale u jiných bude platit opak. Pokud například dochází k relativně vysokému růstu mezd a zároveň klesají ceny, znamená to, že rostou reálné mzdy. Vzniká tak efekt redistribuce, kdy se příjmy přesouvají směrem od zisků ke mzdám. Celková poptávka v ekonomice se pak bude vyvíjet podle toho, jaký je sklon ke spotřebě u jednotlivých skupin lidí. A pokud Stark věří, že vyšší reálné mzdy jsou cestou z krize, proč je nezvýšit plošně?

Problém s posuzováním vlivu nízké inflace či deflace ale spočívá v samotném způsobu, jak se obvykle vyučuje makroekonomie. Vychází se z toho, že celková poptávka v ekonomice je dána tím, jaký je poměr nominální peněžní zásoby a cen. Z toho plyne, že čím nižší jsou ceny, tím vyšší je poptávka. V takovém světě je deflace dobrá a Stark má pravdu. Pokud do úvahy přidáme rigiditu mezd, pak klesající ceny zvyšují reálné mzdy, což snižuje zaměstnanost a produkt. Během oživení se nominální mzdy vracejí k běžnému poměru k inflaci a to sebou nese zvýšení zaměstnanosti. Problém spočívá v tom, že zde už hovoříme o efektu z nabídkové strany ekonomiky a ne o poptávce. A platilo by, že pokud chceme obnovit rovnováhu, řešením jsou vyšší ceny, respektive inflace. Klíčové je to, že pokud hovoříme o inflaci, měli bychom hovořit i o tom, jak se chovají mzdy. Jinak budou naše závěry zavádějící.

Celá úvaha se komplikuje, pokud mají jednotlivé skupiny obyvatel rozdílný sklon ke spotřebě. V otevřené ekonomice pak mají ceny a mzdy vliv i na exporty a importy. Obvykle tvrdíme, že nižší ceny jsou tou správnou cestou k obnovení konkurenceschopnosti a zvýšení růstu. Ale tím zase ignorujeme jejich negativní efekty na domácí poptávku. Lidé navíc často zaměňují reálné a nominální proměnné. Může tedy dojít k tomu, že i když se nominální proměnné pohybují stejně a reálně tedy nedochází k žádné změně, vývoj je dezinterpretován a nakonec má na ekonomiku znatelný dopad.

Příkladem toho, že celá věc je složitější, je vývoj na periferii eurozóny. Chceme, aby tam ceny klesaly, nebo rostly? Nižší inflace se zdá být dobrým způsobem pro obnovení konkurenceschopnosti. Ale chceme, aby inflace cen byla nižší než inflace mezd? Jaký dopad na poptávku bude mít vzniklá redistribuce příjmů mezi prací a kapitálem a mezi věřiteli a dlužníky? Bylo by dobré, kdybychom si vyjasnili jak teoretické argumenty, tak empirické odhady síly jednotlivých efektů.

Autorem je profesor ekonomie na INSEAD Antonio Fatás.

(Zdroj: Blog Antonia Fatáse)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data