Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  01.05.2014 13:30:00

Chyby, kterým by se měli vyhnout čerství penzisté

           

Chybovat, co se zajištění na penzi týká, se nevyplácí. Můžete se totiž ocitnout v situaci, kdy budete mít produktivní roky za sebou, ale peněz na prožití důstojného stáří nedostatek.


Anketa: Jan Šimek

Jan Šimek (analytik, Broker Consulting

Tisíce let se o rodiče ve stáří staraly děti. Poté převzal tuto roli stát a v posledních sto letech si společnost zvykla na státní důchody. Současnost je přelomová v tom, že se každý musí připravit na stáří sám, tedy začít řešit tuto otázku již v mládí. To je velmi těžký úkol. Největší chybou je si tento problém včas neuvědomit, z čehož plynou další chyby.

Nemít na stáří vlastní bydlení Řešení předpokládá vzít si v mládí hypotéku (pokud nemovitost nedostanu či nezdědím) a v produktivním věku ji splatit.

Nevyužít doplňkové penzijní spoření Díky státním příspěvkům je velmi atraktivní, na druhou stranu jsou ale jeho možnosti omezené (státní příspěvek jen do 1 000 k měsíční úložce účastníka).

Neodkládat si další prostředky stranou Podílové fondy, nemovitosti a další investice.

Anketa: Marcel Kostovski

Marcel Kostovski (portfoliomanažer, Investiční společnost České spořitelny)

Lidé v ČR dělají chyby při zajištění na penzi v těchto oblastech:

Osvěta v pojišťování se na cokoli v ČR celkově na nízké úrovni

Ochota spořit v penzijních fondech je stále malá. Zásadní faktor, který by však měl lidi přesvědčit o správnosti pojištění na důchod, je klesající trend průměrné výše starobního důchodu oproti průměrné mzdě. Od roku 1991 totiž tento poměr klesl z 57,4 % na současných 42,9 %. Nové omezení valorizace důchodů (pouze 1/3 růstu inflace a 1/3 růstu mezd) tento poměr stlačí ještě níže. Pokud bychom si měli udržet podobnou životní úroveň jako v produktivním věku, museli bychom pravidelně spořit 10 až 15 % ze mzdy.

Dalším problémem jsou parametrické změny prvního pilíře důchodové reformy v podobě prodlužování věku odchodu do důchodu (v současné době 68 let). Nejenže ovlivňuje investiční horizont třetího pilíře penzijního spoření a prodlužuje období kumulace úspor, ale jeho přílišná časová vzdálenost může v lidech vzbudit tendenci k odkládání tohoto pojištění.

Pravidelné versus jednorázové investování

Mnoho lidí při výběru strategie spoření na důchod ovlivňují představy, obavy i minulé zkušenosti z výsledků jednorázového investování. Penzijní spořicí proces však spočívá v dlouhodobém investování menších částek v měsíčních intervalech. Je tedy formou pravidelného investování, které eliminuje zejména riziko špatného načasování u volatilních investic typu akcií či komodit.

Investiční dotazník versus investiční horizont

Investiční dotazník je vodítkem k popsání rizikového apetitu investorů a více odpovídá jednorázovým potřebám. Dlouhodobý investiční horizont penzijního spoření a pravidelnost tohoto spoření by měly větší části obyvatel umožnit přístup k rizikovým investicím, zejména u mladých lidí, kteří zkušenosti s investováním teprve sbírají. Pokud však lidé nemají zkušenosti s investováním, mohou se snadno kvalifikovat mezi konzervativní investory, a nebyli by tak vesměs schopni využít širokého potenciálu dlouhodobých a pravidelných investic.

Anketa: David Kučera

David Kučera (VIP finanční poradce, Partners)

Typickou chybou Čechů je přílišná důvěra ve stát. Z té se odvíjí rozhodování o přípravě na důchod. Chybí nám více důvěry v sebe sama a přijetí vlastní odpovědnosti v zajišťování si dostatečných prostředků na důstojné stáří.

Pocit bezpečí pod křídly státu konejší Čechy dostatečně dlouho, o finanční přípravě na stáří se pak rozhodují pozdě. Je důležité pochopit, že právě čas a složené úročení jsou těmi "zázračnými" činiteli, které zajistí většinu výnosů. Několik let před penzí už ztráty z nerealizovaných výnosů dohnat nelze.

Samostatnou kapitolu tvoří výběr produktů. Češi si stále rádi kupují produkty s garancí, mezi nimiž se s železnou pravidelností objevují důchodová pojištění na bázi již poměrně zastaralého produktu kapitálového životního pojištění. Výnosy jsou zpravidla minimální, u drtivé většiny těchto produktů se pohybují silně pod mírou inflace. Pokud se již Češi rozhodnou investovat, pak spíše s určitým pesimistickým výhledem, a proto mnohdy raději investují s konzervativními strategiemi. Z dlouhodobého hlediska se tak připravují o vyšší výnosy, které by mohli realizovat.

Čtěte také:

 

 

10 problémů, jejichž řešení z vás udělá miliardáře 

 

 

10 problémů, jejichž řešení z vás udělá miliardáře

Pálí vám to, ale nevíte, kde se vhodně realizovat? Pomozte vědcům s řešením problémů, které zaměstnávají jejich mozkové závity už celá desetiletí. A pokud se na to necítíte, zkuste na trendy budoucnosti vsadit investičně.

 

Korekce za dveřmi? Co čekat od akcií mezi květnem a říjnem 

 

 

Korekce za dveřmi? Co čekat od akcií mezi květnem a říjnem

Potvrdí se letos sezónní pravidlo Sell in May and go away?

 

 

           







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688