Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Manchester United: Fotbalová vášeň nebo dobrá investice?

Manchester United: Fotbalová vášeň nebo dobrá investice?

16.05.2014 18:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Asi jen málokterý sportovní klub se těší takové oblibě jako anglický fotbalový gigant Manchester United. Krásný stadion protkaný nostalgickou atmosférou, sportovní úspěchy a vitrína posetá trofejemi – přesně to je stručný popis 20-ti násobného anglického šampiona. Letošní zpackaná sezóna, která stála místo manažera Davida Moyese sice u soupeřových fanoušků budí škodolibý posměch, reálně však asi nikdo nevěří, že by jednoroční výkyv mohl dlouhodobě znamenat vyklizení předních příček. S hodnotou akcií by však zamávat mohl…

Existuje nespočet investorů (vlastně asi skoro všichni), kteří se při investování více než střízlivým rozumem řídí vášní. Proto když v roce 2005 vstoupil Manchester United veřejným úpisem svých akcií na americkou burzu NYSE, přitáhl víc pozornosti, než by si možná jako „firma“ sám zasloužil. Při bližším pohledu se však najde hned několik hodnotných aktiv, které za pozornost rozhodně stojí.

Tak prvně – Manchester United je dle žebříčku Forbes druhým nejhodnotnějším sportovním týmem na světě s valuací 3,165 mld. USD, když jej až letos poprvé překonal španělský fotbalový klub Real Madrid. Není se, co divit, vždyť United hrdě deklarují, že celosvětově "disponují" více než 660 miliony fanoušků. Jeho značka je pak žádaná také mezi předními společnostmi jakožto marketingový trhák. Stačí si vzpomenout na letošní sponzorskou smlouvu uzavřenou mezi United a výrobcem automobilů General Motors, který za možnost propagovat v dalších sedmi letech na dresech klubu značku svých vozů Chevrolet zaplatí 559 mil. USD.

Také celkový pohled na hospodaření ukazuje, že Manchester United není jen sběratel sportovních úspěchů, ale také tvrdě vydělávající podnik. Včera zveřejněné hospodářské výsledky za třetí kvartál (končící březnovým měsícem) fiskálního roku to bezesporu potvrzují. Čistý zisk meziročně ztrojnásobil svou hodnotu na 11 mil. GBP a tržby vzrostly o více než 20 % na 115,5 mil. GBP. Projevil se růst příjmů od sponzorů o 43 % a komerčních příjmů o 19 %, zvýšily se i peníze plynoucí za televizní práva. Manchester také snížil o 6 % své finanční náklady.

Jenže, co příští rok? V úvodu zmiňované vyklizení předních sportovních příček se dozajista konat nebude. Avšak finanční výpadek, spojený s úbytkem peněžních příjmů za neúčast v evropských pohárech, bude pro Manchester znatelný. „Rudí ďáblové“ totiž budou příští rok v pohárové Evropě chybět a přijdou tak o pořádnou finanční sumu. V sezóně 2012/2013 jim výnosy z Ligy mistrů (vstupenky, dodatečné prodeje, prize money) přihrály na účet 49 mil. USD. Bez nich by loňské tržby klesly o 8 % a čistý zisk by se úměrně tomu snížil o 20 %. I proto by z krátkodobého hlediska mohly akcie projít poklesem a pro méně trpělivé investory se tak nabízí varianta realizace zisků, která zčásti započala již po růstu k nejvyšší hodnotě letošního roku na úrovni 18,78 GBP (pro zajímavost k němu došlo 22. dubna, kdy trh 5-ti procentním růstem reflektoval odvolání manažera Davida Moyese).

Pohled na celkové podnikání však nabízí několikeré pozitiva - silnou fanouškovskou základnu, rostoucí tržby a stabilní zájem sponzorů. Případnou lepší výkonnost fotbalového mužstva v příští sezóně pak lze vnímat jako spouštěč obrátky v trendu. Nižší příjmy příštího roku totiž sice mohou lehce srazit cenu akcií, případný úspěch v podobě ligového titulu a zajištění účasti v Lize mistrů pro sezónu 2015/2016 však vrátí United do popředí zájmu. Krátkodobá korekce navíc srazí poněkud vysokou cenu (P/E za rok 2013 v průměru dosáhlo 88,7 násobku). Dohromady tak může přispět k větší atraktivnosti samotné akcie. Fanouškovská vášeň se pak snadno může spojit s dobrým investičním rozhodnutím…


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data