Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Musí ekonomika neustále růst?

Musí ekonomika neustále růst?

26.05.2014 18:00

Zejména u filozofujících ekonomů a ekonomizujících filozofů je populární téma růstu. Konkrétně toho, zda musíme neustále růst. Obvykle se v podobných úvahách dobereme k tomu, že nemusíme: Ve vyspělých ekonomikách máme dost, z hlediska spokojenosti je další spotřeba a s ní spojené aktivity někdy až silně kontraproduktivní. Vše od určitého bodu v podstatě funguje na principu „mám se dobře, ale štve mě, že soused by se mohl mít líp“. To je samozřejmě jen pseudodůvod pro to, abychom neustále rostli. Je tu ale jeden důvod velmi praktický a velmi reálný.

Představme si jednoduchou vesnickou ekonomiku, kde lidé zjistí, že více brambor, židlí, piva a okurek už jim moc neprospěje. Cení si už více toho, že se večer sejdou na návsi a zahrají si na dudy. Očištěno o vliv počasí a další vnější vlivy se tak jejich produkt stabilizuje a vesničané jsou spokojeni – více spotřebovávat už nechtějí a nebudou. To jim ale nebrání v tom, aby zlepšovali efektivitu výroby požadovaného množství brambor, židlí ... Jejich koumáctví a zlepšováky pak vedou k tomu, že větší podíl produktu je vyroben nástroji a stroji. Ty nahradí část vesničanů, kteří tak nemají práci.

Příjmy z vlastnictví oněch strojů a knot-how způsobují koncentraci bohatství u těch, kteří jsou v „sektorech“ s největším potenciálem pro využití kapitálu a koumáctví. K těm, co ztratí práci, nejdou. Jinak řečeno, došlo k nahrazení práce stroji a lepšími technologiemi. Poptávka se ale nezvedla (neeliminovala lepší nabídkovou stranu ekonomiky) a část vesničanů nemá práci, příjmy a chleba. Technologický pokrok a zvyšování kapitálové intenzity bez dostatečného zvyšování poptávky tak paradoxně představuje podřezávání „ekonomické větve“. Řešením je buď pokrok a investice zakázat, nebo vymyslet nějakou spotřebu, která by dala práci těm vytlačeným z výroby. Nebo dát prostor oniománii. Každopádně jsme v situaci, kdy nás naše snaha o ulehčení a zefektivnění práce nutí k tomu, abychom si její plody „užili“ neustále se zvyšujícím růstem.

Následující obrázek od OECD ukazuje, co bylo tahounem růstu HDP na hlavu mezi lety 2000 – 2011. Tedy buď zvyšování množství práce, kapitálu, lidského kapitálu, nebo produktivity faktorů.

sos

Obrázek bychom obvykle interpretovali tak, že například na Islandu byl průměrný růst ve výši necelých 2 % zajištěn hlavně investicemi do lidského kapitálu a kapitálu reálného. V kontextu výše uvedeného je ale namístě uvažovat o tom, že tyto investice vyvolávaly tlak na to, aby se našla jiná práce pro jimi „vytlačené“ lidi.

Tradiční ekonomie samozřejmě v těchto dimenzích neuvažuje. Hovořila by naopak o tom, že lidé byli investicemi uvolněni na to, aby uspokojovali ještě nesaturované lidské spotřeby. V prostředí obecné přesaturace ale už, obávám se, tato černobílá logika přestává platit. Jinak řečeno, musíme (ne „můžeme“) růst z velké části proto, že za rok už budeme dnešní objem zboží a služeb schopni vyrobit s méně lidmi. To, že se onu nutnou dodatečnou poptávku daří nacházet už jen dluhovým „luxováním“ posledních poptávkových koutů ve světové ekonomice, je dokonce až diskuse druhého řádu (i když neméně důležitá).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)