Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nebojovat s Fedem je někdy těžké

Nebojovat s Fedem je někdy těžké

01.06.2014 7:00

Nejsledovanějšími subjekty na trhu jsou bezesporu centrální banky, ve Spojených státech tedy Fed. Tento stav lze v extrému vyjádřit známým rčením „Don't fight the Fed“, neboli „nebojuj s Fedem“. Tento postoj má řadu nuancí. Ty jdou od víry v tzv. Greenspanovu, či Bernankeho opci (Yellenové opce se zatím nezmiňuje) až po perverzní uvažování typu „čím hůře tím lépe“. V jádru jde o to, že centrální banka má na ekonomiku velmi silný vliv a pokud někdo chce sázet proti ní (proti její politice a jejím cílům), měl by to řádně promyslet.

V pokrizových letech to ale mají těžší i ti, kteří jsou pevně rozhodnuti s Fedem, či jeho centrálními souputnicemi skutečně nebojovat. Není totiž vždy jasné, jakým směrem se centrální banky ubírají. Samozřejmě, že pokud se držíme zkratkovitých úvah typu „všude se jen tisknou peníze a vše nakonec končí inflací“, toto dilema nemáme. Ovšem k naší škodě, což ukazují třeba komodity. Oním nejasným směrem myslím to, že v pokrizové době existují otazníky ohledně následujícího: Jak moc uvolněná politika vlastně je (relativně k Taylorovu pravidlu, či odhadům rovnovážné úrovně sazeb, celkovým monetárním podmínkám ...)? Jak stimulační vlastně je? A v neposlední řadě jsou i samotní centrální bankéři asi v historicky největším vnitřním pnutí co se týče míry uvolnění a načasování případných exitů, či opačných kroků (nejvíce to dnes platí o ECB). Může tak poměrně lehce nastat situace, kdy si myslíme, že s bankou nebojujeme a on se děje pravý opak.

Téma vztahu mezi politikou centrální banky a vývojem na akciovém trhu (tedy téma onoho nebojování s Fedem a spol.) lze popsat i vztahem mezi cenami akcií a změnou výnosů vládních dluhopisů. Nejde o dokonalý nástroj už proto, že výnosy vládních dluhopisů nemá centrální banka plně pod kontrolou. A v pokrizových letech můžeme dokonce hovořit o tom, že není jasné, co by tato kontrola ve skutečnosti znamenala: Úspěch politiky kvantitativního uvolňování zaměřené na snížení výnosů vládních dluhopisů by se paradoxně projevil růstem těchto výnosů (protože lepší výhled = menší poptávka po dluhopisech ze strany investorů a tudíž pokles jejich cen a růst výnosů). Přesto má pohled na zmíněný vztah bezesporu pozitivní přidanou hodnotu.

V následujícím grafu je na ose x výnos desetiletých vládních dluhopisů, na ose y korelace mezi týdenním pohybem akcií v USA (zeleně v Evropě). Pokud jsou body v kladné části osy y, znamená to, že při dané úrovni sazeb má jejich změna stejný směr jako pohyb cen akcií. Záporná část osy y naopak indikuje, že zde jdou výnosy dluhopisů a ceny akcií proti sobě:

graf
Zdroj: JP Morgan

Vidíme následující: Při výnosech desetiletých vládních dluhopisů pod cca 4,5 % je pohyb výnosů a cen akcií zkorelován pozitivně. Pokud tedy jsou výnosy např. 2 % a rostou, rostou i ceny akcií. Vztah se láme kolem výnosů na 5 % (v Evropě o něco dále). Poté už je poměrně nejednoznačný (nesílí), ovšem v naprosté většině případů jde o korelaci negativní. Pokud jsou tedy výnosy na 6 % a rostou, ceny akcií klesají.

Jak uvedené napasovat na ekonomickou úvahu? Celkem jednoduše a v podstatě v duchu již uvedeného paradoxu pokrizové monetární politiky: Nízké výnosy znamenají obavu z ekonomického útlumu, kdy akciím dominuje právě výhled. Jeho zlepšení táhne nahoru ceny akcií i výnosy. Při vyšších úrovních výnosů, které odpovídají vyššímu růstu (a vyšší inflaci), už je pro akcie důležitější i vývoj nákladu kapitálu (tedy i vývoj bezrizikových sazeb), popř. obavy z inflace. Zde se vztah překlápí z pozitivního na negativní: Růst výnosů doprovází pokles cen akcií.

Výnosům amerických vládních obligací jsem se zde věnoval nedávno v „A zase je to jinak ...“. Nyní se stále pohybují znatelně pod 3 %. Tedy poměrně daleko od oné hranice na cca 5 %, za kterou jde pohyb výnosů a cen akcií proti sobě. Jinak řečeno, stále jsme dost daleko od území, na kterém jsou relevantní úvahy o tom, jak růst výnosů poškodí akcie. Co to ale vlastně znamená nebojovat s Fedem v situaci, kdy výnosy klesají a on omezuje své nákupy aktiv, zůstává stále trochu oříškem.


Čtěte více:

Hitler stavěl dálnice a Němci ho za to měli rádi
28.05.2014 18:05
„Alespoň postavil dálnice.“ Řada Němců si tuto frázi pamatuje z rozhov...
D. Marek: Měnová politika ECB - One size fits all?
29.05.2014 13:20
Příští týden padne důležité rozhodnutí. Očekává se, že po měsících váh...
Brazílie ukazuje, jak se údajné přínosy velkých sportovních akcí mění ve zlobu a zklamání
29.05.2014 17:59
V Brazílii se bude letos konat mistrovství světa ve fotbale. Tarcísio ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m