Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

11.06.2014 8:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Praha
Pražská burza včera posílila o více než půl procenta, když navázala na pozitivní vývoj z předchozích třech týdnů.

Poslední den s nárokem na dividendu se obchodovaly akcie rakouské pojišťovny VIG. Akcie VIG zavřely bez větších změn na 1086 Kč. Akcie rakouské banky Erste Bank po pondělním poklesu opět zabraly a mírně posílily na 718 Kč. Bez nových zpráv zaznamenaly výrazný 1,6 %-ní nárůst akcie Komerční banky, které zavřely na 4 690 Kč.

S blížícím se rozhodným dnem pro dividendu si čtvrtý růst v řadě během včerejšího dne připsaly také akcie ČEZ, které po více než měsíci dokázaly zavřít nad úrovní 600 Kč. Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce včera na německé burze mírně rostla o 0,2 % na 24,2 EUR/MWh.

Evropa
Nerozhodně zakončily dnešní obchodování evropské akciové trhy, kdy tak indexy zůstaly poblíž svých šestiletých maxim. Z makrodat pozornost mířila do Velké Británie, kde byla zveřejněna čísla týkající se průmyslové výroby za měsíc duben, která v souladu s očekáváním vzrostla o 0,4 %. Stejná data prezentovala i Francie, kde průmyslová výroba vzrostla o 0,3 %.

Nejlepšího výsledku z indexu Stoxx 600 dosáhla pivovarnická skupina SABMiller, jejíž akcie přidaly 5,2%. Impulzem byla zpráva Financial Times, že by firma mohla být terčem pro převzetí. Podobně se vedlo akciím Remy Cointreau se ziskem 4,6 %, což je výsledek zlepšeného doporučení na „neutral“ od analytiků JPMorgan.

Pod tlakem byly naopak komoditní společnosti, které v rámci indexu Stoxx 600 umazaly rovné procento. Dolů zamířily akcie Lonmin, které oslabily o 3,2 % díky zprávám, že jednání, která zprostředkovala jihoafrická vláda s cílem ukončit 20týdenní stávku, nebyla úspěšná. Polymetal pak odepsal 1,7 % a například Anglo American 1,4 %.

Celoevropský Euro Stoxx 50 posílil o 0,2 %, německý DAX o 0,1 %, když francouzský CAC 40 zůstal poblíž včerejšího závěru a britský FTSE 100 oslabil o 0,2 %.

USA
Wall Street přerušila čtyřdenní růst, když během posledních osmi dní vytvořil index S&P 500 sedmkrát nové maximum. Při absenci nových makroekonomických čísel volili investoři spíše vyčkávací taktiku, a tak jsme u hlavních akciových indexů sledovali konsolidaci nedávného růstu. Hlavní indexy S&P 500, DJIA a Nasdaq zavřely bez větších změn.

V slabé výkonnosti pokračovaly akcie eBay, které oslabily již potřetí v řadě. Akcie této internetové společnosti odepsaly přes dvě procenta a poklesly na letošní minimum poté, co se objevila zpráva, že její dceřinou firmu PayPal opouští její šéf David Marcus, který odchází do společnosti Facebook. Akcie Facebook naopak reagovaly na tuto zprávu růstem o více než 4 %. Dařilo se i dalším internetovým společnostem, když akcie Twitter a Amazon.com posílily o více než procento.

Akcie maloobchodního prodejce elektroniky Best Buy posílily o více než dvě procenta na pětiměsíční maximu poté, co tato firma po dvou letech zvýšila čtvrtletní dividendu na 19 centů. Průměrný P/E (Cena/očekávaný zisk) v indexu S&P 500 vzrostl z únorových 14,8 již na 16,5 a index S&P 500 zaznamenal již téměř 32 měsíců růstu bez alespoň 10% korekce.

Asie
Asijské burzy v polovině tohoto týdne obchodují smíšeně, volatilita a likvidita je však relativně nízká poté, co Wall Street nic zajímavého nepředvedla. Hlavní americké indexy totiž uzavřely téměř beze změny a výnosy 10letého státního dluhopisu Treasury dosáhly měsíčního maxima. Index Nikkei 225 roste o půl procenta, Hang Seng je -0,19% a australský ASX 200 klesá o 0,29%. Shanghai Composite je téměř beze změny a korejský KOSPI posiluje o 0,14%.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách