Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr průmyslu láká čínské podnikatele do Česka. Může jít o miliardové investice

Ministr průmyslu láká čínské podnikatele do Česka. Může jít o miliardové investice

12.06.2014 14:06
Autor: IHNED.cz

Číňané mají údajně zájem o nákup větších firem s hodnotou nejméně deset milionů dolarů. V Evropě chtějí posílit ve svých klíčových oblastech, jako je energetika nebo zpracování potravin. Ministr průmyslu Mládek plánuje i zavedení přímých leteckých linek.

Přitáhnout čínské investory do České republiky se snaží ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na své cestě po Číně. Mládek se tento týden setkal s nejvyššími představiteli některých provincií a měst a také se zástupci čínského ministerstva obchodu.

Guvernér provincie Če-ťang Li-čiang dokonce při projevu na jednání s Mládkem vyzval své podnikatele, aby si právě z Česka vytvořili svoji základnu pro další podnikání ve střední a východní Evropě.

Jde přitom o šéfa jedné ze čtyř nejbohatších provincií Číny a jeho provincie má zhruba tolik obyvatel jako Německo.

Členem podnikatelské delegace, která je na cestě po Číně společně s ministrem Mládkem, je například Josef Kotrba, řídící partner poradenské společnosti Deloitte ČR, který nabízel čínským zájemcům případnou identifikaci vhodných českých firem, které jsou na prodej.

Číňané mají podle expertů zájem především o nákup firem, které jsou větší a jejichž hodnota je minimálně nad deset milionů dolarů. Často se však jedná o miliardové investice.

Jde jim buď o to, aby posílili v Evropě v pro ně klíčových oblastech, jakými jsou dnes třeba energetika nebo zpracování potravin, nebo v případě některých soukromých investorů o metodu, jak převést část svého majetku do zahraniční mimo případný dosah čínských úřadů.

Značnou roli také hraje to, zda nově získaná firma leží v zemi, která je považovaná za příjemnou pro život. V současné době začíná mít takovou pověst díky rozvoji turismu i Česká republika, která byla dosud v Číně považovaná za spíše okrajový postkomunistický stát.

„Potenciál pro čínské investice je tu obrovský, ale co se realizuje, to je zatím obtížné předvídat, to ukáže teprve budoucnost,“ říká opatrně Kotrba.

Vzájemnému obchodu i rozvoji turismu by mělo nyní pomoci i otevření přímé letecké linky mezi Prahou a čínským hlavním městem Pekingem nebo obchodní metropolí Číny Šanghají. Podle informací HN jsou ČSA ochotny takovou linku provozovat, hledají však pro ní čínského partnera.

Jde totiž také o to, kdo by prodával letenky na tyto linky a ČSA pro něco takového nemají v Číně dostatečnou základnu. Mluví se o tom, že by spoluprovozovatelem linky mohla být letecká společnost China Southern Airlines, čtvrtý největší letecký dopravce na světě.

Podle Mládka by bylo symbolické, kdyby smlouvu o otevření linky mohl podepsat na své návštěvě Číny plánované na podzim tohoto roku český prezident Miloš Zeman a příští květen mohl linkou letět na zamýšlenou návštěvu země premiér Bohuslav Sobotka.

O možnostech přímého leteckého spojení bude ještě jednat na konci tohoto týdne Jan Mládek v Pekingu.

Čínští turisté jsou známi tím, že při svých cestách nakupují zejména luxusní zboží, a pokud jde o to, kolik utrácejí, jsou ve světové špičce, a předběhli tak Američany a Rusy.

iHNed

Související články na IHNED.cz

Česko se snaží předehnat zbytek střední Evropy v ekonomických vztazích s Čínou

České firmy se představí na Transport Logistic China


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.