Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Americký HDP, zasedání ČNB a důvěra pro Tuska

Rozbřesk - Americký HDP, zasedání ČNB a důvěra pro Tuska

26.06.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Ještě horší než byste čekali - tak vypadá v pořadí již druhá revize amerického HDP za první kvartál tohoto roku. Zatímco podle prvního zveřejněného čísla americká ekonomika ještě nepatrně rostla, tak včerejší revize výsledku za první čtvrtletí hlásí pokles o téměř 3 % (mezikvartálně-anualizovaně). Pohled na detailní strukturu HDP pak říká, že zhoršení vykázaly prakticky všechny složky, takže těžko vytahovat něco specifického. Připomeňme však, že minimálně v lednu byla ekonomika konfrontována s extrémně zimním počasím, jež se na růstu negativně podepsalo.

Při pohledu na propad amerického HDP v prvním čtvrtletí pak leckoho napadne, že USA fakticky flirtují s recesí. Tak zlé to ale nebude, o čemž svědčí nejen pozitivní vývoj na trhu práce, ale i např. včera zveřejněné zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby. Ty se v dubnu a květnu vyvíjely vcelku příznivě, což značí, že ve druhém čtvrtletí rozhodně nedojde k propadu investic, který jsme pozorovali v prvním kvartále. Sečteno a podtrženo: americké ekonomice “technická” recese nehrozí, pravdou ale je, že růst za celý rok nebude nic moc - po mizerném výsledku z počátku roku budou všichni rádi, pokud letos dosáhne na 2 %.

Na rozdíl od americké ekonomiky ta česká rostla v prvním čtvrtletí až nečekaně silně, což dnes bude řešit mimo jiné i ČNB. Zasedání bankovní rady sice tentokrát nezahrnuje novou makro prognózu, nicméně rada by již měla explicitněji komunikovat, že opuštění intervenčního režimu přijde rozhodně později než na počátku příštího roku. Za pozdějším exitem bude stát (opět) nižší inflace a politika ECB, jež zafixovala krátkodobé úrokové sazby na samém dně zřejmě až do roku 2016. O kolik měsíců či kvartálů bude současný kurzově-měnový režim (oproti únoru 2015) ještě prodloužen guvernér Singer zřejmě specifikovat nebude, avšak mohl by alespoň naznačit v jakých (časových) jednotkách uvažuje.

Region
Středoevropské měny se vydaly včera různými směry. Zatímco koruna stagnovala ve velice úzkém pásmu okolo stávajících hodnot mezi 27,44 a 27,42 EUR/CZK, maďarský forint rozšířil své úterní ztráty. Za oslabením stálo ohlášení nové legislativy týkající se problému s cizoměnovými půjčkami, kterou hodlá vláda předložit parlamentu již tento týden. Podle nedávného rozhodnutí soudu byly některé náklady spojené s cizoměnovými půjčkami účtovány v rozporu se zákonem a banky by tak mohly být nuceny je vrátit. Jednalo by se o kompenzace za zvyšování úrokových sazeb a za praxi používání jiných kurzů při vydávání hypotéky a při výpočtu jednotlivých splátek.

Naopak v Polsku se zlotému dařilo. Zlotý během dne vymazal část ztrát z minulého týdne, kdy unikly odposlechy a večer navíc premiér Tusk získal důvěru od parlamentu pro svoji vládu, takže lze očekávat, že pozitivní nálada na polském trhu ještě přetrvá. Zveřejnění maloobchodních tržeb a nezaměstnanosti by ji mohlo také podpořit.

Dnes bude také zasedat česká národní banka, od které ale žádné nové nastavení měnové politiky nečekáme. Odchod z kurzového režimu očekáváme až v druhé polovině příštího roku.

Eurodolar
Kurz eurodolaru těžil z kombinace příznivých německých čísel v podobě velmi silné spotřebitelské důvěry a naopak z velmi negativní revize HDP za první kvartál. Výsledkem byl posun měnového páru k hranici 1,365.

Dnešek bude především o amerických datech (trh práce, osobní příjmy a výdaje), které by mohly dát poněkud zapomenout na tři měsíce starý propad amerického HDP, což by dolaru mohlo pomoci umazat část včerejších ztrát.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data