Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  26.06.2014 10:46:38

Dow Jones začíná odpočítávat katastrofu

 

"Trh načasovat nejde, ale všechno v trhu má svůj čas“ Samozřejmě jsme všichni slyšeli onen stále se opakující refrén z úst televizních komentátorů, kteří se tváří jako experti. Někteří jdou ještě dále se svými tvrzeními o tom, že čas v trhu nic neznamená. To je podle nás hloupost! Každý kdo vám bude tvrdit, že čas na trhu nemá žádnou váhu, by úplně stejně mohl věřit v plochost naší planety. Samozřejmě i tito lidé mohou být schopní a úspěšní i ve svém jednorozměrném světě, avšak jde o jakousi sladkou nevědomost. Nicméně na základě námi provedených analýz Dow Jonesova indexu je zřejmé, že trh, je na čase skutečně závislý, i když si to odpůrci nemyslí.

 

 

 

Opustíme nyní na chvíli aspekt času a začneme naši analýzu ročním svíčkovým grafem.

 

YEARLY CHART

 

 

 

Velké svíčky v poslední době odpovídají tomu, co právě prožíváme. Maximální úroveň v roce 2013 byla 16588, zatímco současná, 2014, je 16700. Léta zkoumání grafů nám ukázala, že velké svíčky, jako ta v roce 2013, obecně následují jednoduché korekce, které mohou vyústit v obrácený trend, jak vidíme v předchozích letech. Budeme chtít zjistit, který scénář je do budoucna pravděpodobnější.

 

Když použijeme Fibonacciho úrovně tak vidíme, že současný vrchol odpovídá poklesu grafu na Fibonacciho úroveň v roce 1974, kdy hodnota indexu dosahovala úrovně 570. Nemyslíme si, že jsme již došli na maximální vrchol, ovšem další růst bude jen nepatrný, takže použití současného vrcholu nebude mít podstatný vliv na tuto analýzu.

 

Hodnoty z roku 2009 jsou blízko samotného dna, a sice Fibonacciho úrovně 61.8%. Z toho lze předpovědět následná minima a maxima. Tato Fibonacciho úroveň je velmi významná a neměla by být v analýze pominuta. V našem případě však upřednostňujeme úroveň 50%, která leží na hodnotě okolo 8650. Tato hodnota je klíčová také podle Ganna. Gann uvádí, že minima často bývají na 50 % nejvyšších cen. Podle současných cen je 50 % na úrovni okolo 8350. Samozřejmě s tím jak se bude vyvíjet index Dow, budou se vyvíjet i úrovně podle Fibonacciho a Ganna.

 

Odhadujeme, že nadcházející propad pohltí většinu, ne-li veškeré zisky z roku 2013, které budou vymazány ještě v průběhu tohoto roku. Následně pak ještě agresivněji v roce 2015 a konečná úroveň propadu se v roce 2016 bude nacházet v blízkosti hladin výše nastíněných. Ovšemže zde jde o pouhou spekulaci z naší strany.

 

 

 

Zde ovšem předbíháme. Zpomalme tedy a pojďme se podívat na závěry vyplývající z měsíčního grafu.

 

MONTHLY CHART

 

V tomto grafu je vše velice přehledné a poučné. Prvně jsme zaznamenali spojnice po sobě jdoucích minim počínaje březnem 2009, dále pak říjnem 2011, listopadem 2012 a nakonec únorem na začátku roku 2014. Je zde přehledně vidět, že každá nová trendová čára je více a více strmější. Nyní se nacházíme na čtvrté, nejstrmější trendové čáře. To je nepopiratelný důkaz toho, že rostoucímu trhu dochází dech.

 

Dole byl přidán index relativní síly (RSI), přičemž na i na něm je vidět linie klesajícího trendu. To nám ukazuje, že i nedávné vrcholy indexu Dow Jones ztrácí na síle. Obecně po třetím velkém odchýlení následuje významný pohyb dolů. Zrovna nyní se očekává podle RSI další vrchol ovšem slabší než dva předchozí. Nezapomínejte ovšem, že pracujeme s měsíčním grafem a samozřejmě čím delší časový horizont tím významnější náhled na celou situaci.

 

Za povšimnutí také stojí vodorovné čáry maximálních a minimálních úrovní z let 1998, 2000 a 2002. Za předpokladu, že rostoucí trh od roku 2009 končí, se chceme podívat na možné konečné úrovně. Jak uvádí i sám Gann, staré vrcholové hodnoty se v průběhu času stávají podporou. To přináší do úvahy hodnoty roku 2000 (11750) a z roku 1998 (9367). Při pohledu do roční analýzy se úroveň z roku 2000 může zdát příliš vysoká. Samozřejmě může jít o krátkodobou korekci, ovšem v analýze stále dáváme přednost nižším hladinám. To nás přivádí k číslům z roku 1998. Analýza měsíčního grafu nás tlačí zpět ke starým číslům, avšak my předpokládáme o něco málo nižší hodnoty. To je také příhodně blízko Fibonacciho/Gannovým předpokladům a Gannově teorii 50% poklesu z nejvyšší cenové hladiny, kterou jsme zmiňovali u roční analýzy. Nyní, jestliže se resistence z roku 2002 vyřadí, tak pravděpodobnost proražení hladiny roku 2009 dramaticky vzroste. I když není vyloučeno, že jde o scénář, který nikdo neupřednostňuje.

 

 

 

Nyní tedy pohled na týdenní graf.

 

WEEKLY CHART

 

 

 

Zde jsme jen přidali indikátor hybnosti. Můžeme vidět, že od prvního vrcholu roku 2009 hybnost jen klesá. To je nepopiratelný důkaz, že rostoucí trh je na sestupu z pomyslného obláčku. Je tedy naprosto vyčerpán.

 

Zároveň byla přikreslena i nejstrmější spojnice z měsíčního. Domníváme se, že jakmile dojde k jejímu překročení směrem do dolů je po rostoucím trhu. Při prodejích během zhroucení trhu půjde pak o načasování.

 

 

 

Na závěr naší analýzy, před návratem k aspektu času na trhu, se ještě podíváme na denní graf.

 

DAILY CHART

 

 

 

Gann se proslavil zejména schopností odhadnout vzestupy a propady na trhu v dostatečném předstihu a relativně přesně. K tomu pak používal různé způsoby, modely a cykly. Ovšem nebyl sám, kdo používal podobné způsoby. Donald A. Bradley, astrolog z Nebrasky, využil svoje znalosti k vývoji modelu, kdy ve 40. letech minulého století předpovídal cykly na trhu pomocí planetárních konstelací. Nechceme zde samozřejmě rozebírat takovéto postupy. To by byla diskuze i s celým článkem na jindy. Díváme se ovšem na nepopiratelné důkazy a proto jsme přidali i Bradleyho model, a sice od roku 2013, abychom ukázali, kam tím míříme. Je jasně vidět, že během každého zaznamenaného data došlo k obratu a většinou dokonce významnému. Poslední zaznamenaný obrat byl ze dne 1. 1. 2014, tedy svátku. Vrchol byl tedy poslední všední den roku 2013 a samozřejmě před úpravami. Tento graf je tedy důkazem, že Bradleyho model je i nyní synchronní s indexem Dow Jones a časování trhu je tedy více než možné.

 

A které jsou tedy další mezníky v roce 2014 podle Bradleyho modelu? Překvapivě další takový zlom vychází na 16. července. Nejsme ovšem schopni říci, zda bude či nebude ve znamení obratu. Z trhu proto nevyplývají žádné závěry. Jestliže se nyní Dow index udrží do onoho data, můžeme velmi dobře kolidovat s hlavním akciovým trhem v tomto časovém období, které bude jistě klíčové při pozorování vrcholu. Právě proto, že každý další důkaz získaný z tržních analýz naznačuje blízkost hlavního vrcholu. Zjišťovat nyní význačné špice a dna není bez rizika, ale možné to je. Hlavní data cyklu v kombinaci s různými technickými indikátory můžou být silnou kombinací.

 

Co se týče potencionálního cenového cíle, tak se příliš neočekává jeho růst o moc výš, než je v současné době. V poslední době jsme zaznamenali několik komentářů předpovídajících dosažení úrovně Dow Jones na úroveň 17000. Populární výroky, jako tyto, nám nahánějí husí kůži, a tak naše cenové preference zůstávají stále lehce pod touto úrovní.

 

Poslední datum obratu podle Bradleyho vychází na 20. Listopad, to by tedy znamenalo potencionální časové období k opětovnému zkoumání grafu, zvláště pokud ceny kolem tohoto data zamíří dolů. Na to se ovšem můžeme blíže podívat v budoucnu.

 

Fakte je, že všechno na světě se točí nějakými cykly. Střídání dne a noci, teplých a studených dní nebo třeba období dešťů a sucha. A akciový trh se svými rostoucími a klesajícími cykly, nebo klasickým cyklem trvalého růstu a rychlého pádu není žádnou výjimkou.

 

Přesvědčovat nyní zaryté odpůrce by nevedlo nikam. Nedovedou si, i s těmito důkazy, takovouto věc představit. Ve světě jsou prostě věci, které není v našich silách vysvětlit, zvláště pak určitým lidem. Ovšem to pravdu nedělá o nic méně skutečnou.

 

Takže příště až budete v televizi sledovat experty na kapitálové trhy a správce fondů, jak tvrdí že vše je o čase na trhu a ne o načasování, mějte na paměti, že často používají časové rámce, které začínají ihned po nejvýraznějších tržních minimech, a to tak, aby bylo možné manipulovat s výsledky. Jednoduše řečeno, je to opravdu jen naprostý nesmysl.

 Shrnutí na závěr: čas neúprosně běží a období růstu bude brzy vystřídáno obdobím pádu.


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz



Přečtěte si také:

30.05.2012Začíná medvědí trh, signalizuje index Dow Jones Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.09.2002Když Dow Jones začíná sedmičkou Zpravodaj (Cyrrus)
21.09.2000Amerika hledá čím by zastavila pád DOW Jonese Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.09.2000USA: Zatímco Dow Jones vzrostl, NASDAQ opět poklesl Aleš Vávra (Renesance Capital Invest, a.s.)
08.05.2000Nasdaq se propadl, Dow Jones mírně v plusu Oldřich Bazala (Böhm & partner a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688