Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
4 klíče k tomu, aby GoPro uspělo

4 klíče k tomu, aby GoPro uspělo

26.06.2014 14:12
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Nadšenci do extrémních sportů používají GoPro stejně tak jako blázni co vyskočí z letadla s prknem v několika kilometrech. V mnoha směrech IPO výrobce kamer dává mnoha investorům podobný šok. Hlavně ocenění jejich akcií. Ocenění je vysoko a rizika jsou více než jasná. Cena 24 USD za akcii katapultuje hodnotu firmy k cca. 3 mld. USD s poměrem cena k zisku vyšší než Apple.

Tato cena není pravděpodobně postavena jen na fundamentálních číslech o prodejích této vynikající kamery. Cena je postavena na potenciálu jak monetizovat videa vytvořená všemi těmi nadšenci kolem světa.

Otázka, která ovšem trápí střízlivé investory je ta – jak GoPro dokáže monetizovat videa svých uživatelů když takový Twitter měl dlouhou dobu problém udělat to samé a měl řadu celebrit a významných lidí, kteří využívají jeho služeb k dobru tohoto světa. Ještě o mnoho dříve jsme se poučili, že být jen dot-com firma také nestačí.
Tady je seznam věcí, které mohou firmu jak poslat do nebes, ale také potopit.


Neprůhlední trh

Transparentnost je bez diskuzí jeden z největší deviz všech podniků ať už jde o technologie nebo cokoliv jiného. Tak jako na Zillow uživatelé milují možnost prohlédnout si data o prodejích dlouho do minulosti. Bude vždy zajímavé podívat se na to, co nikdy v životě dělat nebudete. To je příležitost pro GoPro – ať už jde o back-country snowboarding na Aljašce nebo free-solo horolezectví nad útesy na Havaji.
Na druhou stranu – příliš nekvalifikovaných informací také škodí. I když bude mít GoPro hodiny a hodiny skvělých videí, které vás ohromí. Musí být setříděné, snadno vyhledávatelné a neustále obnovované. Nikdo, ani ten nejzarytější spotřebitel, který si vysnil svůj produkt a teď ho hledá na internetu, bude jistě rád i za minimum pomoci jak správně odfiltrovat to co hledá online. A to samé bude platit pro videa.

Fragmentace
Tak jak rychle vyrostly specializované weby pro freelancery bude důležité pro GoPro vybudovat snadno škálovatelnou platformu pro hledání externích spolupracovníků, kteří budou schopní pomocí GoPro vyprodukovat obsah podle zadání klienta. Na druhou stranu je potřeba si ohlídat, aby se po prvním kontaktu a zakázce nespojil producent videa a zákazník mimo platformu GoPro tak jak se to stalo serveru Care.com, který byl určen pro hledání chův. Podle zkušeností zakladatelů rodiče po několika měsících přestali službu využívat úplně, protože našli okruh chův, se kterými spolupracovali dlouhodobě. Je třeba proto budovat loajalitu k nastavenému systému.

Vysoké náklady na provoz
Jeden z dalších důvodů proč uživatelé mají rádi transparentnost, je jejich víra ve snižování nákladů pomocí agregace všech poskytovatelů na jedno místo. Je celkem jedno jestli se jedná o telefonní tarify nebo hypoteční úvěry. Háček je v tom, že systém musí snižovat náklady pro obě strany. Jinak to dlouhodobě udržitelný model není. V případě GoPro, kdy videa lze nahrát na YouTube a firma se se snaží objevit cestu na herní konzole a zabudované zábavní systémy v autech, to znamená, že se musí rozhodnout, jestli společnost směřovat směrem k tržišti videí, mediální společnosti nebo sociální síti. Odpověď na takovou otázku skýtá klíč k jejímu správnému ohodnocení.

Potřeba lidskosti
Technologie zjednodušují život v mnoha směrech. Ale fokus na přílišnou jednoduchost může mít negativní dopad na odezvu. Spotřebitelé žijí, dýchají a hlavně reagují na barevné obrázky, chytrý vzhled a starou dobře udělanou reklamu. Bezduché odlidštěné portály nemají příliš šanci na úspěch.
Naštěstí pro GoPro tohle bude ta část, kde budou extrémně precizní. Není nic moc, co by bylo vizuálně více přitažlivé než obrázky z extrémních sportů od těch nejlepších na světě ve špičkové kvalitě.

Zdroj: MarketWatch

 


Čtěte více:

Populární výrobce kamer GoPro míří na burzu a plánuje získat až 100 mil. USD
20.05.2014 8:58
Americký výrobce sportovních minikamer GoPro vstoupí se svými akciemi ...

Váš názor
  • GoPro?
    27.06.2014 12:15

    Pletu se, když si myslím, že GoPro je hlavně výrobce malých videokamer. GoPro hraje roli nástroje na vytváření obsahu pro různé věci včetně sociálních sítí a je celkem jedno jestli ta síť je YOUTUBE nebo cokoli jiného... Pokud se ale nemýlím, tak mě připadá článek buď špatně pochopený nebo přeložený. Mrzí mě, že Patria Online jde takhle dolů s kvaiitou.
    Pooh
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data