STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  01.07.2014 08:01:25

ETF: Větší není vždy lepší

Celková výše spravovaných aktiv by neměla být jediným faktorem, který je zvažován při investičním rozhodování mezi produkty ze stejné kategorie.

Jednou z nejčastějších chyb investorů, kteří obchodují ETF, je předpoklad, že fond s největší hodnotou spravovaných aktiv je nejlepší dostupnou volbou. Zdravá aktiva ve správě (AUM) poukazují na dobrou investiční práci fondu, existují ale i další faktory, které mohou tyto aktiva ovlivnit, jako je například stáří fondu.  Některé fondy se vyskytují na trhu déle než ostatní, což jim umožňuje přilákat více aktiv. Pokud porovnáme nové ETF, které má podobnou strategii jako fond působící na trhu již delší dobu, je pravděpodobné, že si zvolíme fond s více spravovanými aktivy, protože se to jeví jako logický indikátor síly konkrétního produktu.

Jeden z nejlepších příkladů tohoto problému nalezneme v FTSE China Index Fund (FXI). Tento fond drží cenné papíry 27 podniků, přičemž top deset tvoří příjem více než 60% celkových aktiv. To přispívá obecně k malé rozmanitosti produktu, což je přesný opak toho, co většina investorů vyhledává, ale protože FXI je na trhu už od roku 2004, tak byl schopen získat do své správy značné množství majetku, který měl do budoucna efekt sněhové koule a výrazně narostl. Existuje celá řada lepších možností pro investice do čínských aktiv, ale musíte být ochotni je hledat. Tento příklad lze použít na průmysl jako celek, protože podobné situace nastávají v celé řadě jiných tříd aktiv a investic. Proto byste se měli vždy před samotnou investicí řádně zaměřit na prozkoumání takto podobných fondů, bez ohledu na jejich velikost.

Více o investování do ETF naleznete zde:  http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/lekce-etf-aneb-co-by-kazdy-investor-mel-znat

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688