Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  01.07.2014 13:16:32

10 věcí, které by měl o penězích vědět úplně každý


Větší plat než útraty

Každý den musíte v průměru vydělat více, než utratíte, abyste se svými příjmy dokázali dlouhodobě vyjít. Krátkodobé půjčky a dluhy z kreditních karet vám sice mohou pomoci překonat krizové období, ale nejsou řešením. Je potřeba udržovat rezervy, abyste byli vždy solventní.

Brzký začátek spoření dopomůže k větším úsporám

O složeném úročení jste možná slyšeli i ve škole. Trik je v tom, že čím dříve si začnete dávat peníze stranou – na důchod, dům nebo do rezervního fondu –, tím nahromadíte více. Právě díky síle složeného úročení. Jen se ujistěte, že peníze držíte na účtu, který úrok skutečně nese (případně je máte na akciovém trhu, kde však musíte krátkodobě počítat s výkyvy vlivem tržních cyklů).

Vyšší výnosy rovnají se vyšší riziko

Pokud chcete držet krátkodobé úspory na bezpečném místě, jako je bankovní účet, musíte obětovat výnosy. Pokud jste ochotni nést větší rizika na akciovém trhu, nejspíše dlouhodobě vyděláte více. Bankovní depozita a další konzervativní investice jsou nejlepší pro krátkodobé úspory, riziková aktiva (prostřednictvím diverzifikovaného portfolia) zase pro dlouhodobější střádání.

Diverzifikace je váš přítel

Už jste jistě slyšeli o pořekadle varujícím před ukládáním všech vajíček do jedné ošatky. To samé platí o investicích. Když vložíte všechny peníze do jediné akcie nebo sektoru, hrozí větší riziko ztrát, pokud firma nebo sektor zažijí horší časy. To je hlavní důvod, proč finanční experti doporučují ukládat úspory do diverzifikovaných portfolií, jako je například indexový fond.

Pozor na podvodníky

Krádež identity je v současnosti v oblasti finančních služeb reálná hrozba. Jak omezit riziko, že se stanete obětí monitorovací aktivity na svých účtech? Díky pravidelným kontrolám měsíčních výpisů z účtu a všech případných pochybných odchozích položek můžete rychle kontaktovat banku v zájmu odstranění problémů.

 

Pojištění na horší časy

Dejte si pozor, abyste nebyli "podpojištěni", hlavně kvůli přehnanému optimismu, který je lidem přirozený (nikdo nechce malovat čerty na zeď s nejhoršími scénáři). S platbami přiměřených částek na pojištění proti neschopnosti splácet nebo na majetkové, životní nebo zdravotní pojištění můžete sebe i rodinu před horšími časy uchránit. Mezitím si můžete užívat klidnějšího spánku.

Automatické úspory

Když jsou částky na spoření automaticky odečítané z konta přímo na penzijní nebo jiné spoření, snáze se vytvářejí rezervy. Také se vyhnete riziku utrácení, které by vám vyčerpalo všechny zdroje použitelné na spoření. Mnozí zaměstnavatelé a banky vám tuto "automatizaci úspor" usnadní.

Co nejméně dluhů

Dluh nemusí být vždy negativní věc. Může pomoci lidem vystudovat prestižní univerzitu nebo koupit dům, jaký by si jinak nemohli dlouhé roky dovolit. Do problémů se ale dostanete, když si nashromáždíte dluhů více, než s kolika se dokážete vypořádat.

Sledujte svůj úvěrový rating

Bonita je důležitější, než si možná myslíte. Často určuje úrokovou míru z půjček. Na některých finančních serverech lze takovéto osobní reporty úvěrové kredibility získat.

Informací není nikdy dost

Odvětví finančních služeb se stále mění - s novými produkty, poplatky a způsoby, jak spořit a utrácet peníze. Abyste se ujistili, že se svými financemi zacházíte, jak nejlépe to jde, informujte se pravidelně o nabídkách účtů a sledujte důležité změny zákonů nebo pravidel v oblastech, které by na vaše finance mohly dopadnout.

 Americké akcie v pondělí hledaly směr, kvartál i pololetí však pro ně byly ziskové

Biologie rizika a její dopad na akciový trh

Riskování většina lidí považuje za převážně mentální záležitost. Ve skutečnosti ale prožívání rizikových okamžiků není spojeno jen s duševním, ale také s fyzickým rozměrem lidského organismu. To platí prakticky pro všechny ... 

 10 věcí, které by měl o penězích vědět úplně každý

 

Mám peníze navíc a řeším, co s nimi. Odpověď se vejde do tří vět

To jsou starosti, co? No jo, daří se mi skvěle, tak řeším, co dělat s penězi. Znáte to. Všude už jsem byl, všechno viděl a všechno dokázal, bydlím v paláci ze zlata s nejkrásnější ženskou na světě (to je zrovna pravda), jezdím nejlepším autem, takže prostě nemám za co utrácet. Co teď?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.03.202110 věcí, které byste měli vědět o SFDR NN Investment Partners (NN Investment Partners)
03.05.20205 věcí, které byste měli vědět o stavebním spoření Petr Rozkošný (Meteobox.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688