BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  01.07.2014 12:42:14

Libra po datech PMI ze sektoru výroby na nových maximech, španělský index PMI na 7letých maximech, Řecko opět v oblasti recese, Německo zaostává

Dnes byly zveřejněny finální hodnoty indexů nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby z jednotlivých členských zemí eurozóny i společné měnové unie jako celku. Tento konečný index za měsíc červen dosáhnul v eurozóně nejnižší hodnoty za posledních 7 měsíců na úrovni 51,8 bodu. Ačkoliv je hodnota tohoto ukazatele stále nad důležitou úrovní 50, která odděluje expanzi od recese, pokles indexu naznačuje zpomalování růstu výrobního odvětví v pokrizovém oživení.

Na síle postupně ztrácí i největší ekonomika eurozóny Německo, které spadlo v tomto měření na 8měsíční minima a rovněž počet nezaměstnaných vzrostl v zemi v květnu o 9 000 místo očekávaného 9 000 poklesu. Připomínáme rovněž horší výsledky indexu ZEW, jež nás doprovázejí již od začátku letošního roku. Celkově se tak obrázek Německa, jako nejsilnějšího tahouna měnového společenství, postupně zhoršuje.

Na druhé straně překvapilo Španělsko, jež v měření dosáhlo 7letých maxim na úrovni 54,6 bodu, což je druhý nejlepší výsledek po Irsku. Zajímavé je i číslo z Řecka, které kleslo v červnu na 49,4 bodu, tedy do oblasti signalizující recesi. Číslo je šokující zejména ve srovnání s předchozím měsícem, kdy byla hodnota indexu ještě na 51 bodech.

Obr.: Země podle indexu PMI ze sektoru výroby za měsíc červen

 

PMI

 

Pozitivně rovněž překvapila data PMI ze sektoru výroby z Velké Británie, která dosáhla 57,50 místo očekávaných 57 bodů. Polepšila si i ve srovnání s květnem, kdy byla na 57 bodech. Jde o druhý nejlepší výsledek za posledních 40 měsíců a výroba tak má našlápnuto na skvělý výkon v druhém čtvrtletí. Zvýšily se jak nové objednávky, tak i tvorba nových pracovních míst. Britská libra poskočila po datech na nová maxima od října 2008 vůči USD na úroveň 1,7140.

Euro je před čtvrtečním zasedáním ECB na 6týdenních maximech vůči americkému dolaru. 55denní průměr na úrovni 1,3698 je mu nyní silnou rezistencí. Další vývoj společné měny eurozóny je tak podle všeho v rukou slov řečených na tiskové konferenci Mariem Draghim po zasedání ECB. Bude pro něho úroveň 1,37 vůči USD dostatečně silná na to, aby slovně intervenoval vůči euru?  Otázka, která se nyní šíří trhem, je také, kde francouzská banka BNP Paribas vezme 9 mld. USD na zaplacení pokuty americkým regulačním úřadům.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688