Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách

02.07.2014 9:04
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR
Pražská burza zakončila úterní obchodní seanci v červeném teritoriu, když index PX především z technických důvodů odepsal 0,89 %. Za poklesem tuzemského trhu stál především více než 5% pokles elektrárenského gigantu ČEZ, jehož akcie se poprvé obchodovaly bez nároku na dividendu ve výši 40 Kč a titul tak obchodování zakončil výrazně níže na ceně 574 Kč. Další trhy ve středoevropském regionu si vedly smíšeně – německý DAX připsal 0,71 %, rakouský ATX rostl o 0,51 %, polský WIG klesnul o 0,36 % a maďarský BUX odepsal 0,60 %.

Bankovním titulům se včera dařilo – Erste bank připsala 1,4 % na 656,20 Kč a Komerční banka rostla o 1,5 % na 4680 Kč. V negativním teritoriu naopak úterý zakončily akcie pojišťovací skupiny VIG, které ztratily 0,8 % na 1062 Kč. Nedařilo se ani akciím těžaře NWR, které beze zpráv klesly o 4,3 % na 9 Kč.

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens připsal 0,1 % na 600 Kč a tabáková společnost Philip Morris klesla 0,7 % na 10350 Kč. Akcie O2 CR byly i včera pod tlakem, titul odepsal 2,1 % na 278,10 Kč.
Mediální skupina CETV propadla o 2,4 % na 55,65 Kč a developer Orco ztratil 3,9 % na 15 Kč.

Skupina PPF po skončení obchodování ohlásila, že nedosáhla v procesu nabídky převzetí akcií O2 ČR na zákonnou hranice pro vznik dodatečné nabídkové povinnosti.
Český trh by měl dnes pravděpodobně otevřít bez jasného směru podobně jako evropské burzy. Můžeme vidět Erste klesat níže, protože včera ve Vídni skončila Erste níže. Zatímco Komeční banka může pokukovat po úrovni 4 700 Kč za akcii. ČEZ může jít ještě trošku níže s tím jak Moody‘s oznámila, že evropské služby budou negativně ovlivněny nízkými cenami německé energie.


Evropa
S téměř procentním ziskem zakončily první červencovou seanci evropské akciové trhy, které tak navazují na předchozí čtvrtletí, kdy indexy posílily již počtvrté v řadě. Trhům se dařilo i přes ne úplně příznivá makrodata, kdy index ISM v průmyslu ze Spojených států dosáhl 55,3 b., přičemž odhady analytiků byly nastaveny na 55,9.

Nejlepšího výsledku dosáhly v reakci na příznivá čísla z Číny komoditní společnosti s průměrným ziskem téměř tři procenta. Akcie Anglo American přidaly 4 %, BHP Billiton 2,9 % a například Fresnillo 3 %. Kromě toho zájem investorů mířil na Rio Tinto, které zpevnilo o 3,1 % rovněž díky vylepšenému doporučení od analytiků Bank of America.

Podobně se vedlo i bankám, kde byla v centru pozornosti BNP Paribas. Ta přiznala vinu ohledně transakcí se zeměmi jako je Irán, Súdán nebo Kuba a zaplatí pokutu 8,97 mld. USD. Výše vyplácené dividendy by ale měla zůstat zachována, na což akcie zareagovaly růstem o 3,5 %. Credit Agricole pak zpevnila o 3 %, Intesa Sanpaolo o 2,9 % a například Natixis o 3,6 %.

V automobilovém sektoru zaznamenal nejlepší výsledek francouzský Renault, který zakončil seanci o 4,6 % výše díky zprávě, podle které se v červnu zvýšily registrace nových vozidel o 25 %.

Celoevropský Euro Stoxx 50 zpevnil stejně jako francouzský CAC 40 o 0,9 %, britský FTSE 100 o 0,8 % a německý DAX o 0,6 %.


USA
Hlavním americkým indexům se opět podařilo navýšit svá historická maxima. Užší index DJIA , který v sobě nese 30 největších amerických firem, stanul těsně pod psychologickou metou 17 000 bodů. Souviselo to mimo jiné s průmyslovou aktivitou, která se drží nad 50 body v EU i USA a v Číně dokonce překonala předpoklady. Do pozitivní nálady vstoupily také dobré čísla o prodaných automobilech. Obchodování bylo poklidné a indexy se celou seanci držely v solidním zisku, zobchodované objemy zaostaly za měsíčním průměrem o 10 %.

Akcie General Motors začínají oživovat po propadech, které zaznamenaly v souvislosti se svoláváním automobilů k dodatečným opravám. Dnes jim hodně pomohla zpráva, podle které automobilka prodala o 1 % více automobilů v červnu. Očekával se totiž pokles o celých 6 %. Celkový počet prodaných automobilů v červnu také překonal odhady. Technologické tituly v indexu S&P 500 táhly akcie International Business Machines (186,76 USD, 3,03%). S&P posílil o 0,7 %.

Twitter rostl přes 2 % po zprávě o nominaci bývalého bankéře z Goldman Sachs do pozice finančního ředitele. Výtečně se dařilo také akciím GoPro, které dokázaly zdvojnásobit svou hodnotu od vstupu na trh, který se uskutečnil v minulém týdnu. GoPro si připsalo solidních 20 %. Technologické akcie rostly, měřeno indexem NASDAQ 100 o 1,3 %.

Asie
Asijské trhy se obchodovaly v zeleném teritoriu, všechny hlavní akciové indexy si připsaly kladné body. Japonský Nikkei přidal 0,29 %, index Hang Seng 1,24 % a jihorejský Kospi 0,81 %. Trhy tak rozšiřují včerejší zisky, které podpořily dobrá makrodata z čínského průmyslového sektoru a včera odpoledne také pozitivní zprávy z amerického průmyslového sektoru.

Index Nikkei se dostal na svoje 5M maxima, když byl zveřejněn 0,2% růst japonských mezd (poprvé za dva roky). Zprávy z japonského trhu práce tak mohou značit pozitivní trend, který se snaží nastolit nový premiér Abé. V rámci Indexu Nikkei se nejvíce dařilo společnosti Suzuki Motor, které přidala téměř 5 %, v plusu skončily i ostatní automobilky, jako Nissan a Mazda (obě společnosti posílily o více než procento).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data