Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Espírito Santo v devastující prodejní spirále - dalekosáhlé problémy pro evropskou periferii

Espírito Santo v devastující prodejní spirále - dalekosáhlé problémy pro evropskou periferii

10.07.2014 18:04
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Portugalská finanční skupina Espírito Santo dnes na trzích rozpoutala pořádnou prodejní spirálu. Na povrch totiž po delší odmlce opět vyplavaly problémy obestírající vrcholnou instituci skupiny Espírito Santo International (ESI). Ta již koncem loňského roku čelila prošetřování z důvodu nejasností v účetních výkazech.

Vše dnes odstartovala zpráva ohledně mateřské ESI týkající se pokračujících materiálních potíží. Ty započaly koncem loňského roku, kdy audit nařízený portugalskou centrální bankou odhalil, že ESI se nachází ve vážných finančních problémech a její hospodaření vykazuje účetní nesrovnalosti (například výrazné přecenění aktiv). K vystupňování problému pak došlo v průběhu tohoto týdne, kdy ESI zpozdilo své platby držitelům krátkodobých dluhopisů. To jen utvrdilo investory v představě, že finanční skupina ztrácí schopnost dostát svým závazkům a její finanční situace je kritická.

S ohledem na skutečnost, že je ESI soukromě vlastněnou společností se vliv na trhy projevil skrze jí vlastněné společnosti. ESI je hlavním akcionářem Espirito Santo Financial Group (ESFG), která byla nucena pozastavit své obchodování s akciemi i dluhopisy až do doby, kdy posoudí finanční dopad své expozice vůči ESI. Do zastavení akcie společnosti ztratily 8,85 % a navázaly na včerejší pokles o 11 %. Ratingová agentura Moody´s následně zareagovala snížením ratingu společnosti o tři pásma na Caa2.

Ani zde však potíže nezastavily, když v rámci dominového efektu dopadly také na portugalskou Banco Espirito Santo, která je ze čtvrtiny vlastněná ESFG. Její akcie během dne ztratily 17 % a rovněž došlo k pozastavení jejich obchodování. Kritici již v minulých letech vyjádřili své obavy o přílišnou provázanost v rámci konglomerátu Espírito Santo, který mimo finanční instituce zahrnuje také hotelové řetězce či společnosti ze sektoru zdravotnictví. Obavy se pak potvrdily poté, co bylo ESI nuceno pro zajištění dostatečné likvidity prodávat velké množství dluhopisů na trzích, které zprostředkovávaly její vlastní banky. Její potíže se splácením tak ve spletité struktuře vyvolávají oprávněné otázky ohledně náchylnosti ESI vlastněných společností k problémům své matky. Náhled do celkové struktury pak komplikuje také fakt, že ESI je soukromou entitou a nepodléhá tak regulatorním požadavkům listovaných společností.

Na první pohled problém jedné finanční skupiny postupoval dál. To když periferní ekonomiky vycítily hlubší potíže. Potvrdila se tak nervozita spojená s křehkostí finančního systému na evropské periferii. Prvotní pád hodnoty dluhopisů banky na rekordní minima tak následovala série makroekonomických následků. Portugalská centrální banka se ve snaze zabránit šíření paniky rozhodla ujistit, že věřitele Banco Espirito Santo budou chráněni, avšak kulminaci nervozity ve výsledku zabránit nedokázala. Nákaza se tak záhy rozšířila na státní dluhopisy periferních zemí eurozóny a prakticky celý bankovní sektor. Ten následně stáhl dolů téměř všechny evropské akciové benchmarky.

Zdroje: WSJ



Váš názor
  •  
    11.07.2014 12:43

    Takhle nějak to začínalo na Kypru ne?
    qwer
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y