Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Snižování sazeb v Maďarsku, eurodolar pod úrovní 1,35

Rozbřesk - Snižování sazeb v Maďarsku, eurodolar pod úrovní 1,35

23.07.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Maďarská centrální banka se v posledním roce vymykala nudnému středoevropskému obrázku. V Polsku se naposledy hýbalo se sazbami na jaře 2013 a v Česku poklidné měnově-politické rozjímání narušily naposledy intervence ke konci uplynulého roku. Jen v Maďarsku šly sazby dál dolů (i když po malých krůčkách) i v průběhu roku 2014. A s tím je po včerejším zasedání konec. Maďarská centrální banka ukončila cyklus snižování sazeb na 2,10 %. Forint v reakci zpevnil, a to přestože včerejší pokles sazeb o 20 bps byl nakonec vyšší, než trhy čekaly.

Guvernér Gyorgy Matolcsy naznačil, že Maďarsko čeká v tuto chvíli dlouhé období stabilních sazeb. Podle guvernéra by sazby mohly zůstat beze změny až do konce roku 2015. S tím se dá na první pohled v zásadě souhlasit. Ekonomika sice na začátku roku rostla velice rychle (o 3,5 %) a v druhém kvartále pravděpodobně ještě zrychlila, na druhou stranu inflace zůstává přikována poblíž nuly a nahoru půjde podobně jako v Česku jen velice pomalu. Návrat k inflačnímu cíli (3 %) tak do konce roku 2015 a možná i déle není příliš pravděpodobný. A inflační cíl je pro holubice v maďarské centrální bance klíčový.

Co tedy může nakonec přesvědčit holubice k rychlejšímu utahování měnových šroubů? Slabý forint. Pokud by se maďarská měna s rekordně nízkými sazbami dostala z nějakého důvodu pod tlak, sazby by šly pravděpodobně vzhůru rychleji. Velkou zkouškou může být nakonec podobně jako pro většinu dalších rozvíjejících se trhů první růst sazeb v USA (počítáme s 2Q 2015). Uvidíme, jak dlouho vydrží Budapešť držet peníze na super-levných úrovních, když Fed začne zdražovat dolar.

Region
Maďarský forint včera posílil o 0,4 % a vyšvihl se na nejsilnější hodnoty za poslední čtyři týdny. Za posílením stála maďarská centrální banka, která sice neočekávaně snížila sazby o 20 bazických bodů, což je o 10 bps více než byl náš odhad i tržní konsensus, nicméně oznámila, že se snižováním sazeb je již u konce. Podle slov guvernéra Matolcsyho bude MNB držet základní sazbu na historickém minimu 2,1 % do konce roku 2015. Nepřekvapivě v jeho prohlášení zazněla i podmínka, že sazby budou ponechány beze změny, pokud nebude ohrožen inflační cíl. Z posílení forintu těžil i polský zlotý, naopak česká koruna zůstává beze změny okolo 27,48 EUR/CZK.

Z dnešních regionálních statistik stojí za zmínku polské červnové maloobchodní tržby a míra nezaměstnanosti. Očekáváme, že obě tato čísla by měla doplnit relativně pozitivní obrázek polské ekonomiky.

Eurodolar
Kurz eurodolaru včera propadl pod důležitou technickou hranici 1,3507/1,3477, čímž se měnovému páru otevírá prostor pro další ztráty. Zajímavé přitom je, že ziskům dolaru nezabránila ani nižší než očekávaná jádrová inflace v USA, která v červnu (v meziročním vyjádření) sklouzla zpět pod hodnotu 1,9 %. Je však pravdou, že na druhou stranu konjunkturální data z amerického realitního trhu (prodeje existujících domů) byla velmi silná.

Dnešek bude z pohledu dat zcela nezajímavý a tak trh může spíše sledovat, zdali se něco zásadnějšího neodehraje na geopolitické scéně (Ukrajina, Gaza). Pokud se však propad páru EUR/USD pod 1,35 potvrdí, otvírá se technicky cesta k hranici 1,335.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Microsoft výsledky za 4Q díru do světa neudělal
22.07.2014 22:37
Americká společnost Microsoft zveřejnila své výsledky za F14Q4. Ziskem...
Apple nadále válí - rostou prodeje iPhone i profitabilita společnosti
22.07.2014 23:44
Výsledková sezóna ve Spojených státech dnes zažila jeden ze svých vrch...
Unipetrol v 2Q14 zvýšil tržby o 31 %; zisk se však ponořil do červených čísel díky jednorázovým položkám
23.07.2014 8:11
Ve druhém čtvrtletí letošního roku vykázala skupina Unipetrol obrat ve...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.