BBI (BBI)
Okénko investora  |  24.07.2014 13:54:56

Soutěž „Hledáme investiční mozek“ pokračuje. Nabízíme 50% podíl na zisku.

 

Poslední soutěž "Hledáme investiční mozek", která byla postavena na hledání chybně oceněného certifikátu od banky UBS, byla nakonec překvapivě zajímavá, účast až nečekaně aktivní a do poslední chvíle napínavá. I když nakonec soutěž nikdo nevyhrál, našlo se hned několik velice schopných lidí, kteří disponují schopnostmi a znalostmi, které hledáme. Takže se nyní rýsují první spolupráce s těmito novými posilami.

 

Jelikož chytrých „investičních mozků“ není nikdy dost a hledáme pouze ty nejlepší z nejlepší, nakonec jsme zhodnotili, že soutěž byla hledáním konkrétního certifikátu vlastně zbytečně omezující, proto bychom rádi vyhlásili pokračování soutěže, které bude spočívat v hledání jakékoli realizovatelné „podhodnoty“ na kapitálovém trhu.

 

Soutěž tentokrát nebude nijak časově limitována a nebude se omezovat ani na konkrétní investiční instrument, lze tedy hledat kdekoli na kapitálových trzích, nejen v oblasti investičních certifikátů. Odměníme jakýkoli nalezený „mispricing“, který půjde reálně zobchodovat.

 

Kdo tedy najde jakoukoli „podhodnotu“ nebo chybu banky, dostane jako odměnu 50 % podílu na zisku, který by náš partnerský obchodník s cennými papíry na daném cenném papíru realizoval. Jinými slovy, když najdete podhodnocený certifikát, nebudete muset hledat kapitál, se kterým by se dala tato chyba realizovat ve velkém.

 

Na závěr ještě několik málo tipů, kde hledat neefektivity v ocenění cenných papírů:

 
  • Nejčastěji se takové chyby v ocenění mohou vyskytovat u nových investičních produktů, jako právě téměř veškeré investiční certifikáty, ETF na futures, páková ETF, opce na ETF, opce na futures anebo u složitých strukturovaných produktů obsahujících exotické opce či kombinují více opcí dohromady.

  • Je třeba sledovat zavádění veškerých finančních inovací, chyby vznikají například i díky marketingovým akcím bank. U certifikátů konkrétně se nejčastěji objevují chyby na nestandardizovaných produktech, např. u express certifikátů či garantovaných certifikátů apod. Mnohem menší šance nalézt „mispricing“ je u standardizovaných struktur jako jsou „discounty“ či bonusy, tedy pokud neobsahují nějakou opci navíc, jako byl příklad v naší minulé soutěži.

  • K chybám častěji dochází v období paniky na trzích, kdy vysoká volatilita způsobuje problémy v oceňování jednotlivých opcí či v hedgingu.

  • K vyhledávání takovýchto neefektivit nejsou potřeba placené platformy či složité výzkumy, vše je možné najít i na základě veřejně dostupných informací z neplacených webových serverů. Například pro screening investičních certifikátů nejčastěji používáme server ariva.de, je také důležité vycházet z prospektů a v nich obsažených výplatních vzorců, které najdete na stránkách jednotlivých emitentů.

 

Takže stačí se jen sebevzdělávat v problematice veškerých moderních investičních nástrojů a přemýšlet o ocenění jednotlivých produktů s větším nadhledem a v širších souvislostech, ve všech neefektivitách se dá nalézt v podstatě jednoduchá logika.

 

Svoje tipy s krátkým logickým postupem výpočtu posílejte na brzon@bbi.cz.

 

 

 

těším se na spolupráci

 

Jaroslav Brzoň

 

Chief Investment Officer BBI

 
Jaroslav Brzoň

Jaroslav Brzoň

Vlastní peníze obchoduje a investuje již od druhého ročníku na vysoké škole. V roce 2000 při technologické bublině přišel o 50 % kapitálu, což ho přimělo věnovat se intenzivně řízení rizik. Více než 7 let se prostřednictvím Best Buy Investments věnuje vyhledávání a realizaci zisku na tržních neefektivitách a arbitrážových příležitostech. Všechny strategie, které nabízí klientům, testuje nejprve na vlastním kapitálu.
Od roku 2006 (založení Best Buy Investments) vydělává průměrně 14% p.a. (včetně let 2007/8 a 2010/11).
Nejvyššího výnosu dosáhl v roce 2006 a to +78 %.
Nejnižšího v letech 2008 a 2010 a to ve výši +3 %.
Žádný rok neutrpěl ztrátu.

Logo BBI Od roku 2007 BBI vyhledává na trzích ty nejlepší investiční příležitosti z oblasti moderních investičních nástrojů, jako jsou investiční certifikáty, burzovně obchodované fondy, korporátní a konvertibilní dluhopisy a další. Sestavuje strategie od ryze konzervativních až po velmi dynamické. Společnost BBI řídí profesionálové s mnohaletými zkušenostmi nejen z oblasti privátního a investičního bankovnictví, ale především z vlastní zkušeností s investováním na finančních trzích.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688