Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Porazí trhy napotřetí globální akciovou K2?

Porazí trhy napotřetí globální akciovou K2?

28.07.2014 18:00

Za posledních pět let prošla řada akciových trhů silnou rally. Například akcie v indexu S&P 500 si připsaly asi 100 %. Asi polovina tohoto posílení byla tažena zisky. Bez delší diskuse se přitom snad můžeme shodnout na tom, že čím více je rally tažena růstem zisků (namísto valuacemi – násobky zisků a cen), měla by mít pevnější základ. Věnuji se zde většinou valuacím, nyní mi pan Yardeni a hlavně jeho graf z blogu ulehčuje tento „ziskový deficit“ dohnat.

Pan Yardeni nám v krátkém komentáři k následujícím grafům říká, že pokračující růst očekávaných zisků snižuje pravděpodobnost větší korekce. Což je v podstatě stejná logika jako ta nastíněná v úvodu – rally stojící na ziscích má pevnější nohy (i když i ty se mohou sesypat – viz dále). Příběh pokrizových zisků na hlavních světových trzích je ale mnohem pestřejší. První graf ukazuje vývoj očekávaného zisku na akcii na trhu v dané zemi (tedy zisku, který spolu s „forward“ PE „tvoří“ ceny akcií).

Vidíme skutečně pestrou paletu scénářů, nejdříve se podívejme na trh americký, tedy index S&P 500. V roce 2009 se US zisky propadly relativně k počátku roku 2006 téměř o 30 %, po následném růstu se dostaly až k současnému cca 50 % navýšení (relativně k roku 2006). Povšimněme si i významného roku 2011, kdy v USA došlo ke znatelnému poklesu tempa růstu, jinde dokonce k opětovnému poklesu.

Zisky amerických firem zatím skutečně nejeví známky ochabujícího růstu. To jde proti veškerým teoriím, které poukazují na to, že zisky firem tvoří už delší dobu neobvykle velkou část příjmů v ekonomice (mzdy neobvykle malou). Pokud se omezíme na princip vracení se k průměru, musíme dojít k závěru, že současný stav bude korigovat (podíl zisků klesat) a to se projeví i na jejich růstu. Nebo je tu možnost, kterou musíme vždy brát s velkou opatrností, ale zároveň ji nemůžeme úplně vyloučit: Tentokrát je to jinak. Tentokrát se totiž možná podíl zisků k HDP nebude vracet k (nižšímu) průměru a jejich růst stojí na pevných nohou. Čímž jsme se vlastně dostali k populárnímu tématu „globalizace vs. roboti“. Pokud je tahounem zisků (jejich vysokého podílu na HDP) globalizace, vše se nakonec skutečně otočí s tím, jak dojde levná pracovní síla. Pokud jsou za vysokým podílem zisků na produktu naopak hlavně roboti (technologie ...), jsme na počátku trendu, ne u jeho obratu. Jde o téma, jdoucí daleka za akciový trh, ale je jasné, že investoři by mu určitou pozornost věnovat měli.

Zeleně je v grafu vývoj zisků v eurozóně, obrázek se značně liší od USA. Valuační násobky jsou přitom v tomto regionu podobně našponované jako v USA (relativně k historii). S ohledem na to, jaký zde vidíme dosavadní (ne)růst zisků to budí ještě více otazníků než v USA. Na celou věc se ale můžeme dívat i jinak: Zisky amerických firem jsou alespoň podle historických standardů (marže, poměr k HDP) dost našponované (odhlížím nyní od onoho možného „tentokrát jinak“). Naopak zisky evropských firem se jen v roce 2011 nakrátko dostaly nad úroveň roku 2006. Nyní jsou dokonce asi 10 % pod touto úrovní. Kde je tedy vlastně větší (alespoň dlouhodobý) potenciál pro další růst zisků a cen? Nepohybujeme se v oblasti „správných“ dopovědí, ale v oblasti úvah nad tím, na co chceme sázet.

Modrá křivka vývoje zisků v EM v podstatě vystihuje celý investiční příběh rozvíjejících se trhů: Euforie před krizí, pořádné klepnutí přes prsty, euforie po krizi, jemnější klepnutí přes prsty. Od té doby trendový pokles. Ten pak dovedl EM zisky na úroveň podobnou té v USA. Zde by si investor měl být vědom zejména toho, že asi většina rozvíjejících se trhů nyní čelí (jak se dnes s oblibou říká) „protivětru“, který není jen cyklického rázu, ale má výrazně strukturální povahu. Řečeno jednoduše, cyklické bolesti léčí čas (pár měsíců, maximálně let), strukturální se vyléčí pouze po nutných změnách. Na mnoha EM podle mne nyní nestačí jen nakoupit s tím, že cyklus zase za chvíli otočí. Typický je v tomto ohledu už pár let vývoj v Číně.

Hodně specifický je vývoj v UK a v Japonsku. První země po krizi dlouho bojovala s utlumeným růstem, poslední více než rok zase přišlo bez přehánění šokující zrychlení růstu. S jeho vysvětlením má většina ekonomů problémy (nemají je jako obvykle jen ti, kterým stačí zjednodušené poučky a tvrzení). Pokud by ale někoho na základě tohoto vývoje lákal britský akciový trh, měl by si být vědom toho, že po roce 2011 tam viděli jen další a další poklesy zisků. V posledních měsících došlo jen k určité stabilizaci. O tom, že by zde zisky obchodovaných firem nějak kopírovaly boom celé ekonomiky, se tedy nedá hovořit.

A nakonec tu je Abenomií povzbuzené, či postižené Japonsko (opět záleží na úhlu pohledu). Až do roku 2012 si zisky japonských obchodovaných gigantů vedly ještě mnohem hůře než zisky evropských protějšků. V roce 2013 ale přichází prudká změna k lepšímu. V posledních měsících pak vidíme stabilizaci na v podstatě stejných úrovních (relativně k roku 2006) jako v UK (i když cesty sem byly dost rozdílné). Jsme tedy v bodě, kdy se potkávají USA s EM a JPN s UK.

graf

Druhý graf ukazuje vývoj tržeb na akcii, což je trochu pochybné měřítko (zisky „náleží“ vlastnímu jmění, tržby ale celé společnosti, z pravé strany rozvahy tedy vlastnímu jmění a dluhu). Ale přece jen z něj můžeme vycítit, jak se vyvíjejí v jednotlivých ekonomikách a regionech marže a zda jsou zisky taženy spíše onou „top line“, tedy tržbami (= oživením ekonomiky), či naopak oněmi maržemi (tedy většinou osekáváním nákladů, které musí nutně mít své limity). Krátce řečeno, na EM podle uvedených čísel probíhá znatelný pokles marží, o něco méně to platí v eurozóně, v USA vidíme opak.

Jak jsem naznačil v úvodu a jak tuší řada čtenářů, ani zisky nejsou vytesány do kamene (ani rally tažená zisky neznamená 100 % ochranu před korekcí). Konec konců je to více než patrné právě z prvního grafu – z vývoje let 2008 a 2009. K cyklem danému vývoji se v tomto ohledu přidávají faktory účetní, či třeba odkupy. Čtenář se mnou bude ale jistě souhlasit, že protentokrát už je ale naše touha po aktualizaci pohledu na zisky už saturována. Odnesme si pro dnešek to, že v USA vše roste a zatím nejsou známky obratu. Z celosvětového hlediska ale jde vlastně o výjimku, které načas zdatně sekundovalo jen Japonsko. Globálně se zisky nyní dostávají teprve na úroveň, na které byly v roce 2011 a v roce 2008 (ovšem pokaždé s dost rozdílnou geografickou strukturou). Porazí trhy napotřetí tuto globální akciovou K2? Či zase přijde velmi negativní změna v „počasí“ jako v letech 2008, či 2011? Z investičního hlediska je žhavá i otázka nastíněná už při porovnání USA a Evropy: Je lepší sázet na trend zisků s tím, že co je v dobré kondici poběží dále nejlépe? Nebo být ziskový kontrarián a sázet na ty, kteří mají největší prostor pro zlepšení?


Čtěte více:

Rusko platí za izolaci vysokou cenu, unese tlak naložený na svých hospodářských bedrech?
28.07.2014 12:39
Ukrajinská krize znamená pro Rusko větší problémy, než se možná v úvod...
R. Koděra: Evropa v područí kvartálních výsledků, Ryanair přidává přes 4 % (video)
28.07.2014 14:26
Obchodování v Evropě se dnes točí okolo průběžně zveřejňovaných korpor...
Project Syndicate: Mýtus onshoringu
28.07.2014 15:45
Desetiletí předcházející finanční krizi z roku 2008 se neslo ve znamen...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data