BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  01.08.2014 12:17:06

Tesla Motors za 2Q ve ztrátě, pokračuje v expanzi

Automobilka Tesla Motors (TSLA) dodala za 2Q celkem 7 579 vozů Modelu S, což bylo mírně nad výhledem 7,5 tis. Tento kvartál však nedosáhne na očekávaný nárůst na 9,5 tis. nýbrž jen na 7,8 tis. vozů, když bude docházet k reorganizaci výroby, resp. přípravě výroby dalšího modelu. Potvrdila však dosáhnout celoročního cíle 35 tis. vozů. Ke konci příštího roku by již produkce na roční bázi měla začít dosahovat 100 tis. vozů.

Díky vyšším nákladům na expanzi či připravovaný nový model vozu se ztráta automobilky za 2Q meziročně více než zdvojnásobila na 61,9 mil. USD, tj. 0,50 USD/akcii. Po očištění o některé jednorázové položky, jako akciové kompenzace managementu či zaúčtovaným nepeněžním nákladům, zisk dosáhl 16 mil. USD, resp. 0,11 USD/akcii. Trh očekával 0,04 USD. Příjmy vzrostly o 89 % na 769,3 mil. USD.

Růst nákladů se v souvislosti s pokračující expanzí nemá zastavit ani v tomto kvartále. Kapitálové výdaje mají celkově letos dosáhnout nakonec 950 mil. USD, oproti dříve odhadovaným 850 mil. USD. Lze tak i za 3Q predikovat další ztrátu, resp. po očištění o jednorázové položky sama automobilka očekává jen nepatrný zisk.

Tesla Motors pokračuje v přípravách výroby SUV Modelu X, který by měl být k dispozici na jaře za srovnatelných cenových podmínek, jako Model S. Ten startuje s cenou od 71 tis. USD.

V souvislosti i s připravovanou „Gigafactory“ na baterie automobilka stále věří v podstatnou redukci nákladů, resp. masový Model 3 s cenou pod 35 tis. USD. V souvislosti s Gigafactory lze připomenout v předchozích dnech oznámenou konečnou dohodu s Panasonic, která je v oblasti baterií pro automobilku již dlouhodobým hlavním partnerem. Kde bude zmiňovaná továrna za 5 mld. USDUSA postavena, zatím nebylo rozhodnuto. Předpokládá se, že do roku 2020 by měla zaměstnat na 6,5 tis. osob. Produkovat by již měla začít v roce 2017 a pomoci v tu dobu Tesle dosáhnout produkci 300 tis. elektromobilů.

Tesla Motors se chce dostat i na další trhy. Kromě již uskutečněného vstupu do Číny také do Austrálie, nového Zélandu, Japonska či Koreji. Asijsko-pacifický region má tvořit obdobně jako Severní Amerika na prodejích 40 % podíl, zatímco v Evropě se má prodávat 20 % produkce.

Zprávy ze společnosti dle BHS ničím zásadním nepřekvapily. Tržní reakce tak zřejmě tentokrát nebude tak výrazná jako v předchozích kvartálech, kdy se střídaly pozitivní s negativními.

Vývoj akcií Tesla Motors a poslední doporučení na titul naleznete zde.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688