Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koho Čína potáhne, koho Rusko přibrzdí

Koho Čína potáhne, koho Rusko přibrzdí

01.08.2014 18:00

Když se ve vztahu ke světové ekonomice hovoří o Číně, obvykle jsou hlavním tématem její exporty. Což je pochopitelné: Vývozy Číny do této země natahují (zejména) americké dolary, které jsou pak recyklovány investicemi do (zejména) amerických cenných papírů. Toto kolečko je jedním z klíčových mechanismů fungování globální ekonomiky. Jen podotknu, že na tom není nic špatného, skutečnou „nerovnováhou“ se tento mechanismus stává ve chvíli, kdy nejeví známky korekce opačným směrem. Tedy známky vyšší spotřeby v Číně (menších čínských exportů) a nižší spotřeby/vyšších úspor v USA a spol. Čína přitom takto nerecykluje získané dolary z lásky k USA či jejich cenným papírům, ale z lásky ke svým exportům. A kdyby tak nečinila, nemuselo by to pro USA být pohromou – přineslo by to možná o něco vyšší sazby, ale každopádně slabší, tudíž exporty podporující, dolar (kvůli silnějšímu dolaru/slabšímu renminbi to Čína dnes vše dělá).

Navzdory úvodu to dnes ale nebude o exportech, ale importech. Čína totiž není jen exportní velmocí (či přesněji řečeno velmocí, která je schopná dovážet poptávku ze zahraničí). Velikost její ekonomiky z ní téměř automaticky dělá i velmoc importní (z velké části totiž přidá k dovozům určitou hodnotu a reexportuje). Zpomalování, zrychlování a strukturální změny v čínské ekonomice se pak přes její dovozy projevují ve zbytku globální ekonomiky. Nyní už pár konkrétních čísel, či spíše křivek - graf ukazuje vývoj čínských importů z vybraných zemí.

1_8_1

Výborně si podle grafu vede EU, což znamená hlavně Německo. Platí to celkově a zejména od roku 2013. Moc dobře na tom naopak nejsou komoditní exportéři – Brazílie a Austrálie. Obojí vlastně dobře vystihuje strukturální posun, ke kterému by Číně mělo docházet – od oceli a uhlí ke spotřebnímu zboží. Špatně si pak nevedou ani Jižní Korea s USA. Měřítko je v miliardách dolarů. EU za posledních 12 měsíců do Číny exportovala za 237 miliard USD, USA za 156 miliard USD. Je těžké najít ekonomickou oblast, kde si Evropa nyní vede lépe než její americký protějšek. Zde se to daří a to poměrně výrazně. Ale opět – hovořit o Evropě jako celku je trochu zavádějící.

Exportní mizérií prochází (co se týče exportů do Číny) Japonsko (které přitom vyváží zboží s hodně přidanou hodnotou). Tato země až do roku 2011 do Číny vyvážela více než EU. Na dalším vývoji se bezesporu podepsaly i výrazně chladnoucí vztahy mezi oběma zeměmi a k určitému obratu v japonských exportech do Číny dochází až v letošním roku. A touto připomínkou toho, jak geopolitické vztahy ovlivňují ekonomiku, se hladce dostávám k v nadpisu avízovanému Rusku. Rozjíždějí se nové sankce a protisankce, je proto namístě podívat se na to, jak je Rusko importně „propojeno“.

První z následujících dvou obrázků ukazuje, jaké dovozy jsou nejdůležitější pro Rusko. Na první pozici zde dominuje Čína, hned za ní je Německo. Dohromady tyto dvě země pokryjí téměř třetinu všech ruských dovozů. S velkým odstupem za nimi je Ukrajina, Bělorusko, Japonsko a USA. Do žebříčku jsme se s 1,9 % podílem na importech dostali i my.

1_8_2
Zdroj: Bespoke

Druhý graf už ukazuje, jak důležité je Rusko pro exportující země (podíl exportů do Ruska na celkových vývozech dané země). Zde je na prvním místě Polsko, tedy jedna ze zemí nejostřeji se stavící proti Rusku a jeho současným excesům. Poláci mají zřejmě na rozdíl od mnoha dalších jasno ve svých prioritách. V žebříčku následuje Turecko a Německo (tedy jedna ze zemí stavících se k Rusku nejpřátelštěji). Pro Čínu není Rusko s 2,3 % podílem na jejích exportech ničím závažným, o Spojených státech nemluvě. V popsaném obrázku ale samozřejmě chybí obrácená strana mince – exporty Ruska. Tedy zejména exporty energií, které nejsou zrovna nezbytným zbožím, ale to samé platí o dolarech, které z nich Rusko má.

1_2_3
Zdroj: Bespoke

Trochu o geopolitice, sankcích a valuacích: Když jsem minule psal o valuaci zemí BRIC, podotkl jsem, že ruský trh trpí za středověk v této zemi. Na mysli jsem neměl jen poslední měsíce, ale roky. Pokud někdo s mým hodnocením nesouhlasí, jeho volba. Pokud někdo váhá, navrhuji dost objektivní měřítko: Leťte alespoň na jeden den do Moskvy. Pokud budete mít to štěstí a nesestřelí vás Ruskem podporovaní separatisté, či jiní zelení mužíci, kteří nemají s Ruskem vůbec nic společného, jen vyznamenání za statečnost od Putina, postavte se v Moskvě na nějakou velmi rušnou křižovatku. A sledujte, jak Rusové řídí, jak se chovají k ostatním na silnici. Podle mého podobný pohled poskytuje celkem výstižný obrázek v každé a o každé zemi a společnosti (včetně nás)*. Ne náhodou mají v Rusku snad nejvyšší počet kamer v automobilech na světě. Pokud by pak bylo třeba správně si nakalibrovat pozorovací standard chování na silnicích (co je a co není středověk), nenavrhuji náš domácí pohled, ale byť jen krátkou cestu například do Švédska.

Je velmi ošemetné snažit se implementovat naše systémy a měřítka jinde a posuzovat podle nich jiné země (byť naše měřítka považujeme za vznešená). Pokud ale chce někdo svůj středověk rozšiřovat za své hranice, mělo by narazit na jasné NE. Rusko pak určitě není černobílým obrázkem, bavíme se zde ale o tom, jak nešťastným způsobem si chce léčit svoje bolesti a rány. A zda mu to opět umožníme.


* Možná, že existuje ještě jednodušší způsob - jeďte na vysočinu. Nedávno jsem na silnici z Tábora do Pelhřimova jel v koloně aut, když zezadu začaly mírně řečeno podivuhodným způsobem předjíždět dvě SUV. Čtenář bez problémů uhádne, odkud že přicestovala (přece jen napovím - Švédové to nebyli). Pokud pak místo mých primitivních měřítek hledáte nějakou sofistikovanější úvahu o ruském „středověku“, můžete třeba zabrousit na nedávný rozhovor s Tomášem Halíkem, z nějž vybírám následující názor:

„Jistě, Putin si nejdříve brousí zuby na bývalé sovětské republiky, kde Ukrajina hraje dominantní roli. Zrovna tak by ale rád dostal pod ekonomickou a politickou dominanci bývalé satelity včetně nás. Jako bývalý důstojník KGB se snaží oživit staré špionážní sítě a vytvářet páté kolony v demokratických státech. A že loví v nejkalnějších vodách české společnosti, o tom svědčí různí ti „přátelé Ruska“ a další vynořivší se spolky putinovců. Někteří tu šíří putinovskou propagandu vysloveně goebbelsovského rázu“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.




Čtěte více:

Rusko musí zaplatit akcionářům Jukosu 52 miliard Kč, rozhodl soud
31.07.2014 12:10
Rusko musí zaplatit bývalým akcionářům ropné společnosti Jukos za vyv...
Ruský prezident hodlá zavést prodejní daň
01.08.2014 12:19
Ruský prezident Vladimir Putin prý hodlá zavést prodejní daň, která se...

Váš názor
  •  
    03.08.2014 22:56

    Myslím že není zapotřebí tady dělat z místní komunity idioty,kteří neví která na ukrajině bije a provozovat tak stupidní propagandu,jak nedávno vyhlásila tymošenková,že na rusko svrhne jadernou bombu,to je něco podobné a jestli si to autor náhodou přečte,mohl by se zastydět(aspon)
    kubik
  •  
    02.08.2014 16:23

    Rusko už přibrzdilo polského Lecha v jeho kšeftech s ovocem a zeleninou, 10 milard Kč loňský export Polsko -) Rusko bude letos v háji. A tak Lech pošle obrovské přebytky také do Česka, sláva, konečně zlevní předražené ovoce a zelenina v Česku. Zatím dělá Lech propagandu svým jablkům pod heslem: "Jez jablka, naštveš Putina." Jenže Lech nenapsal, že to jsou jablka z Afriky, protože ta polská ještě nedozrála. Vzájemné oblbování mezi Poláky opět nabralo vyšší rychlost. Čeští zákazníci a afričtí pěstitelé děkují panu prezidentu Putinovi!
    Laco G. mlynář
  • Kdo u nás jezdí jako ve středověku?
    02.08.2014 16:16

    No přece Poláci a Pražáci.
    Laco G. mlynář
  • Re : středověk
    01.08.2014 18:28

    Panu Soustružníkovi, doporučuji zaletět do Tripolisu, Bagdádu,nebo Kábulu a možná pozná importovaný středověk na vlastním těle.
    Pokuř
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data