STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  01.08.2014 16:06:39

Chybí vám prostředky, ale chcete začít investovat?

Autor: Michaela Peigerová

Každý by se měl dívat dopředu, přemýšlet, hodnotit a analyzovat svoji budoucí finanční situaci. Nikdy nemáme v ničem jistotu, natož v dnešní uspěchané a nejisté době. Přemýšlíte, jak se zajistíte na stáří či na různé aktivity, které si chcete během života splnit?

Jednou z možností je věřit bankovním institucím a vkládat část měsíčního výdělku do různých bankovních produktů. Zejména se jedná o spořící účty, stavební spoření, termínované vklady, vkladní knížky či penzijní spoření, které nám slibují míru určitého zhodnocení. Toto zhodnocení není však tak vysoké a rentabilní jak se na první pohled může zdát.

Finanční poradci nám naslibují hory doly, ale když se důkladně podíváme na zoubek těmto prodejním praktikám, zjistíme, že většina našich vložených finančních prostředků pokrývá poplatky za vedení, zřízení a další. Značnou část těchto úspor také znehodnotí současná ekonomická situace, tím je myšleno inflační působení tzn. depreciace měny. Dle mého názoru je v současnosti spoustu možností jak zhodnotit své úspory, ale musíme však vědět jak na to.

Uvedu několik příkladů: 

Spořicí účty

Inteligentní člověk ví, že alespoň nějakou část svých příjmů by si měl uložit a postupně nechat tyto finance zhodnocovat. Chytrým řešením se často stávají spořící účty, které se líbí   a jsou velice oblíbené. Nabízejí výhodný úrok, peníze máte kdykoliv k dispozici, neplatíte žádné poplatky za vedení účtu a můžete si vložit jakýkoliv vklad. Jak jsem zjistila tento výhodný úrok jedné nejmenované finanční instituce je pouhé 1 % p. a., což mi moc výhodné nepřipadá, navíc když vezmeme v úvahu inflaci, která nyní činí 0,2 %  náš potenciální výnos bude představovat 0, 8 %.

Příklad: Člověk, který si odkládá každý měsíc 2000,- po dobu 2 let si může lehce spočítat na on-line kalkulačkách, kolik bude zhodnocení činit. Za dobu 2 let postupně nastřádá 48 000,- a výnos 1 % p. a. bude činit 822,78,- . Je pravda, že tuto částku na zemi nenajdeme, ale je to dostatečná suma? 

Stavební spoření

Člověk, který využije tento druh spoření může dosáhnout většího zhodnocení, ale na úkor likvidity majetku. Při podpisu smlouvy se upisujete na dobu minimálně několika let, nebo dosažení spořící částky. Zde se procenta zhodnocení pohybují okolo 2 % plus statní příspěvek.  

Alternativa: Investování do ETF

Co je to ETF? nalezente zde:  http://stox.cz/vzdelavani/investicni-akademie-etf/co-je-to-etf

Kam tedy uložit peníze, aby neztrácely na hodnotě a přitom byly po ruce? V úvahu připadá otázka investování do ETF. Proč ETF? Odpověď se skrývá v tom, že ETF je investiční nástroj vycházející s nevázanosti na indexy, sektory, komodity atd.. Riziko je zde menší než investování do akcií. Příklad jeden za všechny. NWR silná společnost ještě pár let zpět stála přes 400 korun. Aktuálně cena ztratila přes více jak 95 %. U akciových indexů došlo v letech 2008 a 2011 ke korekcím 60 a pak 30 % nicméně indexy jsou s historického hlediska pro růstové „zatím“. Investovat tedy můžeme považovat za méně riskantní.

Mezi největší výhody těchto fondů se řadí diverzifikace, což představuje rozložení rizika do více oblastí zájmu. Tímto můžeme omezit volatilitu cen a vývoj daného investičního účtu.

Na zajímavé strategie se můžete podívat zde

http://stox.cz/vzdelavani/investicni-akademie-etf/strategie-

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688