Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  03.08.2014 21:12:02

Hypotéku na byt vybírejte takto

Zaručený způsob, díky kterému získáte hypotéku, která je pro vás pomocníkem při koupi bytuminimem starostí a zároveň zaručený způsob, jak se vyvarovat hypoték, které přináší více starostí než radosti.

1. Dejte hlavy a peníze dohromady

Hypotéku na byt sice získáte i bez vlastních peněz (tzv. 100% hypotéka), u všech bank však platí, že čím více vlastních peněz použijete, tím nižší úrokovou sazbu získáváte. Pokud se vám tedy podařilo nahromadit nějaké úspory, teď je pravděpodobně ten správný čas k jejich chytrému využití.

2. Zjistěte si orientační splátky hypotéky a rozhodněte se, jestli je teď ten správný čas

Hypotéka na byt je velký závazek ve výši sto tisíců či milionů korun a její splátky pro vás zřejmě budou tím největším výdajem rodinného rozpočtu. Ještě dříve než se pustíte do porovnávání jednotlivých hypoték, určitě si spočítejte orientační splátku hypotéky na váš dům.

Pokud si nejste jisti tím, jestli pro vás splátka hypotéky přece jen není vysoká, možná se vyplatí s koupí bytu ještě chvíli počkat. V mezičase si zatím naspořte více peněz tak, abyste v budoucnosti mohli žádat o nižší hypotéku, případně získali hypotéku s nižší úrokovou sazbou a tím pádem i hypotéku s nižšími měsíčními splátkami.

3. Ujasněte si, co od hypotéky očekáváte

Úvěrová smlouva, kterou s bankou ve finále sepíšete, není lístek na tramvaj. Je to několikastránkový dokument, kterým se zavazujete vy bance a banka vám k dodržování dohodnutých pravidel po dobu několika let. Pravidla, podle kterých chcete „hrát“, si ujasněte co možná nejdříve. Líbila by se vám možnost mimořádné splátky? Co takhle možnost přerušení splácení? Co takhle úvěrové pojištění, kolik jste ochotni za něj platit?

Způsobů, jak si můžete hypotéku nastavit, je opravdu spousta. Hypotéka může být pružná jako proutek, ale může mít také podobu obrovské klády, kterou ponesete několik let na ramenou. Pokud chcete vědět, jakým způsobem si můžete hypotéku upravit právě vy, kontaktujte nás prostřednictvím formuláře na této stránce s žádostí o bezplatné a nezávazné posouzení vašeho případu.

4. Porovnejte všechny dostupné nabídky

Zatímco v případě tramvaje nastoupíte do první, která jede vaším směrem, v případě hypotéky se velmi často vyplatí si počkat. Nedělejte začátečnickou, rozhodněte se až poté, co porovnáte co možná nejvíce nabídek namísto rozhodování na základě nabídky první banky, kterou navštívíte.

Požádejte o nabídku hypotéky všechny banky, jejichž hypotéky splňují vaše požadavky (chcete-li vědět, jaké jsou podmínky hypoték u jednotlivých bank, kontaktujte nás prostřednictvím formuláře na této stránce).

Nabídky hypoték na koupi bytu můžete získat buď osobní návštěvnou poboček jednotlivých bank, nebo na schůzce s hypotečním konzultantem, který vám tyto nabídky sestaví de facto na počkání. Kromě rychlejšího získání nabídek má pro vás spolupráce s hypotečním konzultantem další výhody. Tento člověk, který má přehled o nabídkách jednotlivých bank, si nejdříve vyslechne vaše požadavky na hypotéku (případně vám řekne o dalších možných nastaveních a výhodách, které můžete u hypotéky získat) a následně vám sestaví nabídku všech bank, které hypotéku podle vašich představ nabízí. Hypoteční konzultanti poskytují své služby zdarma, jsou placeni bankou až poté, co je vaše hypotéka schválena. Hypoteční konzultant tedy není placen za čas strávený s vámi, ale za výsledek, na rozdíl od bankovního úředníka má tedy obrovskou motivaci k tomu, abyste hypotéku skutečně získali.

Ovšem pozor, spoluprací s hypotečním konzultantem máte stále velkou míru volnosti. Spolupráci s ním můžete kdykoliv a bez udání důvodů přerušit, aniž byste hypotečnímu konzultantovi platili nějaké poplatky.

5. Už jsme ve finále

Poté co najdete hypotéku, která nejvíce splňuje vaše představy, zbývá vám již několik málo kroků k tomu, abyste se mohli stěhovat do nového bytu, jsou to:

a) podání žádosti o hypotéku

b) zajištění odhadu ceny nemovitosti smluvním znalcem banky

c) podpis úvěrových smluv

d) vklad zástavního práva na byt ve prospěch banky

e) odeslání peněz z hypotéky na účet prodávajícího či realitní kanceláře

 

Výše uvedený způsob vám dává jistotu toho, že získáte hypotéku, kterou jste schopni řádně splácet (krok 1 a 2). Hypotéku, která se co možná nejvíce přizpůsobí vašim požadavkům (krok 3), ale která je zároveň co možná nejlevnější (krok 4) a díky které se dostanete až do 5. kroku, tzn. díky které si pořídíte nový byt.

 

Čtěte další články o financování bydlení na http://www.penizenavic.cz/financovani-bydleni/clanky   

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688