Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.08.2014 15:25:23

Připravte se na to, že několik hráčů vyvolá nečekaný výbuch na trzích

Nemyslete si, že vám propad trhu včas předpoví technické indikátory. Přijde nečekaně, protože jedině tak na něm mohou vydělat ti, kdo ho záměrně vyvolají.

Zkusme takový experiment. Představte si, že jste skutečně silní hráči na Wall Street, insideři s vazbami na Fed. Jste ten typ hráčů, kteří vydáním jednoho pokynu mohou zastavit propad indexu S&P 500. Drobní investoři mají ve zvyku zapomínat, že vyděláváte peníze jak na růstu, tak na poklesu trhů. Malí hráči si myslí, že propad je hrozivá věc, protože všichni přicházejí o zisky. Tento názor podporují mainstreamová média. Když reportér hlásí zprávu o propadu trhů, mluví temně zastřeným hlasem a padají slova jako hrůzostrašné, krveprolití nebo děsivé.

 

Koho pošlou ruské odvetné sankce do recese?

 

My jako silní hráči se této hře a naivitě publika smějeme. Insideři totiž vydělávají velké peníze, když se jim podaří správně vyvolat prudký propad trhu. V době, kdy jsou objemy i volatilita nízké a kdy naprogramovaní roboti sledují tržní trendy, není zase tak těžké trhem manipulovat.

Je také snadné táhnout trh vzhůru zcela veřejně, když prodáváte akcie na vrcholu nedočkavým sázkařům, kteří věří mediálním lžím (Fed bude dále tlačit trhy vzhůru prostřednictvím QE). Jenže když trh "ztěžkne", již nejde tak snadno tlačit vzhůru. To se stane v momentu, kdy růst trhu táhne stále menší množství akcií, spekulativním titulům se přestává dařit, protože ubývá investorů-hlupáků.

Síla je v momentu překvapení

V takové situaci je vyvolání propadu trhu nejjednodušším obchodem s vysokým ziskem. Poslat trh do volného pádu má i další výhody než jen těžit z krátkých pozic na akcie a dlouhých na volatilitu.

1. Fed potřebuje propad, aby měl "důkaz", že netlačí uměle trhy vzhůru. Kongresu začíná konečně vadit, že se díky Fedu obohacuje menšina na úkor většiny, a Fed má najednou problém s PR. Janet Yellenová toho možná umí hodně, ale talentovaná herečka to není. Předstírání, že Fed pracuje ve prospěch vdov, sirotků, matek a drobných živnostníků, je k smíchu. Prudký pokles však demonstruje, že Fed nekontroluje trh ve prospěch insiderů, přestože právě insideři na něm paradoxně zbohatnou. Copak, došel vám smysl pro humor?

2. Rychlý propad vyvolá panickou reakci stáda. To je ostatně klasická osvědčená strategie insiderů - vyvolat takový propad, který spustí automatické zavírání pozic, což propad ještě prohloubí a podpoří paniku.

3. Po dvou letech bez korekce je již prostor k růstu velmi malý. Velké peníze tak půjdou vydělat mnohem snáze na propadu než na růstu. Účelem je vyvolat natolik překvapivý propad, že ostatní nestihnou nasednout do stejného vlaku.

Varování nepřijde

Mnoho obchodníků je přesvědčeno, že trh vydá technický signál, který jim dá šanci vsadit na pokles spolu s insidery. Jenže jak je to pravděpodobné? Pokud připravíme půdu pro propad trhu, nebudeme přece chtít, aby se na našem obchodu někdo přiživil. Budeme se snažit, aby se o tom nikdo nedozvěděl.

Jak říkal legendární obchodník s akciemi Jesse Livermore, trh s sebou bere co nejméně pasažérů. Očekávat, že trh vydá signál k prodeji, aby investoři přišli ke snadným ziskům, by toto pravidlo porušilo. Pokud by totiž všichni začali shortovat, obchod by se nezdařil.

Trik je v tom, že většina bude zůstávat v dlouhých pozicích, dokud nebude příliš pozdě. Obchodníci očekávají tradiční podzimní pokles, který vystřídá tradiční "Santa Claus rally". Ale opravdu bude v druhém pololetí tak jednoduché vydělat? Když něco očekává většina, zavání to potížemi.

 

 

Goldman Sachs: Cesty akcií a dluhopisů se v dalších letech rozejdou 

 

Goldman Sachs: Cesty akcií a dluhopisů se v dalších letech rozejdou

Analytický tým Goldman Sachs vedený Davidem Kostinem předvídá, že hlavní úroková sazba Fedu dosáhne do roku 2018 4 % (nyní je mezi 0 % a 0,25 %) a že se cesty dluhopisů a akcií dramaticky rozdělí.

   5 věcí, které mohou ukazovat na tržní korekci 5 věcí, které mohou ukazovat na tržní korekci

Ne nadarmo investiční poučky radí, že ve chvíli, kdy začnou být investoři klidní a spokojení ohledně tržního vývoje, je nejvyšší část zařadit zpátečku, protože se nebezpečně zvyšuje pravděpodobnost korekce. Stejně to vidí i Jim Paulsen, hlavní stratég Wells Capital Management.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688