Research (Conseq)
Makroekonomika  |  11.08.2014 10:53:02

Sankce posunou Rusko do recese

 

Schválené sankce namířené proti finančnímu, energetickému a obrannému sektoru budou mít negativní dopad, více ale v delším horizontu a nepřímo (skrze kanál očekávání, sentimentu, izolace apod.) než přímo. Ruská ekonomika stagnuje (v 1Q14 přidala jenom 0.9% r/r a mezikvartálně poklesla), stačí ji tedy i poměrně málo k tomu, aby se propadla do delší recese.

 

Co se týče konkrétních sankcí, nejtvrdší dopad by teoreticky měl být na státem vlastněné banky (Sberbank, VTB, VEB, Gazprombank apod.), které čelí relativně velkému refinancování (jenom tyto čtyři kolem 10 miliard dolarů jenom letos), což budou těžce nahrazovat z domácích soukromých úspor. Nebude to však nic, co by mělo tyto banky výrazněji ohrozit - kromě reorientace (např. na Čínu) se v krajním případě nabízí pomoc vlády, která možnosti určitě má (devizové rezervy Ruska jsou zhruba kolem 480 mld. USD). Delším a obtížnějším problémem, zejména pokud sankce budou trvat déle, může být spíše nedostupnost technologií pro (pro Rusko klíčový) energetický sektor – některé z nich jsou mimo Evropu a USA nedostupné a z delšího hlediska můžou zhoršit schopnosti těžby (zejména v arktických oblastech / v moři).

 

Jak jsme naznačili, mnohem důležitější a delší než přímý okamžitý efekt sankcí je efekt nepřímý. Sankce a zejména mezinárodní izolace, do které se Rusko dostává, spotřebitelům / firmám na důvěře určitě nepřidá. Případné oslabení rublu, propad zahraničních investic, horší rating apod. mají mnohem větší destrukční potenciál než konkrétní sankce. Sankce se navíc zřejmě projeví růstem požadovaných rizikových prémií pro nesankcionované ruské podniky, což dále zhorší jejich postavení.

 

Z hlediska Evropy jako cenu, kterou bude za sankce platit,  vnímám zhoršení důvěry – i když EU jako celek do Ruska vyváží jenom cca. zhruba 8% všeho svého exportu, případná odveta ze strany Ruska může způsobit, že křehké oživení v EMU zadrhne. Znaky, že ruská krize si i v Evropě vybírá daň, jsou vidět v Německu (které se na evropském vývozu do Ruska podílí třetinou) – index IFO, mapující náladu v německém průmyslu, pod vlivem Ruska několik měsíců zpomaluje, export do Ruska letos klesá dvouciferným tempem (i když za to nemůže jenom ukrajinská krize). Co se odvetných opatření týče, nedomníváme se, že by Rusko jako odvetu použilo ropu / plyn ani, že by k zákazu exportu těchto komodit přistoupila EU / USA, jisté „znepříjemnění“ života západním firmám však asi bude Rusko uplatňovat

Podtrženo, sečteno: sankce zabolí, a to o to víc, oč delší budou. Kolaps ruské ekonomiky zcela jistě nezpůsobí, do recese ji však posunou.


 

Martin Lobotka, analytik Conseq Investment Management a.s.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Přečtěte si také:

18.08.2022Rusko vydělává na sankcích proti Rusku Richard Vrdlovec (Capital Consultant)
11.07.2022Sankce ukazují svou sílu: Rusko se dostalo do platební neschopnosti Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688