Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  12.08.2014 12:52:38

Po žalostném červenci komodity opět ožívají díky eskalujícímu geopolitickému napětí

Geopolitické konflikty přispěly k růstu cen v oblasti energetiky a vzácných kovůCena pšenice obchodované na chicagské burze (CBOT) prudce vzrostla, a to  i přes očekávání rekordní celosvětové úrody. Situace na trhu s ropou je rozpolcená očekávání hojných dodávek na straně jedné, geopolitické napětí na straně druhé.

Širší komoditní index Bloomberg (Bloomberg Commodity Index, dříve známý jako DJ-UBS) se po propadu na šestiměsíční minimum na konci července dokázal tento týden opět vyšplhat na vyšší hodnoty. Geopolitické napětí v několika světových oblastech napomohlo zabrzdit propadající se ceny ropy a rovněž vedlo k oživení v sektoru vzácných kovů. Investoři do průmyslových kovů naopak pečlivě analyzovali situaci v souvislosti s ne příliš příznivými údaji z čínské a evropské ekonomiky.

hn

Zemědělskému sektoru se tento týden dařilo lépe. Obilovinám se totiž podařilo vyškrábat se z propasti, ve které se ocitly, což pomohlo vykompenzovat ztráty u ostatních zemědělských komodit, zejména kávy a cukru. Trh s živým dobytkem se naopak již třetí týden propadal. Pšenice obchodovaná na chicagské burze (CBOT) zažila největší cenový skok za téměř pět měsíců. Očekávání bohaté celosvětové úrody bylo totiž poněkud zastíněno obavami, že trvalé deště v klíčových pěstebních oblastech v Evropě by mohly mít negativní dopad na kvalitu sklizené plodiny. K tomu se navíc přidaly obavy ohledně situace v oblasti Černého moře, která je opět napjatá. Možnost dalšího růstu se však jeví jako omezená vzhledem k tomu, že se očekává velmi silná celosvětová úroda kukuřice a pšenice. Hlavním tahounem posledního cenového posunu byli do značné míry finanční investoři, kteří od 29. července drželi téměř rekordní počet krátkých pozic.

hn1

Situace na ropném trhu je i nadále rozpolcená. Na jedné straně se pro příští období očekávají hojné dodávky, na druhé straně přetrvávají obavy ohledně dopadu geopolitických událostí, kterých jsme svědky v několika světových oblastech. K těm posledním patří postupování islámských radikálů v severním Iráku a následné oznámení USA, že nad územím schválily cílené letecké útoky.

V důsledku těchto událostí se cena severomořské ropy Brent po týdnu výprodejů odrazila od důležité hranice podpory v hodnotě 104 dolarů za barel. Cenový pokles způsobili finanční investoři, když začali stahovat své býčí pozice v reakci na slabou poptávku a situaci přezásobení, která nyní panuje v oblasti Atlantského oceánu. Cenový skok ropy Brent vedl k tomu, že se pozornost investorů opět zaměřila na růst, přičemž růstový potenciál se v této chvíli odhaduje na maximálně 108,50 dolaru za barel. To je dáno zejména tím, že se v nadcházejícím období očekávají nepřerušené dodávky, a to v době, kdy se po období vysoké spotřeby poptávka snižuje. Letecké údery ze strany USA by rovněž mohly pomoci Kurdské regionální vládě v severním Iráku, aby opět zvýšila své úsilí ve snaze navýšit ropnou produkci. Zvýšil by se tak export ropy z oblasti, která si až donedávna zachovávala relativní stabilitu.hn2

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Vrátíme-li se ještě k tématu hojných dodávek, je třeba podotknout, že již více než jeden měsíc se spread pro dva nejbližší po sobě jdoucí futures kontrakty na severomořskou ropu Brent nachází ve stavu contango. To je pro ropu Brent relativně nezvyklá situace. Naposledy, kdy k podobné situaci v takovém rozsahu došlo, bylo v roce 2011 před vypuknutím války v Libyii.

Ozbrojený konflikt v Libyii byl prvním z řady geopolitických sporů, které u investorů vyvolaly dojem, že na spotovém trhu panuje nedostatek zásob. Současná situace, kdy se spotová cena ropy pohybuje 65 centů pod cenou následujícího futures kontraktu, byla způsobena hojnými dodávkami a zvýšeným bojem o odběratele v oblastech Atlantského oceánu. Důvodem je zejména neustále se zvyšující těžba ropybřidlicUSA. To vede ke snižování objemu ropy, kterou musí USA dovážet, a současně to zvyšuje množství jejich vyvážených produktů.

Nedojde-li buď k oživení poptávky ze strany evropských rafinerií, či k úbytku nadměrných zásob v oblastech Atlantského oceánu, zůstává růstový potenciál pro severomořskou ropu Brent omezený. Finanční investoři se totiž nijak nepohrnou do rolování kontraktů, které by pro ně bylo ztrátové.

hn3

Americká ropa WTI takovým náročným podmínkám čelit nemusela. Spread pro dva nejbližší po sobě jdoucí futures kontrakty je i nadále ve stavu backwardation v hodnotě 65 centů. Přispělo k tomu období silné poptávky ze strany rafinerií, což vedlo k výraznému ztenčení zásob v Cushingu, dopravním uzlu pro ropné futures obchodované na newyorské burze. Do budoucna však očekáváme, že intenzivní tempo produkce rafinerií začne postupně slábnout, a tím i poptávka po surové ropě. To by mělo vést k navýšení zásob na trhu, na kterém nyní panuje stav omezených zásob, což reflektuje již výše zmíněný stav backwardation.

I přes to, že v centru světové pozornosti jsou opět geopolitické události, cenový rozdíl mezi ropou WTI a ropou Brent se ještě dále prohloubil levnější WTI se nyní přibližuje k hladině odporu v rozdílové hodnotě -9 dolarů za barel, což je hladina, kterou se ropě WTI posledních pět měsíců nedařilo prolomit.

hn4

Zlatu se na počátku týdne dařilo zajistit si klíčovou podporu. Neutuchající zaměření světové pozornosti na celou řadu geopolitických událostí, propadající se akciové trhy a rostoucí ceny dluhopisů pak vehnaly zlatu novou krev do žil. Vyústilo to ve čtyřdenní rally, což vedlo k tomu, že se cena zlata vyšplhala až na třítýdenní maximum, přičemž se jí při svém postupu vzhůru podařilo prolomit hned několik hranic odporu.

Patová situce, kdy se západní mocnosti a Rusko střídají ve vzájemných odvetách v reakci na situaci na Ukrajině, poškodí ekonomický růst na obou stranách, zejména v Rusku a Evropě. To povede k tomu, že se akciové trhy propadnou ještě hlouběji do mínusu a výnosy dluhopisů budou dále klesat. Scénář takového vývoje nahrává těm, kteří uvažují o koupi zlata a hledají pro to pádné důvody.

Poslední vývoj událostí v Iráku, kde USA schválily cílené letecké útoky proti bojovníkům Islámského státu na severu země, učinil tento posun vzhůru ještě markantnější. Jak jsme již viděli u jiných událostí za posledních několik měsíců, geopolitické napětí mívá na zlato zpravidla jen krátkodobý podpůrný vliv.

K propadajícím se akciím a klesajícím výnosům dluhopisů se však nyní přidal ještě další aspekt. Na aktuální dění totiž zareagoval i trh s opcemi. U opcí na zlato oceňují obchodníci nyní tříměsíční risk reversal tak, že delta ve výši 25 procent favorizuje horní stranu s největší marží od ledna 2012. Vzhledem k tomu, že geopolitické události jsou opět v centru světové pozornosti a obchodníci s obavami sledují další propady na akciových trzích, vyhlídky pro zlato se zlepšily. Je tedy velmi pravděpodobné, že dojde-li k nějakému významnějšímu cenovému poklesu, budou investoři v nadcházejícím týdnu nakupovat zlato.

Stříbru se podařilo najít podporu na klíčové technické hranici 19,76 dolaru za unci. Předcházely tomu tři týdny cenových propadů, kdy cena kovu poklesla o 8,5 procenta. Vzhledem k tomu, že stříbro v tomto období zcela jednoznačně pokulhávalo za zlatem, má nyní příležitost své ztráty dohnat.

hn5

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Ole S. Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688