Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
28 povolání, které jsou ohrožovány stroji již dnes a do roku 2024 budou ještě více a možná zaniknou

28 povolání, které jsou ohrožovány stroji již dnes a do roku 2024 budou ještě více a možná zaniknou

12.08.2014 16:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Technologická revoluce již zbavila práce mnoho cestovních kanceláří, bankovních úředníků, novinářů a montážních dělníků. Ale může to být mnohem horší.

Pew Research Center nedávno provedla výzkum, kde více než 1800 odborníků na technologie, odpovídalo na to, jaké změny na trhu práce nás vlivem digitální revoluce čekají v průběhu příštích deseti let. Odborníci jsou rozděleni v klíčové otázce, zda nové technologie, jako celek, zničí více pracovních míst, než se vytvoří. Ale zdá se jasné, že bude pokračovat trend, kdy na pracovišti bude software, robot nebo jiné typy strojů nahrazovat lidi kvůli tomu, že jsou stále schopni dělat více práce jako člověk.

Nové technologie byly vždy děsivé, protože to produkovalo i ty staré technologie - a zaměstnanci, jejichž pracovní místa jsou s nimi spojená, zastarávají také. Téměř každá technologická revoluce přišla s hrozivým varováním, že nové stroje budou vládnout lidem. To se nikdy úplně však nestane, protože inovace vytváří nové odvětví, umožňuje pracovníkům zvýšit svou produktivitu a zvyšuje životní úroveň. Pračky sice zničily prádelny, ale vytvořily mnoho nových konstrukčních a výrobních pracovních míst - a zároveň je rodinný život mnohem jednodušší.

Problém s technologiemi je to, že někteří zaměstnanci nevyhnutelně padnou do pasti mezi starým a novým povoláním - oddaní umírající pozici a neschopní z jakéhokoli důvodu přizpůsobit se nové. Pomáhá, pokud můžete předvídat změny a připravit se na to, co přijde.
Tady je seznam 28 míst (některé seskupeny), které by mohly být vykonávány pomocí strojů v roce 2025, s trochou komentáře o tom, proč jsou ohroženy:

Účetní - počítače jsou v podstatě fantastické kalkulačky a jsou doplněné o chytré a složité rozhodování. Čím jejich schopnosti porostu, tím více práce budou účetním brát.

Herci - software je již použit pro generování scén davů ve filmech. Již brzy se tedy můžeme dočkat přebytku herců na scéně díky pokročilým vizuálním technologiím.

Administrativní asistenti
- siri, nebo její další vývojové stupně, budou odpovídat telefony, plánovat schůzky a řídit kanceláře. Takže za pár let si možná kávu jen objednáte a ona vám přijede na podnose od robota.

Řidiči autobusů, vlaků a taxikáři
- automobilky už experimentují s automaticky řízenými vozy, které by mohly v dopravě způsobit revoluci. Co není jasné, zda se cestující bude cítit pohodlněji, když není člověk za volantem.

Hlídači parkoviště - jakmile budou vozy self-driving, budou také umět parkovat. Je pravda, že někdy se hodí, aby vás někdo odnavigoval a nic není 100 %, ale spoustu věcí prostě vyřeší technika.

Pokladník - pokud někdo bude stále nakupovat v obchodech v roce 2025, budou platit pomocí automatického systému, který přesně ví, co máte v košíku.

Policisté a hasiči - "Robocop" není tak daleko realitě. Automatizovaní bezpečnostní roboti dávají smysl v nebezpečných situacích a nestandardních záležitostech, jako je zastavování a nouzové řízení dopravy.

Uklízečka - roboti mohou již vysávat, takže vytírání podlahy nemůže být tak velký problém.

Lékaři - robot by mohl pomoci diagnostikovat běžné zdravotní problémy ve venkovských oblastech, zatímco ostatní stroje budou provádět operace a další složité postupy pod dohledem operatéra ve větších zdravotních střediscích.

Lékařští laboranti - počítače budou schopni diagnostikovat výsledky testů, stejně jako lidé. Nebude potřeba, aby testy v laboratořích prováděli laboranti.

Pečovatelky – roboti nebudou umět ukázat empatii, ale budou schopni dělat mnoho dalších věcí, potřebných k péči o nemocné či starší pacienty.

Právníci - "prediktivní algoritmy kódování" jsou již schopny udělat hodně z právní analýzy. Nebude trvat dlouho a budou tisíce právníků bez práce, řekl jeden právní expert. Všichni plakat najednou ale nebudou.

Popeláři – jakmile budou kamiony řídit sami, přijdou roboti schopní nakládat odpady.

Obchodníci s cennými papíry
- počítače již provádějí asi polovinu obchodů na burzách. Bad boys se nakonec stanou minulostí.

Investiční poradci
- algoritmy budou moci poskytovat investice podle možností lidí s typickými a dokonce i sofistikovanými potřebami finančního plánování. Vše bude možné na dálku programovatelné.

Piloti a kapitáni - počítače už dnes řídí většinu času během letu, jednou budou dělat naprosto vše sami nebo jen s minimálním přičiněním několika operátorů na dálku.

Kontrola pohybu osob na hranicích - automatické brány zvládnou většinu cestujících. Lidé budou možná potřeba pro organizaci a stále přítomnou otázku bezpečnosti.

Učitelé a knihovníci - někteří technologové je považují za nižší formu pracovníků s informacemi, kteří dělají v podstatě rutinní práci, a ta se dá samozřejmě bez problémů replikovat.

Kontrola vstupenek - místo někoho, kdo kontroluje vaší vstupenku, budete vstupenku vkládat do stroje a ten vyhodnotí, zda vás do kinosálu nebo na utkání oblíbeného týmu vpustí.

Překladatelé - software je stále dokonalejší, ale na pochopení dialektů a jazykových dvojsmyslů stroje ještě nemají. Bohužel už dnešní úroveň překladačů je na slušné úrovni.

Skladníci - inteligentní stroje budou balit, třídit a připravovat balíčky. Je to požehnáním pro maloobchodníky, jako je Amazon, který touží vytlačit každý cent nákladů z jejich činnosti.

Údržbáři parků – začínají se objevovat první sekačky se solárními panely, které posekají trávu za vás a ještě se dobijí. Není pochyb o tom, že brzy dorazí i profesionální řešení pro větší plochy.

Pokud tento seznam se zdá příliš skličující, mějte na paměti, že bude zapotřebí armáda nových pracovníků, kteří budou navrhovat, budovat, testovat, upřesňovat, udržovat a servisovat všechny roboty, které budeme používat.

Zdroj: Finance Yahoo


Váš názor
  • celkem mimo
    13.08.2014 10:52

    Myslím, že ten článek už asi napsal nějaký automat...celkem nesouhlasím, už je to první - účetnictví, všichni si myslí jak to je easy nabušit nějaké faktury na náklad a závazek a hotovo. Houby! I když má firma EDI, i když má smlouvy v Elektronické podobě, i když má spoustu provázaností, kdy dojde elektronicky faktura přes EDI, prováže se se smlouvou, tak pravda sice odpadne datlování údajů, které se nemusí přepisovat ale z elektronické faktury se nahrají samy...přesto zůstane úvaha, jestli je to v všechno pořádku podle zákonů, předpisů a vyhlášek, jestli obsah věcný sedí tomu co je ve smlouvě a pak se to pustí zaúčtovat. Tohle žádná plechová hlava nezvládne, leda že by někdo měl už super AI počítače. Ani tak sofistikovaný a integrovaný systém jako je SAP to nevyřeší, vždycky musí někdo sednout a říct jestli tak nebo takto. A třeba pokud jde o umění, to je úplně úpis...můžete naradit třeba Toma Cruise, ten s tím svým ztuhlým obličejem a omezeným výrazivem emocí stejnak nic nikdy nehraje, aspoň já mu nikdy jeho filmové postavy "nevěřím", ale pak tu je spousta jiných, které prostě vidět chci, zašel bych na ně, protože tam dávají něco, že jim věřím v ten daný moment kdy hrají svou roli, že jsou onou postavou...tož tak. Prostě hloupý článek.
    F-14
  • nahrazování práce kapitálem a naopak
    12.08.2014 17:35

    Mezní míra technické substituce (MRST) = vyjadřuje míru, ve které firma může nahrazovat kapitál prací, aniž by se změnila velikost výstupu - jde o klesající směrnici izokvanty, která poskytuje informace o technických možnostech vzájemného nahrazování vstupů - dochází-li ve výrobě k relativně velkému nahrazování kapitálu prací, vyjadřuje MRST směrnici izokvanty mezi dvěma body: MRST = - ? K / ? L - pro velmi malé změny je MRST vyjádřena jako směrnice izokvanty v jakémkoliv jejím bodě: MRST = - d K / d L resp. MRST = MPL / MPK › podél izokvanty mění firma vstupy tak, že snižuje množství kapitálu a zvětšuje množství práce (jde o mezní míru substituce kapitálu prací) Optimální kombinace vstupů › přímka obsahují všechny kombinace práce a kapitálu, které mohou být pořízeny za dané celkové náklady = izokosta (přímka stejných N) platí: TC = w x L + r x K TC …celkové N w …cena jednotky práce r …ceny jednotky kapitálu L … objem použité práce K …objem použitého kapitálu
    king
  • myslím
    12.08.2014 17:16

    že tady někdo neví o čem mluví. Tak například si pletete herce s komparsem. Kompars být nahrazen může, ale živý výkon herce, po kterém touží lidé kvůli uměleckému projevu a duševním obohacení asi sotva. A tak je to ještě s dalšími deseti profesemi. Ale když si to přejete, proč ne... to bude nuda:-))
    Jesse
    • Co když přestane spotřebitel/ka toužit po Čuměleckém zážitku z živého Č umělce?
      12.08.2014 17:37

      Co když přestane spotřebitel/ka toužit po Čuměleckém zážitku z živého Č umělce?
      king
      • konzumenti jistě
        12.08.2014 17:52

        stádo konzumentů se takto chová již dnes. Ovšem lidé s duchem tvořivým, toužící po nehmotných zážitcích... to bys musel pochopit a to nevím, jestli je to možné :-)) BTW, pokud odepíšeme herce, můžeme okamžitě odepsat i všechny autory, textaře, skladatele... chápeš tu blbost?
        Jesse
  • EMANCIPACE eMANI/eMONeOVCI
    12.08.2014 17:11

    Emancipace znamená vyproštění ze závislosti na někom nebo na něčem, získání svobody ...
    king
    • Re: EMANCIPACE eMANI/eMONeOVCI
      12.08.2014 17:12

      Svoboda od donucení (dobrovolnost) Svobodu jednotlivce ve společenských vztazích lze chápat jako absenci donucení ostatními lidmi. Člověk se rozhoduje dobrovolně (v souladu se svou vůlí) tehdy, není-li jiným člověkem k rozhodnutí donucen za použití fyzického násilí či jeho hrozby (agrese). Svoboda člověka je v tomto významu výchozím stavem, který trvá, dokud není narušen agresí někoho dalšího. Podstatou není možnost volby, ale absence násilného odepření možnosti volby. Svoboda proto není ztotožnitelná s mocí - i úplně bezmocného člověka lze označit za zcela svobodného, a naopak i ten nejmocnější může být nesvobodný. Takto je svoboda interpretována politickými filosofií liberalismu a libertarianismu. Libertariáni považují za agresi jakýkoli útok (iniciaci násilí) proti legitimnímu vlastnictví jiného člověka, přičemž každý vždy vlastní sám sebe (své tělo) a je tedy odpovědný za veškeré své jednání (Princip neagrese). Hra jako model svobody Své představy o ideální svobodě si mnohé kultury vtělily do různých her, zejména soupeřivých. Soupeřivá hra je idealizovaný model života s konflikty, vydělený z okolní skutečnosti (v prostoru hřištěm nebo šachovnicí, v čase píšťalkou rozhodčího nebo gongem), kde člověk nemusí mít strach z důsledků (i když prohraje, nic se mu nestane), protože hra má spravedlivá pravidla, případně i rozhodčího.[6] V soupeřivé hře se střetávají dvě svobody, které obě chtějí vyhrát, hráči si navzájem „přihrávají“ co nejobtížnější příležitosti a navzájem se tak nutí k co nejlepším výkonům. Na modelu hry je vidět několik důležitých momentů svobody. Protihráč neomezuje moji svobodu, ale naopak mi k ní dává příležitost. Svoboda mezi lidmi nutně vyžaduje pravidla, na něž se lze spolehnout. Pravidla musí být spravedlivá, aby si všichni dobře zahráli. Dobrá pravidla svobodu hráčů nijak neomezují, ale teprve umožňují. Něco velmi podobného zná každý řidič z vlastní zkušenosti: tam, kde neplatí pravidla, jen šílenec by se odvážil vyjet na dálnici. I v kolektivních hrách odpovídá za porušení pravidel jednotlivý hráč (žlutá karta), důsledky přestupku však postihují celé mužstvo (vyloučení, trestný kop). Není tedy náhoda, že zejména kolektivní hry odjakživa patřily k výchově, například v anglosaských zemích, a zkušenost, kterou v nich mladý člověk udělal, se pak promítá i do běžného provozu společnosti. Bez zkušenosti s hrou by se sotva někdo odvážil zavést model svobodné společnosti, která nepotřebuje despotu a řídí se pouze pravidly.[7]
      king
      •  
        12.08.2014 17:18

        přijde zase doba,. kdy se lidé dobrovolně zřeknou těchto technologií, aby mohli zase sami něco dělat ručně a bavit se tím. Článek je nesmysl. Autor považuje lidi za debilní roboty.
        Jesse
  • NIC NOVÉHO POD SLUNCEM ... TO JE TA POKRAČUJÍCÍ EMANCIPACE LIDSTVA ...
    12.08.2014 17:09

    NIC NOVÉHO POD SLUNCEM ... TO JE TA POKRAČUJÍCÍ EMANCIPACE LIDSTVA/LIDOOPŮ ... VYVÍJÍ SE POUZE/ZEJMÉNA TECHNIKA ...
    king
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data