Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PPF chce rozpůlit O2. Z největšího českého operátora se mají oddělit pevné linky

PPF chce rozpůlit O2. Z největšího českého operátora se mají oddělit pevné linky

13.08.2014 10:33
Autor: IHNED.cz

Vedení O2 si stěžuje na špatnou návratnost investic, především kvůli nedávné povinnosti vpustit na trh s mobilními sítěmi další konkurenci. Rozdělením by se společnosti podařilo vymanit zpod regulace, která monopolní postavení postihuje.

Skupina PPF plánuje ve snaze oživit upadající byznys svého operátora O2 nečekaný krok. Největší českou telekomunikační společnost chce rozdělit na dvě firmy.

Pravděpodobně do nové společnosti vyčlení pevné linky a infrastrukturu, nebude ale přímo poskytovat služby zákazníkům, jen je velkoobchodně přeprodávat dalším operátorům. Včetně samotného O2, ve kterém zůstane mobilní část, další služby a jejich prodej. Podobně přitom fungují i konkurenční T-Mobile nebo Vodafone.

Oddělením se O2 může především vymanit z regulace, která dopadá jen na monopolní pozici v pevných sítích. Zůstane tak jen na vyčleněné firmě. Český telekomunikační úřad bude navíc muset znovu vypracovat své analýzy trhů a nechat je schválit Evropskou komisí.

Právě na současnou povinnost pustit do pevných sítí konkurenci, kvůli tomu omezené ceny připojení k internetu a horší návratnost plánovaných investic si Kellnerovi lidé často stěžují.

Rozdělená firma ale nebude omezena například v zamýšleném balíčkování mobilního volání, internetu a televize po pevné lince, jako je dnes kvůli antimonopolním pravidlům.

Samotné O2 ani PPF nechtěly informace HN přímo komentovat s tím, že je firma obchodována na burze. „Nekomentujeme spekulace, zejména pokud by náš komentář mohl mít vliv na cenu akcií společnosti,“ řekl mluvčí operátora Martin Žabka. „O ničem není rozhodnuto,“ uvedl pouze člen vrcholového vedení PPF a představenstva O2 Vladimír Mlynář.

Právě Mlynář byl jako ministr informatiky u toho, když před jedenácti lety tehdejší polostátní Český Telecom koupil mobilního operátora Eurotel a spojil tak mobilní volání a pevné linky. Stát ho následně prodal španělské Telefónice, která obě firmy v roce 2005 spojila do jedné. O privatizaci přitom tehdy Mlynář jednal i se svým dnešním zaměstnavatelem Petrem Kellnerem, který údajně plánoval oddělit a prodat právě pevné linky.

Oddělení sítí a služeb ostatně zvažovala minulý rok ještě Telefónica. PPF se ale vyplatí, i pokud by chtěla operátora nebo jeho část prodat. Výnosy z mobilních služeb sice dlouhodobě klesají a O2 musí vynaložit více než pět miliard korun na vybudování sítí čtvrté generace se superrychlým internetem, díky dohodě na sdílení výstavby a provozu sítí s T-Mobilem ale O2 dosahuje nejlepší návratnosti ze všech operátorů.

Hlavně šéf investic Kellnerovy skupiny a architekt koupě O2 Martin Štefunko pak vidí v mobilním internetu podle dřívějších vyjádření velkou příležitost. Navíc se štíhlý operátor zaměřený na zákazníka namísto kabelů v zemi blíží slovenskému O2, které jako vzor opakovaně uvádí nový generální ředitel firmy Tomáš Budník.

Pevné linky sice v letošním prvním pololetí poprvé od roku 2006 v tržbách překonaly mobilní část, jsou ale dlouhodobě podinvestované, hlavně v připojení domácností. Oddělený investiční rozpočet to může změnit. O2 ale vlastní i nejrozsáhlejší páteřní optickou síť, na které je závislá většina konkurenčních poskytovatelů internetu, a připojuje i firmy. A optické kabely pro podnikatele si letos pořídil také T-Mobile díky fúzi s T-Systems a GTS.

Hlavní otázkou tak je, co vše se z největšího operátora vyčlení a co v něm nakonec zůstane. Ostatní firmy na trhu nechtěly plány PPF komentovat, mimo záznam ale připouštějí, že právě skutečný rozsah rozdělení O2 bude zásadní pro vývoj českých telekomunikací.

K podobnému kroku sáhl pod tlakem regulátora i třeba British Telecom nebo Telecom Italia. Takzvaná funkční separace znamenala rozdělení na sítě, maloobchodní a velkoobchodní část. V roce 2008 se podobně rozdělila i Telekomunikacja Polska, dnešní Orange. Dobrovolně se dělila i švédská Telia Sonera, která ale vyčlenila jen kabely vedoucí k domácnostem, nikoliv lukrativní optickou síť.

Rozdělení společnosti není neznámé ani na burze. Například společnost Immofinanz se letos rozhodla vyčlenit dceřinou společnost Buwog spravující nemovitosti a svým akcionářům dala podíl v nové firmě. „Kdyby se O2 dělila, dávalo by smysl, aby se PPF snažila alespoň v jedné nové firmě vykoupit podíly menšinových akcionářů,“ říká analytik Komerční banky Josef Němý. PPF nicméně dosud stažení z burzy a vytěsnění minoritářů odmítala.

Zdroj: Hospodářské noviny, Jan Klesla

iHNed

IHNED.cz dále doporučuje

PPF odmítla kvůli chybám odkoupit miliony akcií O2. Banky na tom prodělaly stamiliony

O2 chystá "týdny odpuštění". Kdo do 23. září zaplatí dluh, tomu firma škrtne úroky

Telekomunikační firmě O2 klesly výnosy a zisk. Přičítá to tlaku na ceny i regulacím EU



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data