Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Hospodářský růst ve střední Evropě zpomalil

Rozbřesk - Hospodářský růst ve střední Evropě zpomalil

15.08.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Poté, co nepříliš povzbudivá čísla o růstu HDP ve druhém čtvrtletí oznámily velké evropské ekonomiky, přišla na řadu střední Evropa. A s výjimkou Maďarska, které si plus mínus zachovalo dynamiku mezikvartálního růstu (což bylo pozitivní překvapení), jsme se dočkali zpomalení růstu v Polsku i v Česku.

V případě české mezikvartální stagnace, která byla pro trh mírným zklamáním, jde sice stále jen o předběžné číslo, které se může ještě hodně změnit, ale hlavní faktory asi zůstanou následující. Daří se především automobilovému průmyslu a některým dalším navázaným oborům. Statistický úřad uvádí, že negativně se na výsledku HDP podepsal nižší výběr spotřebních daní u cigaret, proto netřeba z aktuálního nulového růstu dělat až příliš hluboké závěry. S růstem spotřebních daní dochází k předzásobení, které dokáže HDP na chvíli vychýlit, nicméně trend ekonomiky v roční perspektivě neohrozí.

Nižší dynamiku polské ekonomiky oproti začátku letošního roku naznačovaly již ukazatele podnikatelské nálady v průmyslu (PMI). Hlavním důvodem jejich zhoršení a jedním z důvodů zpomalení růstu přitom patrně je relativně největší závislost polské ekonomiky na vývozech do Ruska (exportní destinace číslo 2) a na Ukrajinu. Často zmiňované polské potraviny tvořily v loňském roce asi jen 14 % celkových vývozů do Ruska. Nicméně vzhledem k významu potravinářského průmyslu v Polsku a vzhledem k tomu, že konflikt mezi Ruskem a Západem má epicentrum prakticky “za humny”, je citelné zhoršení indexu PMI vcelku pochopitelné. I když v tomto kontextu může podávat zkreslenou představu o vyhlídkách polské ekonomiky do zbytku roku. Růst HDP totiž v meziročním srovnání dosáhl 3,2 % a nad tříprocentní hranicí se pravděpodobně udrží i údaj za celý rok 2014.

Premiantem mezi středoevropskými ekonomikami s vlastní měnou bylo ve druhém čtvrtletí Maďarsko. Zde růst dosáhl 0,8 % mezikvartálně a 3,9 % meziročně. Jako hlavní příčiny růstu uvádí statistický úřad pozitivní vývoj průmyslu (zejména automobilky) a stavebnictví. Nicméně slušně se podle všeho dařilo i službám a zemědělství.

I ve zbytku roku bude platit, že hlavní rizika pro růst ve střední Evropě budou přicházet z vnějšího prostředí. Neustávající geopolitické napětí ve východní Evropě přitom naznačuje, že jejich naplnění se stává čím dál více pravděpodobné.

Slabší HDP eurozóny nakonec euro příliš nepotopilo. Pomohly mu pravděpodobně solidní zisky akciových trhů, které se vezly na vlně o něco nižšího geopolitického napětí. Wall Street zpevnil o necelého 0,5 % poté, co Vladimir Putin pronesl smířlivý projev, ve kterém řekl, že Rusko udělá cokoliv, aby krveprolití na Ukrajině co nejrychleji skončilo. Současně rizikovým aktivům přál vývoj v Iráku, kde se premiér Maliki rozhodl odstoupit a dát zelenou svému protivníkovi al-Abadimu. Zajímavé je, že současně se zisky akcií se dařilo i dluhopisovým trhům. Ty se nesoustředily tolik na politiku, ale spíše na sérii horších HDP z eurozóny. Euru se zjevně nechtělo oslabit pod 1,335 EUR/USD, a proto sledovalo s akciovými investory spíše mírné uvolňování geopolitického napětí.

Česká koruna včera na začátku seance poměrně výrazně oslabila a dostala se do blízkosti 28,00 EUR/CZK po slabším výsledku HDP za druhý kvartál. V pozdějším obchodování se ale vrátila poměrně rychle do blízkosti 27,80 EUR/CZK. V nejbližších týdnech by mohly prodejní tlaky na koruně spíše slábnout. Se zveřejněním listopadové prognózy ČNB (a její revize směrem dolů) se ovšem na stůl znovu dostane otázka eventuálního oslabení intervenčního kurzu. Pak může být koruna znovu pod tlakem.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Rozbřesk - Evropa v 2Q14 šlápla na brzdu
14.08.2014 9:10
Evropa v druhém kvartále šlápla na brzdu. Itálie se již podle dřívější...
Sílí ekonomický boj o Latinskou Ameriku
14.08.2014 13:47
Japonský ministerský předseda Shinzó Abe nedávno navštívil některé zem...
Project Syndicate: Zpětné následky sankcí
14.08.2014 18:00
V době, kdy krize na Ukrajině nabírá na intenzitě, svádějí Spojené stá...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m