Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  15.08.2014 09:28:32

M. Mobius: Všímání si potenciálních investičních příležitostí v Polsku

Když jsem poprvé před více než dvaceti lety cestoval do Varšavy, bylo to šedé a nevlídné místo s nevýraznými výlohami, pozůstatkem z dob komunistické éry. To už ale není pravda. Změnila se v rušné prosperující město s nádhernými restauracemi, novými, do výšky vyčnívajícími kancelářskými budovami a hotely spolu se zrenovovanými historickými budovami a pomníky. Varšava a celé Polsko za poslední dvě desetiletí prošly neuvěřitelným vývojem.

cesty do různých zemí se neobejdou bez navštívení společností, které jsou anebo by mohly být potenciálními investicemi v našich portfoliích. Při návštěvě jedné společnosti vyrábějící elektrickou energiiPolsku jsme byli managementem informováni, že zařízení na výrobu elektrické energie měla v posledních letech nelehké období. Mezi výrobci elektrické energie existuje velmi silná konkurence, ale nyní vládou zavedený plán nazvaný „mechanizmus operační rezervy“ představený na počátku roku 2014 vedl ke výšení cen energie. Mechanizmus zahrnuje platby společnostem vyrábějícím elektřinu, aby snížily svou výrobu během špičky, ale aby udržely kapacitu dostupnou pro systém v případě potřeby. Protože se očekává růst poptávky asi okolo jednoho procenta, z ekonomického hlediska nemá smysl stavět nové elektrárny.

Spolu s mým týmem jsme také navštívili maloobchodní řetězec prodávající fotbalové oblečení v obchodech po celém Polsku. Pro velké množství svých výrobku se spoléhá na dovoz z Číny, Indie a Tchaj-wanu a tak by slabý polský zlotý mohl představovat problém. Management společnosti si již všiml zvýšených cen asijského importu důsledkem zvyšujících se čínských a dalších nákladů práce. Cenová konkurence je důležitá, protože internetový prodej obuvi se stává čím dál významnější a internetoví dodavatelé se střetávají v nelítostném konkurenčním boji. Vedení firmy věří, že se zákazníci firmy nebudou obtěžovat hledat levnou obuv na internetu, pokud mají na vhodných místech v nedalekých nákupních centrech dostup ke kvalitnímu zboží za dobrou cenu. Navzdory tomu se i tato společnost začíná angažovat v internetovém prodeji. Chtěli jsme získat představu o distribučních společnostech v Polsku a tak jsme navštívili významného distributora technologického vybavení, rádií a televizních produktů, zařízení pro domácnost, mobilních zařízení a kancelářského vybavení. Kromě aktivit v Polsku, pochází jedna třetina jejích tržeb z prodejů v mnoha jiných zemích. Důsledkem zvyšujících se cen zásilek dochází k poklesu marží a společnost se proto také zapojila do systému elektronického prodeje.

Další firma, kterou jsme navštívili, je poskytovatel placených satelitních televizních a vysílacích služeb a rovněž vstoupila na telekomunikační trh zahájením poskytování bezdrátových širokopásmových multi-play služeb. Podle nás je růst v placeném televizním odvětví omezen, protože je trh již nasycen. Znamená to, že růst může přijít, pouze pokud budou mít inzerující zájem umisťovat na své TV kanály více reklam, což se ale odvíjí od kvality samotných programů. S internetem došlo k výraznému snížení překážek ke vstupu a tak každý, kdo má správný obsah má možnost přitáhnout diváky – jinými slovy, život běžného content (obsah) producenta se stal daleko těžším.

Silná polská kultura

Polsko ve své historii zažilo oddělení i války a to je důkazem síly její kultury i toho, že polský smysl pro státnost přetrval. V roce 1941 Hitler napadl Sovětský svaz a Německo převzalo kontrolu nad celým Polskem, mající tak na svědomí četná zvěrstva a vraždy asi třech milionů polských Židů v koncentračních táborech po celé zemi.

Každý rok se prvního srpna po celé Varšavě rozezní sirény, zvony a rohy. Všichni v tomto rušném městě se zastaví a stojí v pozoru v hromadném projevu cti Varšavskému povstání, kdy v roce 1944 polský odboj postavil nacistickým okupantům ve městě. Co ale bojovníci za svobodu nevěděli, bylo, že o rok dříve se v Teheránu tajně dohodli Roosevelt, Churchill a Stalin na tom, že kontrolu nad poválečným Polskem převezme Rusko. Po ztrátě více než 180 000 životů a hrdinského vzdoru celého národu byli Poláci přinuceni vzdát se a poté začalo zatýkání a deportace tisíců varšavských obyvatel do koncentračních táborů.

roce 1944, v čase Povstání, žilo ve Varšavě pouze okolo 900 000 lidí, protože mnozí Židé a ostatní byli zatčeni a deportováni. Po Povstání Hitler nařídil dokončit zkázu města, takže v roce 1945 zůstalo méně než 1000 lidí v městě srovnaném se zemí. Toto období je zvěčněno ve filmu Romana Polanského – Pianista.

Navštívil jsem Muzeum varšavského povstání a je to úctyhodná a srdcervoucí podívaná, která interaktivní formou dokumentuje Povstání pomocí různých předmětů a dokumentů včetně vzpomínek očitých svědků.

Po porážce Němců vstoupili do města ruští komunisté. Za účelem ustanovení diktátorství začali zatýkat a pronásledovat členy Povstání, nazývajíc je bandity a „reakcionáři“. Během tohoto období se udál bezpočet hrdinských skutků a obětí, demonstrace síly polského národního ducha.

Polské dějiny hudby a umění jsou úchvatné. Nezapomeňme na jména jako například Frederic Chopin nebo Jan Paderewski! Během nedávné návštěvy jsem se byl v Národním muzeu ve Varšavě podívat na speciální výstavu vynikajícího umělce Aleksandra Gierymskiho (1850 – 1901). Výstava obsahovala asi 120 obrazů a olejomaleb, 110 rytin ze dřeva a 70 kreseb tohoto autora. Za posledních 76 let to byla největší expozice jeho tvorby v takovém měřítku a vzhledem ke zkáze, jež dvě poslední světové války přinesly, to považuji za velký úspěch. Součástí výstavy je i video, o tom jak byly některé z jeho, válkou velmi poškozených maleb, pečlivě a nádherně obnoveny polskými restauratéry za využití nejmodernějších vědeckých metod. Mnohé z jeho maleb zachycují polskou minulost a smutné příběhy.

Celkově shledávám Polsko zemí s vysokým potenciálem ekonomického rozvoje a širokým spektrem obchodního zájmu. Spolu se svým týmem zde budeme i nadále sledovat situaci a vyhledávat atraktivní příležitosti k investování.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius     

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved. Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse: http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/08/04/polands-growing-prosperity/ 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.09.2014M. Mobius: Bankovnictví v BRICS Research (Penizenavic.cz)
31.08.2014M. Mobius: Výzvy v Saudské Arábii Research (Penizenavic.cz)
14.08.2014M. Mobius: Rostoucí prosperita Polska Research (Penizenavic.cz)
13.07.2014M. Mobius: Pohled za politickou scénu v Thajsku Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688