Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záhadné proudy

Záhadné proudy

15.08.2014 18:00

Na trhu můžeme podle mého pozorování najít hodně investorů, kteří se zaměřují téměř výhradně na „tady a teď“. Zenového mistra by tento přístup možná potěšil, nese sebou ale evidentní nebezpečí – přehnaná reakce na informační šum a nepodstatné věci, pro stromy ignorovaný les. Na druhém konci spektra stojí ti, které zajímají jen dlouhodobé trendy. Na úrovni jednotlivých firem se v podstatě chovají podle buffettovského „kupte akcie a chovejte se, jako kdyby trh na několik let zavřel“. No a pak je tu samozřejmě asi většina, která se pohybuje někde uprostřed.

Já sám se počítám spíše k těm druhým, ale dovedu si představit, že ne každému tento pohled vyhovuje. Konec konců je proti němu namířeno výstižné rčení o tom, že „trh proti nám půjde vždy o trochu déle, než my vydržíme být solventní“. Jinak řečeno, i když dobře odhadneme dlouhodobý trend (a to je hodně velké „i když“ – viz níže) ke spokojenosti musíme mít ještě správné načasování. Přece jen se ale domnívám, že platí následující: Pokud na hladině sledujeme jen vlny, unikne nám síla a směr proudu. A je to právě proud, který bude nakonec rozhodovat o tom, kam nás to nakonec zanese. Jenže někdy se s proudy dějí věci.

Při digitálním listování finančním tiskem a tlačí jsem v jeho oddechové části narazil na následující: Švédská plavkyně Magdalena Kuras si po mistrovství světa v Barceloně 2013 stěžovala, že v plaveckém bazénu byl proud. Stížnost byla zkoumána a ukázalo se, že dráha číslo 8 skutečně „vygenerovala“ nezvyklé množství medailí. Naopak první dráha se zdála být prokletím. Byla spáchána dokonce celá studie a její závěr zněl: „Existence proudu je jedinou příčinou, kterou jsme schopni vývoj závodů vysvětlit“. K potvrzení tohoto tvrzení ale nedošlo – cesta časem zpět neproběhla a pořadatelé se ohradili, že „bazény jsou z definice bez proudů“. Jenže docházelo třeba k tomu, že semifináloví plavci v pomalých lajnách, kteří ve finále přešli do těch rychlých, si výrazně zlepšili své časy. Na trati 1 500 metrů pak plavci v dráze 5 – 8 plavali rychleji směrem tam a pomaleji nazpět. U drah 1 – 4 tomu bylo opačně – tam pomalu, nazpět rychleji.

Jak to bylo s podivným mistrovstvím se pravděpodobně nikdy nedozvíme. Ale je nám jasné, že proudy dovedou zahýbat věcmi i tam, kde bychom to skutečně nečekali. Či dokonce tam, kde „z definice neexistují“. Asociace s trhy je tak v tomto ohledu velmi silná. A nejenže je na nich těžké odhadnout trend dopředu, ale někdy nejsme schopni ho určit ani zpětně (viz níže). Můžeme si také myslet, že jsme uspěli díky našim výjimečným schopnostem, či neuspěli díky našim výjimečným neschopnostem. Investiční medaili máme ale možná jen proto, že na nás vyšla dráha 8 (nebo ji nemáme kvůli dráze číslo 1).

Mimo obecných úvah o proudech a motivace k jejich sledování bych o nich měl asi ještě dodat něco konkrétního. O podle mne klíčových ekonomických a finančních proudech tu ale vlastně píšu neustále. Mezi ty hlavní bych zařadil vývoj valuace akcií a korporátních dluhopisů, neustálý růst zisků a zásoby hotovosti korporací jdoucí historii a někdy i selskému rozumu navzdory, boom a následně útlum příliš zjednodušeného výmarského uvažování o monetární politice (tj. i boom a útlum zlata a do značné míry komodit obecně), hrozící japonizaci Evropy, pozitivní nabídkový šok v USA, Čína snažící se o změnu beze změny, experimentujícím Japonsku, atd.

Největším proudem - takovým West Wind Drift globální ekonomiky, byla ale v posledních desetiletích kombinace postupného poklesu nákladu kapitálu, uklidnění ekonomiky (snížení volatility inflace, nezaměstnanosti a produktu) a slušný růst. Tedy takový teplý, přívětivý proud (na rozdíl od WWD). Je dost dobře možné, že řada investorů věřících ve své výjimečné schopnosti byla ve skutečnosti pouze unášena tímto proudem. Nyní, podobně jako komise v plaveckém bazénu, máme jen řadu teorií o tom, co se s tímto proudem po krizi stalo (dlouhodobá stagnace, nový neutrál ...). Či dokonce spekulujeme o tom, jaký měl vůbec směr a teplotu (viz Graf roku – lépe ještě nebylo). Jsme tedy v procesu hledání nových proudů, kreativitě se meze nekladou, za tu přílišnou se ale trochu platí. Tedy pokud na ní i vsadíme.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti. 


Čtěte více:

Putin ante portas
14.08.2014 13:00
Ostře sledovaný konvoj s humanitární pomocí se blíží k ukrajinským hra...
Greenspan a fascinující pohroma centrálního bankovnictví
15.08.2014 14:37
V srpnu 1987 se Alan Greenspan dostal do čela Fedu. Toto výročí je pří...
Investuj jako miliardář Paulson – do zlatem krytých ETF
15.08.2014 11:32
Miliardář a manažer hedgeového fondu John Paulson nadále věří zlatu. U...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m