Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.08.2014 08:57:24

Očekávejte finanční katastrofu

David Stockman, ředitel rozpočtového úřadu Bílého domu za prezidenta Reagana, očekává, že brzy přijde finanční katastrofa, s kterou jsme se ještě nesetkali. Mějte se na pozoru, tento muž nemluví do větru!

Podle Stockmana selhává americká politika ve všech směrech. A nejde jen o politiku Fedu, díky níž se nafoukla masivní bublina. Vidíme také, že USA ztratily světovou dominanci. "Naše zahraniční politika selhává všude, ale Washington i tak dělá stále ty samé chyby. Konfrontace s Putinem, která je zbytečná, se vládě vymkla z rukou. Teď tu máme obchodní válku, která rezonuje celým světem a oslabí už tak slabou evropskou ekonomiku," říká Stockman.

"Slyšeli jsme, že Obama chce zpátky do Iráku. Co si vlastně myslí? Pokud tohle všechno naložíte na už tak křehkou finanční bublinu, která je těsně před prasknutím, znamená to, že se pohybujeme v extrémně nebezpečné zóně. Je těžké odhadnout, zda začíná dlouhý medvědí trh, nebo využijí pokles roboti a vytáhnou akcie zase vzhůru. Ale blíží se čas, kdy zažijeme hluboký propad," dodává Stockman.

Podle něj je z grafu indexu S&P 500 vidět, že poklesy jsou mělčí a méně pravidelné. A to není zdravé. Je to znamení, že trh nereaguje na světovou realitu, ale obchoduje se na základě slov a likvidity, kterou na trh pumpují světové centrální banky.

 

"Nevěřím, že by tato podpora ze strany centrálních bank mohla pokračovat. Dokonce ani sami centrální bankéři nevědí, jak z toho ven," říká ekonom.

Podle něj je tak jen otázka času, kdy přiletí černá labuť, nebo kdy se důvěra v centrální banky rozplyne. Celý finanční sektor je totiž skrytě zapákovaný. Toto skryté investování na dluh žene ceny aktiv vzhůru. Jakmile trh otočí "na jih", může to mít katastrofální následky.

Stockman přirovnává současnou situaci k vlaku, který nikdo neřídí, takže je jen otázkou času, kdy narazí do zdi. Odpověď na tuto otázku se prý dozvíme již brzy. "A garantuji vám, že to bude den, kdy se doslova otevře peklo," uzavírá.

  5 nejlepších zlatých akcií současnosti 5 nejlepších zlatých akcií současnosti

Posledních několik let nebylo zrovna zlatým věkem pro akcie těžařů drahého kovu. Po velkém boomu během Velké recese a růstu ceny zlata k 2 000 USD za unci začala pro všechny příznivce investic do této komodity neslavná éra. Nízká inflace spolu se zlepšujícím se oživením světové ekonomiky odradily mnohé investory a spekulanty. Současný makroekonomický sentiment ale naznačuje, že by mělo dojít k obratu a růstu cen zlatých akcií.

  Býčí trh stárne, je už druhý nejdelší v historii Býčí trh stárne, je už druhý nejdelší v historii

Současný býčí trh (pokud nejste toho názoru, že již vládu nad americkými akciemi převzali medvědi a dalšího růstu se nedočkáme) trvá 283 týdnů, tedy asi 5 let a 5 měsíců. To je druhý nejdelší býčí trh v historii.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688