Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  18.08.2014 15:44:57

Výplaty věřitelů kampeličky WPB Capital začnou koncem září. Proběhnou automaticky

Kampelička WPB Capital, které Česká národní banka odebrala koncem června licenci, nebude mít dostatek financí k vyplacení 11 tisíc věřitelů. Ti se ale o své vklady nemusí bát. Asi 2,8 miliardy korun jim vyplatí Fond pojištění vkladů.
 

Začátkem července byl jmenován likvidátor kampeličky, který se stará, aby se věřitelům jejich peníze vrátily zpět. „V souladu s odnětím licence společnosti WPB Capital Českou národní bankou došlo k situaci, kdy družstevní záložna nemá možnost provádět příjmy a výplaty vkladů, vyjma plateb na úhradu poskytnutých úvěrů. Z toho důvodu nyní nemohou vkladatelé disponovat se svými prostředky na svých vkladových účtech,“ vysvětlil právník Jiří Švihla, likvidátor WPB Capital.

S krachy záložen už lidé v Česku mají bohaté zkušenosti. Kvůli pádu WPB Capital ale nemusí věřitelé panikařit.I když záložna zřejmě nebude schopna vyplatit věřitelům jejich vklady z vlastních prostředků, peníze jim budou vyplaceny Fondem pojištění vkladů. Vklady všech střadatelů v českých bankách i záložnách jsou totiž povinně pojištěné u Fondu pojištění vkladů. Ten disponuje několika miliardami korun. V okamžiku, kdy Fond pojištění vkladů obdrží od České národní banky oznámení o tom, že družstevní záložna WPB Capital není schopna vyplatit své věřitele, začne běžet maximálně dvacetidenní lhůta pro zahájení výplat věřitelů,“ popsal Jiří Švihla.

Vyplácení věřitelů by mělo začít koncem září. „Veškeré vklady klientů WPB budou uhrazeny do výše sto tisíc eur z Fondu pojištění vkladů. Jelikož prozatím neevidujeme, až na drobné výjimky, na účtech klientů částky přesahující tento pojištěný rozsah, lze předpokládat, že vklady klientů družstevní záložny jim budou vráceny v plném rozsahu,“ ujistil Jiří Švihla.

Věřitelé o své vklady žádat nemusí, vyplácení začne automaticky. „Fondu budou předány veškeré potřebné informace a následně prostřednictvím vybrané banky začne věřitelům jejich vklady vracet. Klienti družstevní záložny se ale budou muset dostavit na pobočku vybrané banky a prokázat se občanským prlkazem nebo pasem. Následně jim budou peníze vyplaceny,“ uvedl Jiří Švihla.

 

 Petra Ďurčíková, mediální konzultant JUDr. Jiřího Švihly 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688