Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úvahy o německých akciích – s obavami na východ

Úvahy o německých akciích – s obavami na východ

18.08.2014 17:45

Tříletá návratnost německých akcií byla ještě donedávna v podstatě stejná jako návratnost akcií amerických. Zatímco u těch druhých můžeme nyní hovořit o korekci, která se možná zase pomalu otáčí směrem nahoru, německé akcie trpí znatelně více a o jednoznačném obratu zatím těžko hovořit (viz první graf). Přirozeně můžeme vinit geopolitický vývoj, ale i bez něj tu jsou pádné důvody, proč bychom tím neměli být překvapeni.

sou1

Zdroj: Bloomberg

Jaká je nyní vlastně relativní valuace německých a amerických akcií? Srovnávat přímo PE trhů v různých zemích je dost ošemetné, musíme k tomu udělat alespoň pár základních výpočtů. Dividendový výnos DAX je nyní asi 3,2 % (poměr hodnoty indexu a dividend P/D je tedy 31,25). PE DAXu je 13. Výplatní poměr POR – poměr dividend a zisků je tedy 41 %. Bezrizikové výnosy jsou v Německu kolem 1 % (důležité téma – viz níže), pokud by riziková prémie tohoto trhu dosahovala 6 %, požadovaná návratnost je u DAXu 7 %. Na dosažení P/D 31,25 tedy při této požadované návratnosti potřebujeme dlouhodobý růst dividend ve výši 3,8 %. Jinak řečeno, při současných cenách na německém trhu investoři (alespoň implicitně) čekají, že dividendy porostou dlouhodobě o 3,8 % ročně (nominálně).

Nyní ta samá úvaha u amerických akcií: PE indexu S&P je kolem 15. POR dosahuje asi 32 %, P/D je tedy 46,8. Bezrizikové výnosy jsou v USA na 2,5 %, rizikovou prémii můžeme nastavit na 5,5 % (tedy o 0,5 procentního bodu níže než v Německu). Celková požadovaná návratnost S&P by tak byla na 8 %. Na zmíněné PD pak potřebujeme dlouhodobý růst dividend ve výši 5,8 %. Současná valuace amerických akcií tedy implikuje, že dlouhodobý růst dividend by zde měl být o cca dva procentní body výše než na německém trhu. V podstatě to odpovídá intuici, podívejme se ještě na pár konkrétních čísel:

Podle Commerzbank by měl reálný růst americké ekonomiky v následujícím roce dosáhnout 2,9 %, inflace 2 %. U německé ekonomiky to je 2 % a 2,1 %, popř. u eurozóny 1,2 % růst a 1,1 % inflace. Onen růstový spread implikovaný vakačními násobky tak v podstatě odpovídá rozdílu v očekávaném (2015) nominálním růstu americké ekonomiky (cca 5 %) a ekonomiky Německa/eurozóny (cca 2,3 - 4 %). Což nemusí nutně značit, že popsaná relativní valuace je správná – růst zisků a dividend obchodovaných společností má často jen velmi volnou vazbu na růst domácí ekonomiky (a navíc předpokládáme, že rok 2015 je dlouhodobě reprezentativní). I tak ale myslím, že můžeme říci, že jsme nedetekovali nějakou podivnou tržní anomálii. Relativní (!) valuace obou trhů dávají smysl. To ale nic neříká o číslech absolutních – PE obou trhů jsou stále poměrně dost vysoko (minimálně relativně k nedávné historii) na to, abychom mohli hovořit o plošné atraktivitě. Ale ne dost vysoko na to, abychom hovořili o plošné bublině – to konec konců ukazují i ony implikované růsty.

sou2

 

Zdroj: Commerzbank

V níže uvedeném grafu je rozdíl mezi dividendovým výnosem německých akcií a výnosy korporátních dluhopisů s ratingem BBB. Dividendové výnosy jsou nyní cca o jeden procentní bod výše než výnosy zmíněných obligací. Zatímco výše jsme na evidentní anomálii nenarazili, onen procentní bod adeptem na anomálii je. Většinou totiž byla situace opačná – výnosy dluhopisů byly vyšší (rozdíl záporný). Vyznačený čtrnáctiletý průměr například ukazuje, že dividendový výnos „má být“ asi 1,5 procentního bodu pod výnosy dluhopisů. Jinak řečeno, při daných dividendách by podle tohoto měřítka měly být ceny akcií výše (dividendový výnos níže). Nebo by samozřejmě měly klesnout ceny dluhopisů a zvýšit tím jejich výnosy (a posunout křivku v grafu dolů). Je tedy možné, že namísto údajné levnosti akcií se tu bavíme o drahotě korporátních dluhopisů.

Podobná porovnávání jsou dost ošidná a podle mne nejde o anomálii ani zde. Pohled do hlubší historie by možná ukázal mnohem pestřejší obrázek (jako je tomu v třeba v USA). A jsme v dost specifickém ekonomickém prostředí. Významné je například to, že rozvahy společností jsou obecně dost silné (pravděpodobnost defaultu nízká, dluhopisové spready právem relativně nízké). Ale růstový výhled je zároveň utlumený a ceny akcií tudíž relativně nízko (dividendové výnosy relativně vysoko – ve srovnání s výnosy dluhopisů). Grafem popsaný mustr podle mne vlastně přesně sedí na prostředí nízkého rizika, ale zároveň nízkého růstu – nového neutrálu, chcete – li. Jinak řečeno, tento obrázek není zrovna to, co by mě kvapem lákalo na německý trh (čímž nechci říci, že tam nejsou zajímavé společnosti).

sou3

Výnosy desetiletých německých vládních dluhopisů klesly na úroveň 1 %. ECB žádné německé dluhopisy nenakupuje. To se asi bude zdát jako naprosto zbytečné tvrzení. Možná. Ale uvědomme si, jak rozšířený je (stále) názor, že výnosy amerických vládních dluhopisů jsou v pokrizových letech snižovány na „nepřirozeně“ nízké úrovně tím, že tyto dluhopisy nakupuje v rámci QE Fed. Před podobným pohledem (a před jeho investičními implikacemi) zde dlouhodobě varuji. Vývoj na německých bundech tak nejdříve využiji jako další možnost toto varování zopakovat. Vše je obráceně:

Pokud je QE úspěšné, výnosy dluhopisů neklesají, naopak rostou, protože se zlepšuje růstový a inflační výhled. Pokud naopak výnosy dluhopisů klesají, není to zásluha politiky centrální banky, ale její neschopnost - její „vina“. Jinak řečeno, její politika je neefektivní a proto jdou výnosy dluhopisů dolů. Právě na německých dluhopisech je tento mechanismus jasně patrný. Pokud jsou výnosy dluhopisů „nepřirozeně“ nízko, hovoříme maximálně o přirozenosti ve vztahu k růstu a zaměstnanosti – jsou příliš nízko a to samé pak platí o výnosech. Takovou nepřirozeností je centrální banka skutečně vina. Platí, pokud tedy nepatříme k těm, kteří se domnívají, že s tím stejně nemůže nic dělat. Tedy mimochodem k těm, kteří nesouhlasí s Friedmanem.

Vypovídající je následující graf, který ukazuje rozdíl ve výnosech německých a japonských vládních obligací. Ty dvouleté nyní vynáší v podstatě stejně (rozdíl je nulový). Výnosy těch desetiletých se dlouhodobě přibližují a rozdíl je nyní znatelně pod 1 procentním bodem.

sou4

Zdroj: Natixis

Graf je takovou rychlou odpovědí na úvahy o tom, zda riziko japonizace Evropy roste, či naopak klesá. Správně je jednoznačně „a“ a čtenář se tak může úvahou vrátit k onomu hrubému porovnání valuace amerického a německého trhu. Já na konec zmíním jeden paradox, který zde jasně vyplouvá na povrch:

Tvrdí se, že Japonsko už léta provádí QE a nikam to nevedlo. Neprovádělo ho ale tím správným způsobem, naději má až to rozjeté v rámci Abenomie (protože má rozhodující „detaily“). Jinak řečeno, BoJ postupovala dlouho nerozhodně, což skončilo tím, že nakonec musí podnikat skutečně razantní a netradiční politiku. Pokud skutečně probíhá japonizace eurozóny, může si podobnou cestu dost dobře zopakovat ECB. Díky její současné opatrnosti se tak z ní nakonec stane nejagresivnější centrální banka vyspělých ekonomik (pokud bude ještě existovat). Ale zatím nebylo v Evropě prolito ještě dost nezaměstnanosti, já tu tvořím jen finance fiction a německé akcie hledí na východ – v tom lepším případě jen na čas na Rusko, v tom horším až do Japonska.



Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.

 

 


Čtěte více:

PMI v eurozóně, americká inflace, výsledky na pražské burze... týdenní výhled
18.08.2014 11:56
Tento týden nás čekají další měkké indikátory z eurozóny a USA. Jako v...
George Soros o 600 % navýšil objem svých medvědích pozic
18.08.2014 14:45
Soros Fund Management, který spravuje aktiva miliardáře George Sorose,...
Ruské sankce mohou stát české potravináře až 300 mil. korun
18.08.2014 14:40
Čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m