Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  18.08.2014 17:42:08

Nick Beecroft (Saxo Bank): Přichází čas stáhnout se do bezpečí

Geopolitika nebo obavy z inflace investory do roka a do dne probudí z krásného snu. Následovat bude útěk od rizika a s ním související výrazný propad akciových trhů, varuje analytik z londýnské Saxo Bank Nick Beecroft. Investoři by proto podle něj měli postupně opouštět volatilní oblasti a přesouvat peníze do bezpečí, které nabízejí například americké vládní dluhopisy.

Stále hlasitěji se začíná spekulovat o korekci na akciovém trhu, respektive o tom, že se blíží útěk od rizika. Co by ho mohlo spustit?

Nick Beecroft
Nick Beecroft

Podle mě inflace a geopolitika. V souvislosti s geopolitikou a Evropou jde pochopitelně o Ukrajinu a Rusko. Stejně tak je potřeba sledovat Blízký východ, kde Izrael provádí operace v Gaze a kde pokračují problémy v Sýrii a Iráku. A v neposlední řadě nesmíme zapomínat na moře okolo Číny, kde by stále mohlo dojít ke střetu Číny a Japonska, případně Číny a Vietnamu nebo některé z menších zemí. To je jen ukázka geopolitických rizik, která nyní mohou způsobit šok.

Zmínil jste inflaci, o níž se v poslední době příliš nemluví. Spíše se straší deflací.

Nyní je těžké odhadovat, jak na tom vlastně jsou hlavní světové ekonomiky, včetně USA. Velká finanční krize totiž možná vyzmizíkovala část amerického i evropského potenciálu, a nakonec tak může přijít menší růst, než se čeká. I proto se stává klíčovým ukazatelem vedle CPI také PCE (výdaje na osobní spotřebu), který preferuje Fed. Podle mě se tato čísla stanou bezmála tak důležitými, jako jsou statistiky o nezaměstnanosti. Mohou totiž vyslat signál, že extrémně uvolněná měnová politika, kterou Janet Yellenová ordinuje, může skončit dříve, než trh aktuálně predikuje. Hrozba inflace by k tomu vedla celkem jistě.

V poslední době investory překvapilo několik geopolitických černých labutí, mnohé akciové indexy jsou přesto na maximech. Co by mohlo spustit dlouho očekávanou korekci?

Těžko odhadovat, vždyť i proto je letošní rok pro makro hedgeové fondy tak náročný. V posledních několika letech bylo těžké odhadovat, kdy se změní nálada vedení Fedu. Geopolitika se svými případnými dopady na trh je ještě obtížněji čitelná. Dám ale krk na špalek, aniž bych šel do extrémního rizika, a řeknu, že během příštích dvanácti měsíců se jednoho dne probudíme a zjistíme, že trh vyděsily geopolitické třenice nebo obavy spjaté s inflací. Proto ve svém portfoliu průběžně omezuji riziková aktiva.

Vladimír Vávra (Wood & Company): Erste bojuje o důvěru investorů, Komerční banka je v turbulentní době jistotou   

Vladimír Vávra (Wood & Company): Erste bojuje o důvěru investorů, Komerční banka je v turbulentní době jistotou

Výsledková sezóna v Praze je v poločase, vzrušení zatím chybí. Výjimkou byla účetní ztráta Erste, kterou ovšem banka nahlásila už před časem. Čísla, kterých jsme se dosud od firem dočkali, jsou přitom mírně podprůměrná. V některých případech nicméně nízká očekávání přece jen jistou radost umožnila, říká makléř z Wood & Company Vladimír Vávra.

 

 

Co konkrétně podle vás výprodeje, snad i výraznější korekci nakonec spustí?

Nemyslím si, že to bude Blízký východ. Stejně tak to nejspíše nebude Ukrajina. Ve stále větší míře se totiž objevují signály, že jsou Rusové unaveni tímto Putinovým dobrodružstvím a obávají se hospodářských dopadů, které by mohlo mít. A do třetice, alespoň podle toho, jak to aktuálně vypadá, by to neměl být ani střet mezi Japonskem a Čínou. Je ale potřeba si přiznat, že jsme v poměrně unikátní situaci – počet nevelkých konfliktů a válek totiž v posledních letech výrazně vzrostl, takže některý z nich může trh vyděsit. Pokud ne, druhým strašákem je zmíněná inflace.

Zmínil jste, že postupně přesouváte část svých pozic z rizikových aktiv do bezpečných. Co je nyní možné považovat za bezpečný přístav?

Podle mě jde o americké a německé vládní dluhopisy, v obou případech s kratší maturitou. Říkám kratší, protože je možné, že se dočkáme výrazného pohybu na křivce, pokud se objeví obavy z inflace. Dluhopisy USA a Německa se splatností do tří let jsou podle mě místem, které nabízí relativní bezpečí. Stejně tak vás od inflace a geopolitického rizika podle mě uchrání zlato, které se stává v tomto smyslu stále lákavější sázkou.

To je tedy bezpečí. Která naopak riziková aktiva držíte a myslíte si, že stojí za to je držet i napříště?

Zajímavé jsou dluhopisy s horšími známkami, které mohou zažít dvojí šok, abych tak řekl. Pokud půjdou sazby kvůli obavám z inflace u bezrizikových aktiv, jako jsou americké vládní bondy, nahoru a trh v návaznosti na to přepne na risk off, pak se spready mezi bezrizikovými aktivy a firemními dluhopisy zvýší. Pak by zájem o korporátní dluhopisy byl až přehnaný, protože trh nyní freneticky pátrá po výnosech na místech, která jsou přelidněná. Proto bych do portfolia tato aktiva zařadil ruku v ruce s tím, jak bych omezoval akcie.

 

Sází George Soros na propad trhu? Na nic jiného to nevypadá     

 

Sází George Soros na propad trhu? Na nic jiného to nevypadá

Už v únoru známý investor a filantrop George Soros vzbudil rozruch, když ve svém hlášení regulátorům vyjevil, že na propad indexu S&P 500 (ETF SPY) vsadil celkem 1,3 miliardy USD skrze put opce. Po prvním kvartálu Soros Fund Management oznámil snížení této sázky na 299 milionů, po druhém čtvrtletí ale přichází šok - Soros sází na pokles cen amerických akcií 2,2 miliardy USD, tedy celých 17 % spravovaných peněz!

 

Týden na trzích podle burzovních grafů: Voda není vodka, ale býci zatím utekli hrobníkovi z lopaty  

 

Týden na trzích podle burzovních grafů: Voda není vodka, ale býci zatím utekli hrobníkovi z lopaty

Ještě před devíti dny vývoj ukazoval na začátek silné korekce, v pátek 8. srpna ale nastal obrat. Optimismus brzdí pouze geopolitická situace.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688